новото издание на Марката „Италианско гостоприемство”


Четвъртък, 7 юни 2018, в София се проведе workshop за представянето на Ново Издание 2018 „Италианско гостоприемство – Италианските ресторанти по света. Посланици на Вкуса и притегателни точки за туризъм в Италия през 2018, годината на италианската гастрономия” към HRC Culinary Academy.

Организирано от Италианска търговска камара в България в рамките на 15-то издание на „Италиански фестивал в България”, събитието беше важен момент за представяне на новия проект за промотиране на селскостопанските и хранително-вкусовите италиански постижения, за борбата с „Italian Sounding” и за определяне на изискванията за получаване на сертификат, признаващ официално „Посланици на вкуса” – италиански ресторанти в България, които гарантират спазването на стандартите за качество, характерни за „Италианското гостоприемство” и засилват връзката между историята, традицията и територията на Италия.

По време на събитието бяха представени новостите отностно разширяването на сертифицирането за качество на италианските продукти в чужбина и изискванията за получаване на сертификата, който признава официално нашите “Посланици на вкуса” – италиански ресторанти в България, които гарантират спазването на стандартите за качество, характерни за „Италианското гостоприемство” и засилват връзката между историята, традицията и територията на Италия.

В откриването Председателят на Италианска търговска камара в България благодари на Посланика на Италия в София, Стефано Балди, и на Директора на Агенция ИЧЕ в София, Алесандра Капобианко, за присъствието им като доказателство за непрекъснатото взаимодействие между всички участници в италианското промотиране в подкрепа на “Made in Italy”.

В края на прожекцията на официалното видео за „Годината на италианската гастрономия”, Председателят Марко Монтеки даде думата на Посланика, който подчерта, че събитието има голямо значение за популяризирането на кухнята, която е много важен аспект за италианците. „Става въпрос за гостоприемство, качество, ресторанти, храна, всички елементи, на които Италия отдава специално внимание. Всички тези аспекти – продължи Посланкът – са обединени от една идея, която силно подкрепям, надявайки се, че постигнатият досега успех ще продължи и вбъдеще.”

Джовани Коко, представител на “ISNART” – Национален Институт за Туристически Проучвания –подчерта пред присъстващите гости предимствата на сертифицирането “Италианско гостоприемство – Италиански ресторанти по света” и популяризирането на автентичния италиански продукт. Той също така е създател на проекта и чрез няколко слайда насочи вниманието на всички присъстващи ресторантьори, журналисти и “influencer” върху фалшифицирането на италиански продукти в чужбина, като даде за пример “Зотарела”, бизнесът за фалшифициране на италианската моцарела.

Последва включване от Председателя на Агенция ИЧЕ в София, насочено към инициативите за промотиране на италианското земеделие в България и по-специално към съвместните дейности, които ще се проведат през втория семестър на 2018 г. в тясно сътрудничество с Италианска търговска камара в България. След това бяха заключенията на Генералния секретар на Италианска търговска камара в България, Роза Кузмано, относно технически детайли, свързани с представянето на кандидатурите и на процеса на сертифициране.

Международният проект Марка „Италианско гостоприемство – Италиански ресторанти по света”, създаден през 2010, е насърчен от “Unioncamere” с подкрепата на института “IS.NA.R.T” и италианските министерства на външните работи, на културата

На закриването на този „workshop” за представяне, всички гости бяха поканени да видят откъс от филма „Quo Vado” на Кеко Залоне, свързан именно със защитаването на кухнята „made in Italy”, и като загатване за предстоящия „Фестивал на италианското кино в България” от 11 до 16 юни 2018 г. в София, където популяризирането на автентичните италиански хранителни продукти ще открие седмицата, посветена на италианското кино!

 и туризма, на икономическото развитие и на земеделието и храните.

Снимки са налични в социалните медии на ИТКБ.

2018-07-17T13:32:21+03:00юли 17th, 2018|0 Comments