ДВЕ БЪЛГАРСКИ АРТИСТИКИ ВЪВ ВИЛА ФИДЕЛИЯ От Анна Амендоладжине – Mеждународната изложба за съвременно изкуство “ Stati d’arte „

Какво можем да искаме от една изложба живопис, скулптура, инсталации, представени на различни езици с различни художествени средства, които взаимодействат помежду си, които са с международен обхват и имат за цел да популяризират района?

Става дума за международната изложба за съвременно изкуство „Stati d’arte”, представена във Вила Фидела в Спело, която отвори врати на 3 август и ще остане до 1 септември 2019 г., като входът е свободен. Четиридесет и пет художници, включително и скулптори от различни региони на Италия, от 9 държави на 4 различни континента, представят около 120 творби на свободна тема, в една от най-предизвикателните исторически и художествени рамки на Умбрия.

България е отлично представена от артистите Марусия Калимерова и Таня Калимерова, които участват с по три творби всяка. Марусия за съжаление почина през 2017 г., но нейните произведения, пазени от сестра й Таня с голяма любов и внимание, продължават да бъдат показвани, радвайки се на голям успех навсякъде. Сред многото им почитатели е критикът и историк Клаудио Стринати, който вярва, че тяхното изкуство е изискано и интелектуално.

Трите творби на Марусия са темпери върху хартия със среден размер, вертикални и без заглавие, тъй като, както твърди Марусия, заглавието е индивидуално и се определя от възприятията и чувствата на зрителя. Фините четки придават блесък в различни нюанси на зелено и синьо, с акценти от сребро и злато. Това са абстрактни произведения, които предполагат усещане за движение на водата, водопади и морско дъно с водорасли и скали. За допълнотелна консистенцията се оставят копринени тъкани.

От друга страна, Таня представя три колажа на хартия, с размери 70х50, подредени хоризонтално. Най-ярко оцветеният принадлежи към цикъла от две творби, озаглавени „Къде свършва дъгата“, от 2014 г., вдъхновена от красиво стихотворение на Ричард Райв, южноафрикански англоезичен писател (Кейптаун, 1931-1989). Другите две са матерни произведения от 2015 г., част от цикъла „С течение на времето“, които вече са били представяни при други обстоятелства. Те са произведения, създадени с топли слънчеви и земни цветове в златни тонове, върху скъпоценни хартии, ръчно изработени от Китай и Япония, които придават този особен вкус на деликатност и нематериалност.

Междувременно отбелязваме много различните стилове на тези творби. Въпреки че са сестри и са работили в тясно сътрудничество от много години, Марусия и Таня имат съвсем различен начин на работа. Те споделят изключителна креативна гъвкавост, изобретение, което винаги е свежо и оригинално, комбинация от цветове, които понякога са необичайни, но винаги и със сигурност печеливш ефект, заедно в използването и изследването на текстилни материали, които придават лекота на техните произведения.

Марусия и Таня Калимерови имат една необятна и уважавана художествена програма. От 2005 г. двете сестри съчетават художествената си дейност чрез големите изложби – лични събития, провеждани в най-престижните седалища на Министерството на културата и туризма (San Michele a Ripa, Biblioteca della Crociera, Biblioteca Casanatense, Castel Sant’Angelo e Ara Pacis), замъкът Валентини, замъкът Марескоти, замъкът Венеция и от 2009 г. след окончателното преместване на Маруся в Рим, до нейната ненавременна смърт, която напусна всички онези, които я познаваха като творец и като личност. От няколко години сестрите имат успешно сътрудничество с FUIS – Италианската федерация на обединените писатели.

Със своя международен обхват второто издание на тази изложба, курирано от критика Андреа Бафони и организирана от асоциацията „La casa degli Artisti” от Перуджа, придава на Умбрия уникално значение. Вила Фиделия става част от наследството на провинция Перуджа през 1974 г. като историческа резиденция, която освен всичко останало се гордее с любопитна връзка с България. Всъщност през 1930 г. кралят на Италия Виторио Емануеле III избра тази важна резиденция от седемнадесети век за място на великолепен сватбен прием, празнуван на 25 октомври в близката базилика на Сан Франческо в Асизи, на дъщеря му Джована с крал Борис III от България. Ето защо изложбата е възможност да се покажат на посетителите това художествено бижу и неговите исторически градини.

Изложбата се спонсорира от региона Умбрия, провинция Перуджа, община Спело и Академията за изящни изкуства на Перуджа.

Кликнете тук за пълното съобщение за пресата.

2019-08-08T16:17:54+03:00август 8th, 2019|0 Comments