Пресконференция за откриване на 15-то издание на „Италиански фестивал в България”

На 3 май 2018 г. в Италианското посолство в София се състоя пресконференция за представянето на 15-то издание на „Италиански фестивал в България”: традиционното събитие, промотирано от Агенция ИЧЕ в София, което е посветено на Италия и на изключителната среща с нейния културен и предприемачески свят. Провежда се всяка година през май и юни в София, както и в други градове от страната.

Тазгодишноо издание съвпада със заключителните дни от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и придобива особено значение за популярността на “Made in Italy”. Предвидени са събития, изложби и инициативи в сферата на музиката, изкуството, киното, литературата, спорта, модата и технологията.

Предложените инициативи са резултат от взаимодействието между всички членове на „Система Италия” в България: Посолството, Агенция ИЧЕ, Италиански културен институт в България, Италианска търговска камара в България и Конфиндустрия България.

„Повечето инициативи представят нашата идея за италианския начин на живот и още веднъж желанието ни е да съберем в тези месеци многобройни дейности, които да популяризират образа на Италия”, заяви посланик Балди, подчертавайки невероятната възможност за промотирне на „Made in Italy” по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Сред най-важните събития в рамките на „Италиански фестивал в България” са изложбата, посветени на Бернини и римския Барок; изложбата „Поздрави от… Италия и България”, едно пътуване „по пощата”, продължило цял век с картички, пощенски марки и монети от архива „Колориди” в Рим и от колекцията на Етнографския музей в София; изложбата „Идентичност между символика и цветове”, където италиански и български художници ще участват в разработването на концепцията за национална идентичност чрез цветовете на трибагреника, както и третото издание на „Фестивал на италианското кино в България” – Едно пътуване между кино, изкуство, туризъм, храната и виното: прожекции, срещи, “workshop” и промоционални събития за фестивала, посветени на върховите постижения на региона Пулия”, организиран от Италианска търговска камара в България.

„Тази година Търговската камара се фокусира върху три инициативи и ще продължим темите за цифровизацията, туризма, храната и киното.” Това заяви Роза Кузмано, Генерален секретар на Италианска търговска камара в България, която взе участие в пресконференцията, за да представи трите организирани инициативи.

Първата ще се проведе на 14 май с представянето на „Италия в 10 селфита: конкурентоспособност, фактори на качество (околна среда, дизайн, култура) и сертификати “Made in Italy”, проект за промотиране в света на системата „Paese”, който представя лидерите в иновацията, конкурентоспособността и устойчивостта на италианската производствена система на световния пазар.

„Представянето ще бъде организирано от нашата Търговска камара заедно със Sofia Invest Agency и с фондация „Symbola” тук в София. Това е едно особено важно събитие – подчерта Генералния секретар – не само за Търговската камара, но и за България, която бе избрана като първа спирака от една световна обиколка, която ще се състои от май до декември и която ще премине от Австралия до Сингапур. Започвайки от България, ще посети още 12 града в 12 различни страни по света чрез нашата мрежа от италиански търговски камари в чужбина.” 

Що се отнася до втория проект, и тази година Търговската камара ще работи в сферата на киното, благодарение на третото издание на „Фестивал на италианското кино в България – Едно пътуване между кино, изкуство, туризъм, храна и вино: прожекции, срещи, “workshop” и промоционални събития за фестивала, посветен на върховите постижения на региона Пулия”. Промоционалната инициатива се провежда в сътрудничиство с “Apulia Film Commission”, най-активната филмова комисия на национално ниво, с “Puglia Promozione”, с Регионална агенция за туризъм, с Националния филмов център в София и “Nu Boyana Film Studios”, най-важните снимачни площадки на Балканите.

„Трети фестивал на италианското кино в България” има за цел да популяризира постиженията на италианското кино с фокус върху региона Пулия, където се развива действието на всеки от филмите. Друга важна цел на събитието е да се подкрепи интернационализацията на културните и креативни предприятия, както и популяризирането на туризма, храната и виното на Италия. Това е инициатива, която предава много точно посланието на „Vivere all’Italiana”, стоящо в основата на нашата ангажираност за промотирането на „Made in Italy” в България, както заяви Посланика на Италия в България, Стефано Балди, по време на пресконференцията.

 По покана на Министерство на културата на Република България, тази година фестивалът ще се проведе за пръв път и във Варна.

“Италианско гостоприемство – Италиански ресторанти по света” е третото събитие, организирано от Италианска търговска камара в България и е посветено на качеството на италианската кухня. Новото издание на 2018 година съвпада с „Годината на италианската храна”, през която ще се проведат различни инициативи за европейското културно наследство. “Италианското гостоприемство тази година няма да бъде посветено само на ресторантите, но и на джелатериите и пицариите.  Този проект – заяви Генералният секретар Роза Кузмано – също е организиран от Италианска търговска камара в България в сътрудничество с Италианското посолство в София и с всички колеги от Система Италия.”

Инициативата е един международен проект, промотиран от Министерство на външните работи и международното сътрудничество, Министерство на икономическото развитие, Министерство на земеделието и храните и Министерство на културата.

Снимки от събитието са налични в профилите на камарата в социалните медии Facebook, Twitter, Linkedin и Instagram.

2018-07-17T13:53:24+03:00юли 17th, 2018|0 Comments