3-ти Фестивал на италианското Кино в България

Едно пътуване между кино, изкуство, туризъм, храната и виното: прожекции, срещи, “workshop” и промоционални събития за фестивала, посветени на върховите постижения на региона Пулия”. Джулиана Де Сио, Федерико Моча, Луиджи Чирасола и Алесандро Контеса бяха сред гостите на „3-ти Фестивал на Италианското Кино в България”, посветен на региона Пулия.

Третото издание на “Фестивал на италианското кино в България” приключи в София – Едно пътуване между киното, туризма, храната и виното: прожекции, срещи, “workshop”  и промоционални събития за фестивала, посветен на региона Пулия с рекордното присъствие на 3600 души, които от 11 до 16 юни живяха и „пътуваха”, за да открият културните, туристическите и еногастрономическите красоти. Представени са в 10-те изключителни италиански филма, заснети в Пулия, които ще бъдат прожектирани по време на събития, организирани от Италианската търговска камара в България.
Ежедневните срещи с италианското кино се проведоха в кино “LumièreLIDL” от 11 до 13 юнии в “Дом на киното” в София от 14 до 16 юни, където българската публика имаше възможността да се срещне с някои от режисьорите и продуцентите на филмите. Имаше моменти на networking с български колеги, благодарение на участието на италиански ресторанти, сертифицирани с марката за качество “Ospitalità Italiana-Ristoranti Italiani nel Mondo”, гала коктейли и червен килим заедно с почетния гост на „Фестивал на италианското кино в България”, актрисата Джулиана Де Сио, която пристигна в българската столица за случая.

За трета поредна година инициативата се организира от Италианска търговска камара в България под патронажа на Асесорът на културната и туристическа индустрия, адв. Лоредана Капоне, Министерството на Република България, Посолството на Италия в София, както и на Община София. Проведе се в сътрудничество с “Apulia Film Commission”, с подкрепата на “Puglia Promozione”, Национален дворец на културата в София, Национален филмов център на България и Български културен институт в Рим.

Проектът събра приноса и интереса на партньори и спонсори, които продължават да показват постоянна близост до промоционалните дейности на Италианска търговска камара в България: Alitalia, Penkov, Markov & Partners, B2Y Productions, BCA – Bulgarian Cruise Association, Beside-Gruppo Italiano Benincà, ресторантът “Cinecittà OsteriaItaliana”, сертифициран с марката за качество “Ospitalità ItalianaRistorantiItalianinelMondo”, Ferrerigroup Bulgaria, Hotel Marinela Sofia, Leo’s Il Rustico, Motoplex Sofia e Vespa, Puglia-Sapori Tipici Pugliesi, Social Café Bar & Kitchen и медийните партньори Bloomberg TV Bulgaria, БНТ – Българска национална телевизия, Bulgaria On Air и HiLife.

Това трето издание беше особено забележително и уникално по рода си, заради видимото взаимодействие между всички италиански и български институционални представители: ”Трети Фестивал на италианското кино в България” съвпадна с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, с международната иновативна инициатива “Farecinema – I° Settimanadelcinemaitalianonelmondo”, промотирана от Министерство на външните работи и международно сътрудничество, съвместно с Министерство на  туризма и Италианското министерство на образованието,  също така съвпадна с Италианския фестивал, ръководен от „ICE Office of Sofia”.

Събитието пожъна огромен успех и сред медиите, както благодарение на официалните медийни партньори на фестивала – БНТ, Bloomberg TV Bulgaria, Bulgaria On Air и HiL!fe, така и на организираните телевизионни участия, интервюта в радиото и срещи с медиите за национални вестници. Джулиана де Сио бе основна фигура и в многобройни телевизионни програми като „Шоуто на Слави” с водещ Слави Трифонов, най-известният шоумен на България; „Cool…T” и „Преди обед”, всички под таргата bTV Bulgaria, един от основните източници на информация в страната. Федерико Моча, от друга страна, бе интервюиран от вестника „България днес” и от репортера Радиана Божикова за предаването „Тази събота и неделя”.

Фестивалът бе открит официално на 11 юни с пресконференция в хотел “Маринела” в София в присъствието на председателя на Италианската търговска камара в България, Марко Монтеки; на заместник-министъра на културата на Република България, Румен Димитров; посланика на Италия в София, Стефано Балди; председателя на Национален дворец на културата в София, Борислав Велков; директора на Националния български филмов център, Яна Караиванова; координатора и ръководител на организацията на културни и аудиовизуални събития на “Apulia Film Commission” Роко Коланджело; директора на Генерална дирекция “ Култура“ на община София, Биляна Генова, и художествения директор, Никола Ди Тулио.

„Киното винаги е било и продължава да бъде истинско постижение за италианската култура. Необикновено и популярно средство, чрез което да представим нашия начин на живот, да бъдат оценени нашите качества и креативност по отношение на „седмото изкуство”. По тази причина приветствам с огромно удоволствие това трето издание на „Фестивал на италианското кино в България”, осъществено от Италианска търговска камара в България. Едно събитие, което се провежда в рамките на „Италиански фестивал в България” и на инициативата „FareCinema – SettimanadelCinemaItalianonelMondo”, подкрепена от Италианско министерство на външните работи и международно сътрудничество като неизменна част от дейностите, предвидени според Плана за интегрирано насърчаване #vivereallitaliana. Нашата страна продължава да привлича посетители от целия свят, включвайки ги в изключителни културни маршрути в откриване на скрити места от Италия. Вярвам, че и нашите филми, когато са прожектирани в чужбина, биха могли да допринесат за подсилването на това „колективно въображение”, което вижда в Италия едно „магическо” и „уникално” място за посещение. И, разбира се, Пулия е една от тези дестинации в Италия, които винаги пробуждат неописуеми емоции и желанието да се върнеш там отново”, заяви Посланикът на Италия в България, Стефано Балди. Участията на гостите бяха предшествани от представянето на официалния промоционален трейлър на „3-ти Фестивал на италианското кино в България”, осъществен от “ApuliaFilmCommission. Денят приключи с прожектирането на филма „QuoVado?” на Дженаро Нунцианте и „Коледа на юг” на Федерико Марсикано.

Във вторник, 12 юни, дойде ред на „Non c’è campo“, на Федерико Моча. По случай прожекцията на филма, режисьорът, известен на публиката като автор на сценарии за телевизионни продукции, развлекателни предавания, сериали и  романите “Три метра над небето”, “Искам те”, “Scusa, ma ti chiamo amore”,  се срещна с публиката, за да сподели своето артистичен и филмов опит и да се докосне до любителите на неговите книги, някои от които са преведени на български. Това беше последвано от прожекцията ня комедията “Sei mai stato sulla luna?” на Паоло Геновезе с Раул Бова и Лиз Солари.

Сряда, 13 юни, Посланикът на Италия в София, Стефано Балди, прие в Посолството режисьора Федерико Моча, за да дискутират относно киното и връзката между него и културата. Режисьорът бе придружен от Марко Монтеки, Председател на Италианска търговска камара в България, заедно с арх. Симонета Деломонако, член на УС на “ApuliaFilmCommission” и Никола Ди Тулио, художествен директор на „3-ти Фестивал на италианското кино в България”.

Освен срещите с български партньори и телевизионните участия за представителите на италианската филмова индустрия, 13 юни бе отбелязан от три важни събития: в 18.30 часа около 600 гости от италиански и български институции, заедно с многобройни видни личности взеха участие в гала коктейл за networking с червен килим, който се проведе в “Planet Club” в София, по време на който партньори и приятели имаха възможността за #vivereallitaliana, опитвайки типични качествени продукти от област Пулия, поднесени с отлична селекция от вина и шампанско,  заобиколени от някои от най-емблематичните марки от индустрията и дизайна „made in Italy“. Имаше и прожекции на живо за промотиране на туризма в Пулия и саундтраците на Енио Мориконе. 

В 20:00 часа в кино “LumièreLIDL” и пред развълнуваната публика в залата се проведе церемонията по награждаване с почетни плакети като признание за сътрудничеството и важността отдадена на „3-ти Фестивал на италианското кино в България”. 

Първа от всички бе наградена Джулиана Де Сио, почетен гост на фестивала, посрещната сърдечно в столицата и известна в страната ни с ролята, изиграна рамо до рамо с Микеле Плачидо. После бе ред на режисьорите Федерико Моча и Нико Чирасола, продуцента Алесандро Контеса, арх. Симонета Деломонако, заместник-министъра на външните работи на Република България – Тодор Стоянов, заместник-министъра на културата – Румен Димитров, ръководителя от Министерство на икономическото развитие – Барбара Клементи, заместник-посланика на Италия в София – Емануеле Полио, ръководителя на офиса в София на агенция “ICE” – Алесандра Капобианко, директора на Български културен институт в Рим – Жана Яковлева, както и на партньорите и спонсорите на промоционалната инициатива за региона Пулия. 

След като бяха изгасени прожекторите на церемонията по награждаването, вечерта продължи с представянето на видео съобщението на уважаемата Лоредана Капоне, Асесор на културната и туристическа индустрия на региона Пулия. Тя поздрави всички присъстващи гости, благодари на Председателя на търговската камара и поздрави Джулиана Де Сио и Федерико Моча. „Напомням, че това е третото издание на този фестивал и сме много щастливи и горди да участваме като съорганизатори. Това е благодарение на Агенция „Apulia Film Commission”, която ще подпише договор с Италианска търговска камара в България, за да затвърди тези отношения и състави нов план за дейности. Щастлива съм, защото между България и региона Пулия има много общи ангажимемнти като инвестирането в културата и знанието, за да се се даде надежда за едно бъдеще, изградено върху красотата на изкуството и на културните дейности”, заяви Асесорът. Видеото завърши със „специална благодарност за доброто посрещане на “Apulia Film Commission”, както и за рекламирането на Пулия чрез този „Фестивал на италианското кино в България”. Киното е отражение на една огромна действителност. Киното е мечта, отношение, музика и изображения. Киното е всичко това, което се намира в колективното въображение на хората, които не се задоволяват с реалния живот и винаги мечтаят за нещо по-добро. Благодаря на всички и желая един успешен и приятен фестивал!” 

Последва прожекцията на филма „Руди Валентино”, представен за пръв път, в присъствието на режисьора Нико Чирасола и продуцента Алесандро Контеса, които после се срещнаха с любопитната и заинтересована публика. 

От четвъртък, 14 юни, до събота, 16 юни, фестивалът продължи в “Дом на киното” с прожекцията на филма “Те кои?” на режисиорите Фабио Бонифачи и Франческо Мичике, “Вечерята на Коледа” на Марко Понти, “Кой ме е видял” на Алесандро Понди, “Войната на неудачниците” на Давиде Барлети и Лоренцо Конте. “Сватба на юг” беше официалният завършек на „3-ти Фестивал на италианското кино в България”. Благодарение на рекламната онлайн кампания, фестивалът събра голяма популярност във всички социални медии на камарата и na официалната страница във Facebook, създадена за случая: 660 последователи само за няколко дни, 1,572,107 хора са видели ежедневните публикации, общо 1,443 минути гледания на официалния трейлър, достигнал до 5,835 души.

ВИЖТЕ ПРИКАЧЕНИТЕ ФАЙЛОВЕ

Press_Clipping_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria

Catalogo_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria

Programmazione_Cinema_ITA_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria

Programmazione_Cinema_BG_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria

Poster_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria

Comunicato_Stampa_ITA_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria_PostEvento

Comunicato_Stampa_BG_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria_PostEvento

Famewall_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria

Invito_Serata_Gala_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria

Invito_Conferenza_Stampa_11.06.2018

Roll_up_Programma_3°Festival_del_Cinema_Italiano_in_Bulgaria

Някои снимки, уловили важни моменти от промоционалното събитие за региона Пулия #weareinPuglia

Снимков материал от всяко промоционално събитие е наличен в социалните медии на камарата Facebook, Twitter, Instagram и Linkedin, както и на страницата на проекта във Facebook

2018-07-16T15:04:48+03:00юли 13th, 2018|0 Comments