Събития

Събития2018-07-10T08:30:17+03:00

Отворени са записванията за Milan Junior Camp Несебър от програмата Milan Academy World – Краен срок 31/07/2018

Провежда се тези дни, от 1 до 6 юли, прекрасната инициатива на “MilanAcademyJuniorCamp” към „Камп Трявна”. Събитието e подкрепено от “AC Milan”, най-знаменитият отбор през последните 50 години за развитието на таланти в целия сват: хиляди деца на възраст от 5 до 17 години, които мечтаят да станат част от голямата магия на футбола, участват в лагерите в повече от 120 града по света! По време на лагера ще присъстват най-големите италиански експерти. Те ще проведат тренировките и ще изберат най-добрите деца, които ще могат лично да изживеят емоцията на червено-черните, участвайки във финала на “Milan Junior Camp Day” в Милано, Италия, с уникалната възможност да посетят “Casa Milan”, да гледат мач на живо на стадиона Сан Сиро и дори да се срещнат с футболисти от Милан.

Следете провеждащите се дейности и предстоящите срещи на официалната Фейсбук страница.

Ако сте пропуснали „Камп Трявна”, не подминавайте възможността да участвате в „Камп Несебър от 6 до 11 август. Децата ще изживеят емоцията да играят за един от най-големите футболните клубове в света, да създадат нови приятелства и да напраят крачка напред към голямата си мечта, прекарвайки една незабравима седмица!

Повече информация относно програмата и условията за участие ще откриете на уебсайта на “MilanJuniorCampwww.milanacademyjuniorcamp.bg

Членовете и приятелите на Италианската търговска камара в България, които имат интерес да включат своите семейства в тази невероятна образователна и социална инициатива, получават 20% отстъпка от таксата за всеки от лагерите.

Инициативата е подкрепена от “DominantSportGroup” и организирана в тясно сътрудничество с Италианската търговска камара в България и “C.R.E.A.M. BulgariaPPPAlliance”, мрежа от организации с нестопанска цел в Европа, работещи в подкрепа на икономическо-социално регионално развитие чрез публично-частни съдружия и в сътрудничество с общините Несебър и Трявна.

За повече информация, свържете се с Италианската търговска камара в България, +359 2 846 32 80,  info@camcomit.bg

 


Тези дни се извършва, от 1 до 6 юли, фантастичната инициатива на “Milan Academy Junior Camp” в Камп Трявна

Събитието е предявено от Ак Милан, най-видният отбор за развитие на таланти в последните 50 години: хиляди деца, от 5 до 17 годишна възраст, които мечтаят да станат част от магията на футбола, участват в повече от 120 градове в света. По време на кампуса ще присъстват наи-големите италиански експерти, които ще водят тренировките и ще изберат наи-добрите деца, които ще могат да изживеят лично опитът на “червено-черните”, като участват на финала на “Milan Junior Camp Day”, в Милано, Италия, с възможността да посетят “Casa Milan”, да гледат на живо мач на стадиона “San Siro”, и дори да се срещнат с футболисти от Милан.

Следвай дейностите и следващите срещи на официалната страница в Facebook.

Ако сте изпуснали кампуса Трявна, не изпускаите възможноста да участвате на кампуса Несебър, планиран от 6-ти до 11-ти август. Децата ще могат да изпитат чувството да играят за един от наи-големите футболни клубове в света, да създадат нови приятелства и да направят голяма крачка към своята мечта, прекарвайки една страхотна седмица.

За повече информация за програмата и за условията за участие посетете саита на Milan Junior Camp www.milanacademyjuniorcamp.bg

Съдружниците и приятелите на Италианска Търговска Камара в България, които са заинтересовани да вклучат своите семеиства в това смаиващо образователно преживяване под таргата #AC Milan, печелят 20% отстъпка на тарифата за всеки кампус. Инициативата е предявена от асоциацията “Dominant Sport Group” и е организирана в тясно сътрудничество от Италианска Търговска Камара в България и C.R.E.A.M. BulgariaPPPAlliance, мрежа от организации с нестопанска цел в Европа, която работи за икономическо-социално развитие, осъществявайки обществено-частни партниорства с взаимодействието на община Несебър и Трявна

За повече информация, свържете се с Италианска Търговска Камара в България, +359 2 846 32 80, info@camcom.it

 


Food Drink Association: откриване на асоциацията в Гранд Хотел София

Откриването на “Food Drink Bulgaria Association” се проведе в четвъртък, 5 юли 2018, в Гранд Хотел София, с участието и на Италианската търговска камара в България, представена от Теодора Иванова, ръководител отдел Панаири, салони и събития.

Асоциацията включва 11 хранителни индустрии, сред които Cocacola България, CocacolaHellenicBottlingCompanyБългария, DanoneSerdika, Devin, Intersnack България, JacobsDowuveEgbertsBG, MarsIncorporated България, Mondelez България, Nestle България, Prestige-96 eQuadrantBeverages. Организацията е част от една по-обширна асоциация на европейско ниво – FoodDrinkEurope – която обхваща близо 25 национални фирми от сектора, и представлява интересите на своите членове пред европейските институции. Мисията на проекта, представена от директора на FoodDrinkBulgariaЯна Иванова, е да се обединят фирми от двата отделни сектора, създавайки многосекторна асоциация, която да бъде по-цялостна спрямо традиционните асоциации от тази категория. Целта е сътрудничество в пълна прозрачност, за да се създадат по-добри условия за развитието на хранителната индустрия в България и да се представляват интересите, споделени от местните производители.

За повече информация посетете официалния уебсайт.

 


XIX Среща на Генералните Секретари на Италианските търговски камари в чужбина

От 2 до 4 юли в Рим се проведе 19-та Среща на Генералните Секретари на Италианските търговски камари в чужбина, която събра ръководството на 78-те Италиански търговски камари в чужбина от 54 страни. От страна на Италианската търговска камара в България взе участие Генералния Секретар, Роза Кузмано.

Бяха 3 интензивни работни дни, в които се споделяха най-добрите практики при предоставянето на услуги и управлението на проектите Made in Italy на отделните търговски камари. Освен богатата програма от вътрешни работни дейности, присъстваха видни личности от италианската политика, сред които Сенатор Рикардо Мерло. Той отбеляза важната роля на италианските търговски камари в подкрепата и насърчаването на малки и средни италиански фирми. На 3 юли следобед камарите успяха да се срещнат със Системата на италианските камари, Агенциите за развитие, както и публични и частни фирми за насърчаване на интернационализацията. Това се случи в рамките на поредица от срещи onetoone. Основна цел на срещите бе да се подпомогне навлизането на италиански фирми на чуждите пазари и да се насърчи опознаването на MadeinItaly.

Сутринта на 4 юли бе посветена на Наградата “Assocamerestero” – AIDEPI (AssociazionedelleIndustriedelDolceedellaPastaItaliana), която се роди от една колаборация, имаща за цел да даде гласност на идеите и предложенията на търговските камари и да създаде инициатива за представяне на италианската паста по света. Презентациите на 6-те предварително избрани проекта, представени от Италианските търговски камари в чужбина приключиха с победата на “ItalianSouthAfricanChamberofTradeandIndustries” и на Белгийско-италианската търговска камара, представени от Генералните Секретари Мариа Грациа Бианкоспино и Матео Ладзарини.

 


Фестивал на Българското кино в Рим 2018: киното, вдъхновено от великата литература и от темата за свободата

В Рим се проведе 11-то издание на Фестивала на българското кино. Тази година традиционното представяне на български филми, прожектирани на оригиналния език със субтитри на италиански, бе вдъхновена от великата литература и темата за свободата.

Събитието се проведе в “Casa del Cinema” (Рим,  Largo Marcello Mastroianni 1) от 28 юни до 1 юли 2018. Сред основните лица на това издание бяха Виктор Божинов, Александър Алексиев, Стефан Командарев и големи писатели като Георги Господинов или автори на саундтракове като Петър Дундаков. Фестивалът на българското кино бе организиран от Българският културен институт в Рим, с подкрепата на Министерството на културата на Република България, на Българският национален филмов център, на Università di Bologna Alma Mater Studiorum и на Италианската търговска камара в България.

При откриването, в присъствието на режисьора Виктор Божинов и на младата звезда Александър Алексиев, бе прожектиран филмът „Възвишение”, по едноименния роман на Милен Русков, носител на Европейската награда за литература за 2014 г. Същият исторически период от българското възраждане, но разказан през женския поглед, е представен и във „Воевода”, по разказ на Николай Хайтов.

Бе отредено специално място и на Георги Господинов, най-известният български писател в Италия, благодарение на романа си „Физика на тъгата”, който през 2014 беше финалист за Наградата “Von Rezzori” и на Наградата “Strega Europeo”.

Филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди” е събрал шест кратки разказа на Господинов, екранизирани от знаменити млади режисьори от България, сред които Петър Вълчанов и Теодор Ушев. След това имаше прожекция на късометражната анимация „Сляпата Вайша” на Т. Ушев (номиниран за Оскар през 2017), също по разказ на Господинов. Накрая беше филмът „Посоки” на Стефан Командарев (номиниран на 70-я Фестивал в Кан през 2017, в категория “Un certain regard”).

Пълната програма е в официалния уебсайт на Фестивала на българското кино в Рим, www.festacinemabulgaro.com/programma.

За да видите официалния трейлър, натиснете тук: https://vimeo.com/275767255

Някои снимки са налични в албума в официалната Фейсбук страница тук: https://goo.gl/yBTcG1

 


Sport ed Etica con Delio Rossi – Семинар „Спорт и Етика“

Конфиндустрия България, съвместно с Италианската търговска камара в България, организира семинар „Спорт и Етика“ като част от програмата на Италианския фестивал. Събитието ще бъде посветено на връзката между етиката и спорта. Лектор на събитието ще бъде италианският футболен треньор Делио Роси.

Събитието ще се проведе на 18 юни, от 17:00 часа, в Бизнес Център Перформ, пл. Позитано 2, гр. София.

17:00 – 17:20 Поздравителни адреси:

Н.Пр. Стефано Балди, Посланик на Република Италия в България

Пламен Дилков, Заместник Председател на Конфиндустрия България

Роза Кузмано, Генерален секретар на Италианската търговска камара в България

17:20 – 18:00 Отворена дискусия

Модератор: Николай Лефеджиев, журналист от ТВ Европа

Делио Роси, футболен треньор

Боряна Ангелова-Игова, доктор по философия, Преподавател по Философия на спорта, Национална спортна академия

Иван Иванов, Психолог на спорта,преподавател в НСА, Преподавател в Школата за треньори на БФС

18:00 – 18:15 Въпроси и отговори

18:15 – 18:45 Networking и аперитив, предложен от ресторант 
„La Rocca“

 


 

ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯОБЛАСТ ПУЛИЯ – НЕЙНИТЕ ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ В КИНОТО, ЕНОГАСТРОНОМИЯТА И ТУРИЗМА

За трета поредна година Италианската търговска камара в България организира Фестивала на италианското кино в България от 11 до 16 юни 2018 г. в София.

От 11 до 16 юни 2018 г.в София ще бъдат представени десет киноленти, подбрани съвместно с фондация Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни във филмотечно кино „Люмиер Лидл“, а от 14 до 16 юни включително – в „Дом на киното“, където скоро ще бъдат пуснати в продажба съответните билети. Голяма част от тези филми са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия.

Пресконференцията ще се проведе на 11-ти юни от 11.00 часа в „Хотел Маринела“, зала „Силует“. Сред поканените участници на пресконференцията са зам.-министърът на културата на Р.България, г-н Румен Димитров, посланикът на Италия в София, Стефано Балди, зам.-кметът на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, доц.д-р Тодор Чобанов, президентът на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, директорът на Националния филмов център г-жа Жана Караиванова, председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, директорът на Български културен институт в Рим, г-жа Жана Яковлева, директорът на фондация „Апулия Филм Комишън“, г-н Антонио Паренте и художественият директор на третото издание на Фестивала на италианското кино в България, г-н Никола ди Тулио.

След пресконференцията фестивалът ще бъде открит в 18:30 часа с прожекцията на закачливата комедия Quo Vado? („Накъде съм тръгнал?“) в кино „Люмиер Лидл“ НДК.

На 13-ти юни от 20:00 в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат връчени почетните плакети на „3-ти Фестивал на италианското кино в България“, след което ще бъде представен филма „Руди Валентино“, който разказва историята на знаменития италиански актьор на нямото кино. Сред присъстващите ще бъдат Асесорът на културната и туристическа индустрия на Област Пулия, адв. Лоредана Капоне и режисьорът Нико Чирасола. Почетни гости на фестивала тази година ще бъдат италианската актриса Джулияна де Сио, позната на българската публика от световноизвестния сериал „Октопод“, където си партнира с Микеле Плачидо и италианският режисьор, сценарист и писател на бестселъри Федерико Моча, автор на романа „Три метра над небето“, екранизиран в едноименния филм, който се превърна в международен бестселър.

Сред филмите, които ще бъдат представени в кино „Люмиер Лидл” и „Дом на киното’’ са: „Un Natale al Sud“ („Коледа на Юг“), „Non c’è campo“ („Без покритие“), „Sei mai stata sulla Luna?“(„Била ли си на Луната?“), „Matrimonio al Sud“(„Сватба на Юг“), „La cena di Natale“(„Вечерята на Коледа“), „Chi m’ha visto?“ („Кой ме е видял?“), „Loro chi? („Те кои?“), „La guerra dei cafoni“(„Войната на неудачниците“).

На 14-ти юни в присъствието на представители на българските и италиански институции ще бъде подписан меморандум за сътрудничествомежду фондация Apulia Film Commission и Националния филмов център, който ще спомогне за реализирането на филмови копродукции между област Пулия и България.

Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България, Посолството на Италия в София, Столична община в качеството си на „Творчески град на киното“ на ЮНЕСКО, на Асесора на културната и туристическа индустрия на Област Пулия, и в партньорство с фондация „Apulia Film Commission“, Oбластна агенция по туризъм „Puglia Promozione“, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Български културен институт в Рим.

Фестивалът се реализира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата „FareCinema“ – Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на ежегодния „Италиански фестивал в България“, организиран от ИЧЕ – Агенция София.

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани от Италианската търговска камара в България през изминалите години.

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

 

 

Италианската Търговска Камара в България има удоволствието да Ви покани на Европейска конференция, “EURONET-Italian Networking around Europe: INnovation and INTERNATIONalization in DIGITAL SOCIETY within the Bulgarian Presidency of EC 2018”  която ще се проведе на 12 март 2018 г.  от 09:00 ч. до 13:00 ч. в зала Средец на София Балкан Хотел (площад „Света Неделя“ № 5, София)

Конференцията се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз и е част от годишната среща на 30-те италиански търговски камари в Европа, понастоящем координирани от Италианска Търговска Камара в България и представлявани от нейния президент, г-н Марко Монтеки пред Асоциация Асокамерестеро.

Форумът на високо равнище ще се фокусира върху основните приоритети на Българското председателство в сферата на цифровата икономика и професиите на бъдещето, развитието на Европа в сектора на високите технологии, ролята на София като „Цифрова столица на Европа“ и интернационализацията на МПС в дигиталната ера. Присъстващите ще могат да почерпят опит от Италианските търговски камари в Европа, които участват в повече от 100 европейски проекта, финансирани от Европейската комисия. (Акцент – програмата Еразъм +) .

ПРОГРАМА

09:00 Регистрация на участниците
09:30 Официални приветствия

Стефано Балди, Посланик на Италия в София
Гаетано Фаусто Еспозито, Главен секретар на Асокамерестеро

Встъпителна реч

Лиляна Павлова, Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС
Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България
Александър Манолев, Зам.- министър на икономиката на Република България
Владимир Данаилов, Главен изпълнителен директор Инвест София

Модератор: Марко Монтеки, Президент на Италианска търговска камара в България и представител на Италианските търговски камари от Зона Европа

10:45-11:15 ПАНЕЛ 1 >> Innovation and digital Innovation in Sofia as EU Digital Capital of Markets

Роза Кузмано, Главен секретар, ИТКБ (модератор)
Пламен Русев, Председател, Фондация WEBIT
Джузепе Саконе, Представител на Unipegaso, Universitas Mercatorum и Pegaso International

11:15-11:30 Кафе пауза
11:30-13:00 ПАНЕЛ 2 >> SME Internationalization in Europe: EXperience of Italian Chambers of Commerce Abroad – EU Area in European fundings (Erasmus Plus program)

Таня Траянова, Ръководител отдел „Структурни фондове и програми на ЕС“, ИТКБ (модератор)
Димка Радева, Директор на дирекция „Акредитация, мониторинг и проверки“, Център за развитие на човешките ресурси
Микеле Торе, Ръководител „Деск Европа“, Асокамерестеро

13:00 Заключение

Виж прикачения файл 

ПРОГРАМА_Европейска конференция_12.03.2018

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

София, 28 февруари 2018г

Редовно Общо събрание – Италианска търговска камара в България,

Управителният съвет на Италианска търговска камара в България, в съответствие с чл. 26 на ЗЮЛНЦ и чл.10 от Устава, свиква редовно Общо събрание на членовете на сдружението на 28 март 2018 г. в 17:00 ч. в София, Новотел София Хотел, бул.” Цариградско Шосе ” 115N, 1784 София.

Дневен ред:

 1. приемане на отчет за дейността и годишен финансов отчет за дейността за 2017г.;
 2. представяне на доклад за извършен одит на годишен финансов отчет за 2017г.;
 3. приемане на програма за дейността и проектобюджет на камарата за 2018г.;
 4. приемане на отчет за дейността на УС за 2017г.
 5. изключване на членове на сдружението поради неплащане на членски внос, както и на такива членове, които не спазват устава и вътрешните правила на камарата; приемане на нови членове на сдружението;
 6. приемане на изменения и допълнения на устава;
 7. изменения в броя и състава на УС; освобождаване от длъжност и назначаване на нови членове на УС;
 8. разни.

Уведомяваме всички членове, че на Общото събрание са поканени да присъстват Н.Пр. г-н Стефано БАЛДИ –посланик на Италия в България и заместник-ръководител на мисията, завеждащ търговско-икономически отдел, г-н Емануеле Полио съгласно чл.12, т.2 от Устава на сдружението и чл.7 от Закон № 518/70.

Поканват се всички членове на сдружението да присъстват лично или чрез упълномощен представител (съгласно чл.7, т.3 от Устава). При липса на кворум, на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ и чл. 11 от действащия Устав, събранието ще се проведе един час по-късно на същото място и при същия дневен ред независимо от броя на явилите се членове.

Напомняме Ви също, че съгласно чл.29 (ал.2) от Устава на сдружението, членовете, които не са заплатили годишния членски внос до датата на редовното Общо събрание губят правото си да участват в същото.

Материалите по свикване и провеждане на Общото събрание се предоставят на всеки член при поискване от УС.

[divider type=“1″]

[/divider]

Скъпи членове, скъпи приятели,

за нас е удоволствие да Ви информираме, че е в ход организацията на 3ти ФРЕНСКО-ИТАЛИАНСКИ ТЕНИС ТУРНИР, който ще се  проведе на 27 май 2017 г. в Националния Teнис Център  (ул. „Незабравка“ № 3-5, Борисова градина).

За трета поредна година събитието с цел social business networking ще предложи на всички любители на тениса възможността да се срещнат на корта, в отделни категории мъже и жени, в съревнование за купата от третото издание на ФРЕНСКО-ИТАЛИАНСКИЯ ТЕНИС ТУРНИР.

2За  начинаещи (възрастни и деца) ще бъде предвидена богата  развлекателна програма  и тенис уроци. Надяваме се, че ще Ви предложим един ден, изпълнен със спорт и забавление, но също така и възможност за нови бизнес контакти. Очакваме многобройно присъствие от Ваша страна!

За да бъдете спонсор на събитието: Роза Кузмано, segretariogenerale@camcomit.bg
За информация  и записване в турнира: Кристина Мастрояни  – pr@camcomit.bg,
tel.: +359 (2)846 32 80 / +359 (2) 944 08 69

[divider type=“1″]

[/divider]

„Едно италианско лято“ ще звучи за първи път в България- Легендарната Джана Нанини идва у нас с „HITSTORY TOUR”

Джана Нанини, за която целият свят научи, когато с Едоардо Бенато изпълниха химна на Мондиала по футбол през 1990 г. – “Un’estate italiana / Едно италианско лято”, идва за първи път в България. На 26 април 2017 година грандамата на италианския рок ще отвори вратите на зала 1 на НДК за всички свои фенове в България и ще изнесе почти 3 часов концерт включващ само най-големите хитове от всички 26 албума.

Gianna fotoДжана Нанини е родена на 14 юни 1956 г. в Сиена, Италия. Учи пиано в Лука, а след това и Композиция в Милано. През 1994 завършва Философия в Университета в Сиена. Година по-късно участва в протест, организиран от Грийнпийс пред френското посолство в Рим срещу решението на френското правителство да провежда ядрени опити в Муруроа. Преживява 2 тежки аборта, но в крайна сметка ражда, когато е на цели 57 години – „Майчинството е нещо божествено, дава ти невероятни сили, повдига духа ти и предишните проблеми изведнъж ти изглеждат нищожни“ – споделя Джана.

Въпреки грижите за дъщеричката си, италианската звезда и за миг не спира да работи – „Имам късмет, че домът ми се намира до студиото и винаги има кой да наглежда Пенелопе, когато работя.“ – обяснява звездата, за която папа Бенедикт XVI признава, че е любимата му изпълнителка наред с Ерос Рамацоти. 

Билетите тръгват в продажба на 7-ми декември и могат да бъдат закупени в OMV, The Mall, билетен център НДК и мрежата на Eventim в цялата страна на цени от 40 до 100 лева.

[divider type=“1″]

[/divider]

Списание Business Lady връчи за трети път годишните си награди „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА”

DSC_9106Вчера (19 април 2017 г.) на пищна церемония в хотел Хилтън, София бяха връчени годишните награди „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА 2016” за трета поредна година. Официалната церемония беше инициирана и организирана от единственото по рода си информационно издание с бизнес насоченост и дамска аудитория Business Lady и Business Lady Club. Партньори на награждаването бяха Българска търговско-промишлена палата, Български форум на бизнес лидерите, Български съвет за устойчиво развитие, Северноамериканско-българска търговска камара, Италианска Търговска Камара в България, Двустранна Търговска Камара България-Румъния и Българска асоциация за управление на хора.

Общо 18 компании, институции и медии получиха официално признание за положените усилия в посока развитие на човешкия капитал; повишаване качеството на предлагания продукт или услуга; конкурентоспособност и иновации; устойчиво развитие; ноу-хау; ефективен и иновативен мениджмънт; внедряване на нови технологии; прилагане на успешни бизнес практики; позициониране на чужди пазари; социална отговорност; позитивен обществен имидж.

DSC_9105В категория ОБРАЗОВАНИЕ бяха отличени три образователни институции – Частно езиково училище ЕСПА за „ИНОВАЦИИ И ЕФЕКТИВНОСТ В БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ”, езикова школа АЛИАНС получи награда за „ТРАДИЦИИ, КАЧЕСТВО И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ В ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ”, а Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) пък грабна приз за „УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ, КАЧЕСТВО И ИНОВАЦИИ ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ”.

Силно застъпена тази година беше и категория ИНДУСТРИЯ, в която общо три компании получиха отличие. ПРЕСТИЖ 96” АД беше отличена за „УСТОЙЧИВО БИЗНЕС РАЗВИТИЕ, КАЧЕСТВО И ИНОВАЦИИ”, БОР ЧВОР” ЕООД пък грабна награда за „ТРАДИЦИИ И КАЧЕСТВО В МЛЕКОПРЕРАБОТВАНЕТО”. Третото отличие отиде при РЕФАН БЪЛГАРИЯ за „УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ, КАЧЕСТВО И ИНОВАЦИИ В ПАРФЮМЕРИЯТА И КОЗМЕТИКАТА”.  

????????????????????????????????????

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД грабна приз в категория СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА за своята работа в посока „ОТГОВОРНОСТ, ЕФЕКТИВНОСТ И КАЧЕСТВО В СТРОИТЕЛНИЯ СЕКТОР”. ЕН АР КОНСУЛТ ЕООД получи отличие за „КАЧЕСТВЕН КОНТРОЛ В УПРАЖНЯВАНЕТО НА СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР НА МАЩАБНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ОБЕКТИ В БЪЛГАРИЯ”. В категория ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ наградата отиде при ТЪКАННА БАНКА FUTURE HEALTH – „НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЪКАННА БАНКА В БЪЛГАРИЯ И ЗА 2016 ГОДИНА”. НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ „ТЕЛЕПОЛ” бе отличена в категория ИНОВАЦИИ за „ВИСОКИ СТАНДАРТИ В ПРОЕКТИРАНЕТО НА ИНОВАТИВНИ ИНТЕГРИРАНИ СИСТЕМИ ЗА ИНДИВИДУАЛНА, ФИРМЕНА И ИНДУСТРИАЛНА СИГУРНОСТ”.

Нова Броудкастинг Груп беше сред трите отличени медии тази година. Медийната група получи награда за „КАЧЕСТВЕНО СЪДЪРЖАНИЕ И ИНОВАТИВЕН МЕДИЕН ПРОДУКТ”. Икономическите канали на INVESTOR MEDIA GROUP получиха приз за „ОТГОВОРНА ЖУРНАЛИСТИКА ОТ СВЕТА НА БИЗНЕСА, ИКОНОМИКАТА И ФИНАНСИТЕ”. ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ И РАДИО ФОКУС за поредна година доказаха своето „УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ И ВОДЕЩА ЕЛЕКТРОННА МЕДИЯ”.

 ????????????????????????????????????В категория ИКОНОМИКА И МЕНИДЖМЪНТ награда за „УСПЕШЕН МЕНИДЖМЪНТ И ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ” получи PRIMELINE CONSULTANTS INTERNATIONAL. КРЕДИСИМО АД грабна приз за „ИНОВАЦИИ В КРЕДИТИРАНЕТО И ОНЛАЙН ДОСТЪПНОСТ ДО ФИНАНСОВИ УСЛУГИ”, а QUEISSER PHARMA BULGARIA пък беше отличена за своето „УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ И КАЧЕСТВЕН ФАРМАЦЕВТИЧЕН ПРОДУКТ”. В категория ТУРИЗЪМ призът бе присъден на ХОТЕЛ МАРИНЕЛА СОФИЯ, който бе титулован за „НАЙ-БЪРЗО РАЗВИВАЩ СЕ И ИНОВАТИВЕН ГРАДСКИ ХОТЕЛ”.

????????????????????????????????????

Целта на наградите „Компания на годината” е да се даде гласност на добрите бизнес практики, да се популяризира успешната индустрия в световен и локален мащаб, да се фокусира общественото внимание върху иновативни и актуални модели за управление на бизнеса и компанията, като по този начин се поощри предприемачеството сред българската общественост. Наградите на списание Business Lady са продължение на основната цел на изданието – да споделя успешни бизнес модели, да бъде трибуна за различни професионални успехи, лични качества и достижения.

[divider type=“1″]

[/divider]

Заключителен концерт на Masterclass на Маестро Джузепе Сабатини  в зала Славейков към Френския Културен Институт

16667719_1538407869504444_1443501163_oЗаключителния концерт на “Masterclass на Маестро Джузепе Сабатини“, световно известния италиански тенор и диригент, се състоя на 9 февруари,  в зала Славейков,  към Френския Културен Институт в България. Маестро Джузепе Сабатини  за трета поредна година избира София, като място за откриване на   млади таланти и  прилагане на  своите академични дейности. Събитието бе насърчено от Foundation for Culture MUSE, и със съдействието на Италианската Търговска Камара в България, и на  Френския Културен Институт в България. Незабравима вечер, изпълнена с красота, емоции и прекрасна  музика.

Седем млади таланта, от България, Русия, Япония, и Румъния изпълниха някои от най-големите шедьоври на традиционната  италианска, френска и чуждестранна  опера: от “Glitter and be gay” на  Бърнщайн, “Seguidille” на Бизе , “Flowers duet” на Делиб, “Quel guardo il cavaliere” на Доницети, “Il est doux, il est bon” на Масен, “Come scoglio” на Моцарт, “Barcarole” на Офенбах, до “Si, mi chiamano Mimì” на  Пучини,  “La fioraia fiorentina” на  Росини и  “Bolero” на Верди, шедьоври,  предшествани от изпълнението на детския хор “Пим-Пам”.

16710367_1538407672837797_1976021441_oСъбитието от  social business networking се радваше  на многобройна публика , творци и представители на институции, чиито аплодисменти продължиха и за коктейлите,и   за дегустацията  на отлични италиански вина, любезно предложени от нашия  сътрудник г-н Маурицио Ферери,  Президент на Италианската асоциация на Sommelier в България (AIS България).

Виж прикачения файл :

Programma_Masterclass_09.02.2017

Pokana_Masterclass_09.02.2017

Poster Masterclass 09 02 2017

Някои снимки от акцентите на  концерта! Пълната фото галерия è достъпна на: facebook, twitter e instagram @CCIE_Bulgaria, на Италианската Търговска Камара в България.

16709704_1538409019504329_1776827599_oIMG-20170209-WA0034

 

 

 

 

 

 

IMG-20170209-WA0028IMG-20170210-WA0006

 

 

 

 

 

 

16667669_1538407532837811_595033699_o20170209_194210

 

[divider type=“1″]

[/divider]

Туристически пакети за районите на Южна Италия и промотиране на и промотиране на постиженията в хранително вкусовата промишленост: срещи  B2B и посещения на фирми, организирани  за нашия сътрудник  New Top World Travel.

2На 10 февруари, петък, завърши серията от срещи B2B и посещения на фирми, организирани от отдел „Панаири, Изложения и Събития“  на Италианската Търговска Камара , по искане на съдружника New Top World Travel с цел увеличаване и подобряване услугите, свързани с  италиански фирми. New Top World Travel Incoming Italy продължава да показва интерес за насърчаване и  на кулинарните постижения на Южна Италия, в България, предлагайки туристически пакети на тур оператори  и български туристически агенции , с които да подпомогнат за увеличаване броя на туристите в местата- седалища  на Средиземноморската диета и на културното наследство на UNESCO.

new top world travelРаботните дни се проведоха в седалището на Италианската Търговска Камара в България, в офисите на вносители, дистрибутори и хранителни вериги а също и на  тур оператори  и туристически агенции .

Цялостната  фото галерия е достъпна на facebook, twitter e instagram @CCIE_Bulgaria, на Италианската Търговска Камара в България

 

[divider type=“1″]

[/divider]

ПОВЕЧЕ  МАРКЕТИНГ И ТУРИЗЪМ МЕЖДУ ИТАЛИЯ – БЪЛГАРИЯ: Президентът  на Италианската Търговска Камара в България, Марко Монтеки, пред l’ISNART Национален Изследователски Туристически  Институт

Iintervista isnart, Marco Montecchi, 24 gennaio 2017Вторник,  24 януари, Президентът на Италианската Търговска Камара в България, Марко Монтеки, остави интервю за периодично научните открития в света на туризма, “ Предприятие и Туризъм“, водено от Националния Изследователски Туристически  Институт, по отношение на постоянното увеличаване на българските туристи в Южна Италия.
Още от средата на 2015 година Wizzair обслужва въздушната линия София-Неапол, София-Бари и  София- Катания, полети, въведени първоначално само в сезонния календар, а след това и в годишния, с изключение на София – Катания, която и до ден днешен остава активна само в летния сезон. Благодарение на това,  присъствието на  българските туристи в района на Южна Италия се  засилва. Това не изключва факта, че южните райони на Италия не са били посетени преди това, чрез подходящи полети чартър, организирани от тур оператори  и български туристически агенции. В сътрудничество с италиански партньори, членове на самарата, или чрез участие на  български търговци с  мисии outgoing и сицилиански изложения, насърчавани от Италианската Търговска Камара в България.

Най-популярните летни дестинации са заливи и крайбрежия, на първо място от които е Североизточното крайбрежие на страната (Фриули Венеция Джулия, Венето и Емилия Романя). Италия винаги е привличала със своята култура, археология, изкуство, природа, достатъчно е да споменем, че 90% от културното наследство на ЮНЕСКО се намира в Италия. Точно  това, е целта на пътуванията на българските туристи, към Южна Италия и нейните острови, а именно: да открият изкуството  в градовете ,да се любуват на красотата на нейните пейзажи и природа. Според статистиката от последния доклад на  ENIT от 2016 година, Италия се нарежда на второ място сред страните в Западна Европа , с присъствие на български туристи, след  Германия, Австрия и Испания.

Според проучване, направено от ISNART, на български туристи и тур оператори през последните две години  природата, изкуството, италианската кухня и  виното са атракциите, с които Южна Италия привлича . Какво е Вашето мнение?

Напълно съм съгласен. Бих добавил още, че успеха на международния проект, “EXPERIENCE ITALY SOUTH AND BEYOND – Италиански ресторанти сертифицирани с марка Италианско гостоприемство промотират Made in South of Italy”, съвместно с Unioncamere и благодарение на приноса на Министерството на Културата и Туризма, реализиран от Италианската Търговска Камара в България ,е  демонстрация за големия интерес на  българските туристи към Южна Италия. Като Италианска Търговска Камара в България, имахме възможността да организираме семинар на който представихме офертата за Кампания, Сицилия и Сардиния,която миналата година бе  влязла в промоционалните пакети на различни Туристически агенции и тур оператори.“

ISNART logo“Бих искал също да подчертая, добрите междуправителствени отношения между Италия и България. На 6 юли 2015 година , в България бе на посещение Министъра на Културата и Туризма на Италия, г-н  Дарио Франческини, в чиято чест се проведе икономически Форум, насърчен от Италианската Търговска Камара в България в съвмесно спораземение с Италианското Посолство в София, и Министерството на Туризма в България, насочено към повишаване обмена на туристи между Италия и България . Както и търсене на нови възможности за привличане на туристи от цял свят  в България. Както казах по време на същата конференция , основите за разрастване на бизнеса и инвестициите  в България “са добре организиран  туризъм и разширяване  на териториите.

Пълната версия на интервюто е достъпна на линка: http://www.impresaturismo.it/questo-numero/89-gennaio-2017/507-piu-marketing-e-turismo-sullasse-italia-bulgaria.html?nl_id_newsletter=1485183283&nl_id_link=7&nl_id_subscriber=27798

 [divider type=“1″]

[/divider]

Двустранните отношения между Италия и България са в непрекъснат растеж: Президентът на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, гост на телевизия Bloomberg България

Петък,  13-ти януари  президентът  на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, бе поканен да вземе участие в предаването „В  развитие” на  телевизия Bloomberg България,  с водещ г-н Димитър Вучев, за да обсъди двустранните отношения между Италия и България и сегашната политическа ситуация.

2016-12-01Всъщност  в Италия съществува почти ново правителство, защото всички министри са част от правителството на Ренци, но включително заместник-министри, секретари и  сегашния министър-председател Джентилони вече е бил министър на външните работи на правителството на Ренци и на посещение в България през последната 2016 г., укрепвайки отношенията на сътрудничество между Италия и България. Отношенията продължават да са същите, както преди, въпреки че в момента правителството в България е в оставка. Що се отнася до България, тя има нужда от стабилно правителство, което да продължи процеса на реформи, които да вдъхнат доверие на чуждестранните инвеститори, а така също и на  българските граждани, защото все гледаме към чуждестранните инвеститори, но в действителност  трябва да гледаме и вътрешния пазар и как се чувстват нашите инвеститори, италианци и българи, как са преживели кризата, ако са успели, как са го направили  и коя е била помощта от страна на държавата и на банките, за да им помогне да останат ефективни фирми”, казва Президентът.

13 gennaioКогато най-големите проблеми с които се сблъскват италианските компании в България, “са тези, които ще срещнат българските компании в Италия става дума за: твърде много бюрокрация и корупция. Що се  отнася да бюрокрацията, за подпомагане на италиански фирми в Страната, трябва да се опитаме да улесним  тези, които са наши инвестиции, в пълно съответствие с правилата на Държавата. Създаване на фирма в България е много лесно, на след това да създадеш цяла една серия от разрешителни става по трудно, защото се сблъскваме с бюрокрацията и от части също с корупцията и много пъти не се взема предвид факта, че чуждестранни фирми, не само италиански, дават работа на много хора. През последните години в страната идват много италиански компании, защото ситуацията не е  от най-проспериращите.

Ние сме наказани  с високо данъчно облагане по- високо от 57%, докато в България е само  10%. Това не е достатъчно,  защото има нужда от реформи които да улеснят тези чуждестранни инвестиции. Мисля, че двустранните отношения са достатъчно стабилни. Трябва да гледаме позитивно на това, което се прави   и трябва да се фокусира много върху  обучението ”, завършва Президентът.

Пълната версия на интервюто е достъпна  на следния link http://www.bloombergtv.bg/v-razvitie/2017-01-13/italianskite-kompanii-idvat-v-balgariya-osnovno-zaradi-po-niskite-danatsi.

[divider type=“1″]

[/divider]
Събития 2016

 

[divider type=“1″]

[/divider]

Уважаеми членове и приятели,

Италианската търговска камара в България с удоволствие Ви кани на третото издание на MASTERPIECE OF WORLD OPERA on the occasion of Christmas Celebrations“ 15 декември 2016 г. от 19.00ч. Софийска oпера и балет.

Събитието е организирано за трета поредна година от  Италианската търговска камара в България и Френско-българската търговска и индустcopertina_invitoриална камара, с цел social business networking и ще се проведе под патронажа на Н.Пр. Стефано  Балди, посланик на Република Италия в София и Н.Пр. Ерик Лебедел, посланик на Франция в София,  Под патронажа на министър на Културата на Република България, Вежді Рашидов.

Masterpiece of World Оpera” продължава традицията от миналите години и се придържа към духа на многобройните културни и артистични прояви осъществени от Италианската търговска камара в България. Инициативата цели да събере италианската, фреската и българската бизнес общности, давайки допълнителна възможност за създаване на бизнес контакти и за осъществяване на диалог и сътрудничество в сферата на културата между трите страни.

Шедьоври от Бизе, Росини, Верди, Гуно, Пучини, Вивалди и Бочели, ще бъдат изпълнени от международно признати артисти, под палката на маестро Дидие Талпен и под съпровода на хора и  оркестъра на Софийската опера и балет.

След концерта в клуб Mascara ще се състои гала коктейл с повече от 500 гости, сред които организаторите, италиански и френски институции, престижни спонсори и партньори на събитието и представители на бизнеса.

Концертът ще се проведе точно преди честването на Коледа и в духа на празника и хармонията между всички народи, част от средствата ще бъдат дарени с благотворителна цел на SOS Детски селища България.

Всички членове на Италианска търговска камара в България ще получат безплатно два билета на централни места, за  да се насладят на спектакъла и гала коктейла!

Очакваме Ви!

retrocopertina

[divider type=“1″]

[/divider]

4-тото издание на „Италианско-френския голф турнир”

членове, скъпи приятели, имаме удоволствието да Ви информираме, че тече организацията по 4-тото издание на „Италианско-френския голф турнир” Годишното събитие за social business networking, посветено на любителите на този вълнуващ и забавен спорт, който отлично съчетава здраве, благосъстояние и бизнес, ще се сlogosintestazionenewъстои на 9-ти октомври 2016 г. в St. Sofia Golf Club.

 Голф турнирът ще се проведе в „Scramble“ формат в отбори от по двама играча.

Заедно с Френско-българската търговска и индустриална камара отново бихме искали да Ви предложим един приятен ден, в който да осъществите бизнес контакти и да се забавлявате независимо дали сте голфър или не благодарение на нашата изпълнена с емоции и награди програма.

Тест драйв с луксозни автомобили, осигурени от Auto Italiaуроци по голф за начинаещи с професионален учител, забавления за деца,релакс и СПА, плуване,петанка, тенис на маса, бадминтон и много други изненади!

 ПРОГРАМА ЗА ГОЛФЪРИ

09:00 Италианска закуска и регистрация в Club House

10:00 – Shotgun starting формат 18 дупки

12:00 Обяд  в Half Way House

16:00 – Бизнес презентация на “Alaric Capital” в Club House Ballroom

16:45 – Церемония по награждаване и коктейл

Купи и специални награди: 1-во, 2-ро e 3-то  място, „Най-близък до знамето удар” „Най-дълъг удар” 

За членовете на ИТКБ: ВХОД БЕЗПЛАТЕН за 1 човек

ПРОГРАМА ЗА НЕ ГОЛФЪРИ

13:30 – Обяд във Vitamin Bar

14:00-16:00 Урок по голф и състезание в Driving Range

Спорт & забавления: бадминтон,тенис на маса,плуване,СПА, петанка, волейбол, забавления за деца и много други изненади

16:00- бизнес презентация на “Alaric Capital” в Club House Ballroom

16:45 – Церемония по награждаване и коктейл

Предварителна регистрация за членовете на ИТКБ

 (НЕ голфъри): 25 лв. (възрастни) и 15 лв. (деца 5/18 години)

Регистрирайте се тук до 22-ри август 2016!

Регистрация на място за членовете на ИТКБ (НЕ голфъри): 35 лв.

 Защо чакате, а не се регистрирате?

За повече информация: Мила Станилова. e-mail: camcomit@camcomit.bg, тел:+359 (2)846 32 80 

организатори:

untitled-1_57

LOGO_SOFIA_SPORT_2018_NEWdownload

 

Партньори на събитието:

logo_alariccapital_presentation

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

car_logo_PNG1637Maserati_logo

Alfa_Romeo_logoLogo_Vespa_Green

logo-piaggio

 

[divider type=“1″]

[/divider]

BulinsSito

logo_edenred

1-logo-rectangle-small

logopeugeot_v_rvb

 

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

mcdonalds

logo_orsetti

logo_socialcafe

[divider type=“1″]

[/divider]

ИТАЛИАНСКИТЕ “ОСКАРИ” НА ФЕСТИВАЛ В СОФИЯ

file-page1Италианската филмова академия “Давид на Донатело” ще представи в София най-доброто от италианското кино през последните години

От 31 май до 6 юни 2016 г., Италианската Филмова Академия “Награди Давид на Донатело”, съвместно с Италианската търговска камара в България, Асоциация “Тициан” и в сътрудничество с Министерство на Културата на Република България, Министерство на Културата и Туризма на Република Италия, Посолство на Италия в София, Италиански Културен Институт в София и с подкрепата на Община София, организират  1-ВИ ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ ”.

Идеята за този фестивал се заражда по време на визитата на италианския министър на културата и туризма, Дарио Франческини, в София, през лятото на 2015 г. и има за цел да засили връзките между кинематографиите на двете страни. Италия е една от малко държави в света, с които България има подписана двустранна спогодба за ко-продукции, като нашата страна от години е и привилегирован партньор за италианските продуценти. Амбицията на организаторите е този фестивал да се превърне в ежегоден празник на италианското кино в България и повод на творците от двете държави да се сближат и опознаят още повече.

За първи път в 60 годишната си история, Италианската филмова академия организира фестивал на италианското кино извън пределите Италия и една от заслугите за това е скорошното обявяване на София за творчески град на киното на ЮНЕСКО.

1-DaviddiDonatello_20140610-190643Филмовите награди “Давид на Донатело”, известни още като италианските Оскар-и, водят началото си от 1956 г. и тази година празнуват своята 60-та годишнина. С наградата са удостоявани едни от най-големите творци в италианското и световното кино от средата на 50-те години до днес, като Ана Маняни, Клаудия Кардинале, София Лорен, Виторио Гасман, Алберто Сорди, Марчело Мастрояни, Джина Лолобриджида, Мерелин Монро, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Марлене Дитрих, Лукино Висконти, Виторио Де Сика, Федерицо Фелини, Еторе Скола, Куентин Тарантино, Енио Мориконе, Лилиана Кавани, братята Тавиани и много други. Филмът “Занаятът на оръжията” на режисьора Ермано Олми, който в по-голяма си част е заснет в България, е един от рекордьорите, спечелил през 2002 г. цели 9 статуетки “Давид на Донатело”.

Филмовите награди “Давид на Донатело” в Италия са под патронажа на Президента на Италия, който по традиция, преди церемонията по награждаването, приема в двореца си всички номинирани и най-изявените представители на кино-гилдията в страната.

Фестивалните прожекции ще се състоят във Филмотечно кино “Одеон” и ще са с безплатен вход. Закриването ще се състои на 6 юни 2016 г., с пищна гала вечер в Народния Театър “Иван Вазов”.За участие във фестивал са поканени авторите и продуцентите на филмите и са предвидени срещи на публиката с творческите екипи.

В рамките на фестивала ще бъдат представени 10 филма, които през последните години са били номинирани и са спечелили престижната статуетка, като сред заглавията се отличават: най-новия филм на Джузепе Торнаторе “La Corrispondenza” с Джеръми Айрънс и Олга Кириленко, филмът на Кристина Коменчини “Latin Lover” в който Вирна Лизи изиграва последната си роля и режисьорският дебют на една от най-обичаните съвременни актриси в Италия, Лаура Моранте – “Ciliegine”.

Гледайте на място “ИТАЛИАНСКИТЕ “ОСКАРИ” НА ФЕСТИВАЛ В СОФИЯ“

[push h=“5″]

1-ВИ ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ продължава традицията от други големите културни и артистични събития реализирани от Италианска търговска камара в България през изминалите десет години, дали повод за изява на италианската общност в България. Фестивалът си поставя за цел засилване на културния обмен и сътрудничество между Италия и България и представлява поредната възможност за създаване на контакти между бизнес общностите на двете страни.

организатори:

untitled-1_57

В партньорство с:

logo-IIC-SofiaMinisteroCulturaBGSofia_Municipality_Logo

[divider type=“1″]

[/divider]

Главна Sponsor

car_logo_PNG1637

Maserati_logo

Alfa_Romeo_logo

Logo_Vespa_Greenlogo-piaggio

 

 

 

ProgramaIT-16

[divider type=“1″]

[/divider]

tenniswebСкъпи членове и приятели, Подкрепете отбора на Италия и вземете участие в II° РИ ФРЕНСКО- ИТАЛИАНСКИ ТЕНИС ТУРНИР на 12 юни в Национален тенис център За Вас и Вашите семейства отново сме предвидили един приятен ден на открито с възможност за занимания по йога и тенис за начинаещи за деца и възрастни.

И тази година няма да липсва добрия италиански вкуси дегустация на качествена традиционна италианска кухня залюбителите на качествената кухня. НОВОСТ в тазгодишното издание са: отделните съревнования в следните категории – мъже, жени и двойки Запишете се, местата са ограничени*!

Предвидена програма

09:00 Кафе – загрявка за играчите

9:30 Начало на турнира

12:30 Обяд, нетуъркинг, демонстационен детски мач 3T Tennis Talent Project на БНП Париба и Национална федерация по тенис

13:30 -15:30 Финални фази в отделните категории

16:30 Демонстрационен мач м/у Президентите на Камарите

17:30 Финал

18:30 – Връчване на наградите, коктейл Онези от Вас, които нямат възможност да присъстват на турнира, са добре дошли да се присъединят за коктейла!

Моля да се регистрирате на време! Нека подкрепим цветовете на Италия!

*Участието е безплатно за 1 играч +1 придружител+деца (обяд, спортни дейности). За допълнителни придружители и нечленове таксата за участие е 35 лв./човек.

Моля да отбележите и кои допълнителни дейности представляват интерес за Вашите придружители. Регистрирайте ce тук до 3 Юни 2016г.

За допълнителна информация : +359 (2) 846 32 80, coordinatore@camcomit.bg.

организатори:

untitled-1_57

LOGO_SOFIA_SPORT_2018_NEWdownload

 

Партньори на събитието:

car_logo_PNG1637Maserati_logo

Alfa_Romeo_logoLogo_Vespa_Green

BulinsSito

 

 

 

 

Членове  спонсори на Италианската търговска камара в България:

008874687photo

logo_1lux186pms-183233-For SPOT COLOR printing e g on-property collateral temp...

 

[divider type=“1″]

[/divider]

Среща на Групата за приятелство България – ИталияIMG-20160324-WA0019

На 24-ти март се проведе среща между парламентарната Група за приятелство България – Италия и представителите на италианските институции и организации натоварени с представянето и популяризирането на Италия в България: посланика на Италия в София, Н.Пр. Марко Контичели, директора на Италианския културен институт в София, Луиджина Педи, президента на Италианската търговска камара в България, Марко Монтеки, директора на ИЧЕ (Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина) Чинция Бруно.

Също така на срещата, на която бяха дискутирани икономически и културни въпроси, присъстваха председателят на Групата за приятелство Кристиан Вигенин и други депутати и представители на различни български партии и членове на групата. Обърна се специално внимание на резултатите постигнати от всички членове на Система Италия в България, както и се дискутираха и новите инициативи за развиване на двустранните отношения между Италия и България.

Италианската търговска камара в България представи събитията си реализирани през изминалата година – множеството промоционални инициативи и събития предоставящи възможност за business networking като „Дни на България на ЕКСПО 2015 Милано“, организирани по повод Световното изложение ЕКСПО 2015 Милано от Камарата,  с институционалната подкрепа на Министерството на икономиката на Република България, в пряко сътрудничество с Българска агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Promos Milano – Специалиирана агенция на Миланската търговска камара за насърчаване на международната дейност, Миланската Камара за търговия, промишленост, занаятчийство и земеделие и Parma Alimentare.

Президентът на ИТКБ Марко Монтеки представи и част от събитията, които Камарата възнамерява да осъществи през 2016

[divider type=“1″]

[/divider]

bannerss.010 (1)

Редовно Общо събрание на Италианска търговска камара в България

Италианска търговска камара в България информира, че се свиква редовно Общо събрание на членовете на сдружението на 24 март 2016 г. в 17:00 ч. в София, София Хотел Балкан, зала Рила, пл.” Света Неделя ” № 5, 1000 София.

Дневен ред:

 1.  приемане на отчет за дейността и годишен финансов отчет за дейността за 2015 г.;
 2.  представяне на доклад за извършен одит на годишен финансов отчет за 2015г.;
 3.  приемане на програма за дейността и проектобюджет на камарата за 2016 г.;
 4. приемане на отчет за дейността на УС за 2014 г.
 5.  изключване на членове на сдружението поради неплащане на членски внос, както и на такива членове, които не спазват устава и вътрешните правила на камарата; приемане на нови членове на сдружението;
 6.  приемане на изменения и допълнения на устава;
 7.  изменения в броя и състава на УС; освобождаване от длъжност и назначаване на нови членове на УС;
 8.  разни.

Като гости на общото събрание са поканени да присъстват Н.Пр. г-н Марко Контичели – извънреден и пълномощен посланик на Италия в България и заместник-ръководител на мисията, завеждащ търговско-икономически отдел.

Поканват се всички членове на сдружението да присъстват лично или чрез упълномощен представител. Напомняме Ви също, че членовете, които не са заплатили годишния членски внос до датата на редовното Общо събрание губят правото си да участват в същото.

Материалите по свикване и провеждане на Общото събрание се предоставят на всеки член при поискване от УС.

[divider type=“1″]

[/divider]

Международната среща по туризъм – International Meeting of Tourism (IMT) – Пловдив – възможност за италиански оператори

пловдив турИталианската търговска камара в България има удоволствието да Ви информира, че за втори път участва в организацията на Международната среща по туризъм – International Meeting of Tourism (IMT), която ще се проведе от 20 до 23 април в Пловдив.
Събитието предлага на италианските оператори възможност да отговорят на предизвикателствата на сложната икономическа и геополитическа ситуация, които изискват все повече нови и интересни дестинации с разнообразни туристически оферти, конкурентни цени, като се избягват зони с висок риск и традиционните дестинации.
Пловдив се нарежда на трето място в класацията за най-добра европейска дестинация за 2016, сред най-атрактивните туристически градове на Стария континент. В допълнение към европейската награда от тази година, градът беше оценен от експерти на Lonely Planet в топ 10 на градовете, които да се посетят през 2015.
 
Над 300 туроператори и представители на международни медии оценяват предишните издания на форума като голям успех, с висок потенциал за създаване на нови възможности.
Форумът ще представи аспектите на развитието на туризма в региона и в Пловдив, избран за Европейска столица на културата 2019. Акцентът е върху разнообразието на офертите за туризъм  –  културен, религиозен, за уикенда, винен, кулинарен, спа и др.
Предвидени са различни събития за представяне на културните и кулинарни традиции на региона и обиколка на историческата столица на Тракия, един от най-древните обитавани градове в Европа.
Програмата включва панел от B2B срещи. Заседанията продължават повече от три часа, през които участниците ще имат възможност да представят интересите на тяхната компания, бизнес сектора, професионалния си опит, да намерят потенциални партньори, бъдещи възможности, и да разширят своята бизнес мрежа на международно ниво.
IMT Пловдив ще събере представителите на властите, световните професионалисти в сектора на туризма и представителите на международни медии.
Предвидената такса за участие е 100,00лв, която осигурява пълен пакет за настаняване и храна за един или двама представители от компания, включително трансфер от летище София до Пловдив за чуждестранните гости.
 
За повече информация посетете сайта на събитието.
Регистрацията може да се направи до 15 март на интернет тази страница.
За повече информация можете да се свържете с нас на e-mail: service.plovdiv@camcomit.bg  или info@camcomit.bg
 

[divider type=“1″]

[/divider]

10995574_1680848885507732_4782767051944480788_nМеждународният кулинарен фестивал:  кампания „България посреща вкусовете на света“.

На 1 март стартира онлайн кампанията „България посреща вкусовете на света“, част от Международния кулинарен фестивал, уникално събитие, организирано от GTC България, с подкрепата на Министерството на туризма, Кулинарна Академия HRC, Международен женски клуб и 17 чуждестранни посолства у нас: Азербайджан, Белгия, Великобритания, Египет, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Куба, Мароко, Мексико, Холандия, Полша,Румъния, Унгария и Хърватия. Италианската търговска камара в България, по покана на посолството на Република Италия в София организира популяризирането и промотирането на Италия.

Фестивалът ще се проведе в две части: първата част, която вече е активна, представлява онлайн платформа (http://www.iknowbulgaria.bg/bg), на която можете да качите рецепти за традиционни български ястия, разделени в 4 категории, както и снимки на етапите на приготвянето им. В края на април опитно жури, съставено от професионални готвачи от кулинарната академия и членове на Асоциацията на професионалните готвачи в България ще изберат най-добрите 100 рецепти. Победителите ще имат възможност да представят България по време на втората част – кулинарния тур, т.е. Международния кулинаред фестивал.

12801364_1682401442019143_2102764693568153723_nВтората част на фестивала представлява обиколка на страната и организиране на различни събития в седем града, между 12 и 28 май, като стартът е в Стара Загора. Във всеки град ще се проведат кулинарни демонстрации, готвене на живо от чуждестранни готвачи и представяния на продукти. Другите градове вкючени в инициативата са: Бургас, Пловдив, Велико Търново, Русе, Варна, а заключителното издание на фестивала ще бъде в София.

Италианска търговска камара в България, по покана на посолството на Италия в София, организира представянето на Италия в рамките на фестивала. Камарата включи в инициативата членовете си, които имат възможност да се възползват от възможностите за популяризиране на най-доброто от италианската храна и вино, като в пътуващия кулинарен фестивал ще се включат In-Trade Srl и Фереригруп.

Кампанията е продължение на инициативата „Мислиш си, че познаваш България!?“, която през миналата година популяризира страната ни като туристическа дестинация сред родните туристи.

В центъра на вниманието отново е храната като свързващ елемент между народите. Но проектът има и социална ангажираност: може да присъствате на кулинарния тур след закупуване на билет, но цената на билета е обвързана със социални каузи и е важно, че събраните средства ще останат в съответния град и ще бъдат използвани за нуждите на местната общност, като например закупуване на оборудване за  болници в града или подпомагане на деца засегнати от левкемия.

Официалното представяне и пресконференцията на проекта се проведаха на 1 март в присъствието на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева и представители на организаторите, заедно с дипломати от посолствата взимащи участие в проекта. Заместник-министърът поздрави организаторите, като също изрази задоволство, че първият ден на инициативата, която ще се постави допълнителен акцент върху кулинарните изкушения на България, с празника на Баба Марта – 1-ви март, един типично български празник. Една от целите на този фестивал е да популяризира страната ни като туристическа дестинация сред родните туристи, заяви заместник-министър Георгиева.

[divider type=“1″]

[/divider]
Събития 2015

 

[divider type=“1″]

[/divider]

 

Голям успех за „MASTERPIECE OF WORLD OPERA,on the occasion of Christmas celebrations” в залата на Софийска опера и балет

t20151210-668

Четвъртък 10 декември препълнената зала на Софийска опера и балет посрещна 900 души публика, членове, партьори и представители на международния бизнес в България в рамките на social business networking събитието MASTERPIECE OF WORLD OPERA, on the occasion of Christmas celebrations, организиран от Италианската търговска камара в България и Френско-българската индустриална и търговска камара, със съдействието на Софийска опера и балет.

Концертът се проведе под високия патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев, а част от средствата бяха предоставени на благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

t20151210-324MASTERPIECE OF WORLD OPERAсе проведе и под патронажа на Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Италия в България и Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция в България, както и на Италиански културен институт в София и Френски институт в България.

Събитието бе реализирано с ценната подкрепа на напите партньори Бул Инс, Алиас, Арсов,Натчев&Ганева, културна асоциация „Тициано“, БНП Париба, EDM Business Consulting,  Eventi Ivanoff, Гастротека „L’Art de Vivre“, McDonald’s, Novotel София, Пенков, Марков и партьори, Тратория „Джузепе Верди“.

На събитието присъстваха членове на двете камари, политици, дипломати, представители на различни бизнес общности в България, хора от артистичниге страни и гости, които се насладиха на арии, дуети и песни от най-добрите италиански и френски композитори, изпъленени от Мариана Панова (сопран), Даниела Дякова (мецосопран), Иван Момиров (тенор), Атанас Младенов (баритон), Мартин Илиев (баритон), Димитър Станчев (бас), Мариана Цветкова  и Хрисимир Дамянов, оркестър и хор на Софийска опера и балет, под диригентската палка на Маестро Лучано Ди Мартино.

t20151210-286

По червения килим на събитието преминаха: посланикът на Италия и посланикът на Франция придружени от съпругите си, Президентът на Италианската търговска камара в България, Марко Монтеки и неговия колега Президентът на Френско-българската индустриална и търговска камара, Стефан Делайе, икономическият съветник на г-н Плевенелиев г-н  Евгени Ангелов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев, депутатът Йордан Цонев, бившият министър на културата Георги Йорданов и много други.

По време на церемонията по откриването Президентът на Италианската търговска камара в България, Марко Монтеки подчерта непрекъснатото сътрудничество между двете камари и важното значение на този благотворителен концерт, като сподели с гостите, че през идния февруари ще бъде осъществена следваща networking инициатива – бал с маски. Президентът на Френско-българската индустриална и търговска камара, Стефан Делайе отдаде почит на жертвите на атаките на трагичния 13 ноември в Париж.

j20151210-314По време на антракта във ВИП залата на Операта Италианската търговска камара в България и сертифицарания с марката за „Италианско гостоприемство – италиански ресторанти по света“ ресторант тратория „Джузепе Верди“ организираха Italian Quality Cocktail.

Изпълнението на „Nessun dorma” от „Турандот“ докосна публиката, а наздравица от „Травиата“ на Верди донесе три биса за изпълнителите й.

След края на концерта Френско-българската търговска и индустриална камара покани гости, приятели и членове на коктейл организиран от френския ресторант  гастротека „L’Art de Vivre“.

Концертът MASTERPIECE OF WORLD OPERAбе обект на медиен интерес и преди провеждането му бяха реализиранин две интервюта – за Класик ФМ и за предаването „Денят започва с култура“ по БНТ. Президентът на Италианската търговска камара, Марко Монтеки и Директорът на Френско-българската търговска и индустриална камара, Весела Мосетиг поговориха за съдържанието на програмата и за значимостта на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, осъществявана под патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев.

Линк към интервюто за БНТ: http://bnt.bg/part-of-show/blagotvoritelen-gala-kontsert

Линк към интервюто за Класик ФМ: https://www.youtube.com/watch?v=QzRvv8mzdds

Линк към промоционалния клип излъчван по Класик ФМ ( в периода 1 декември – 10 декември) Audiospot Classic FM

Цялостна галерия със снимки от събитието може да намерите на фейсбук страницата на Италианската търтговска камара в България.

Програма – Masterpiece of World Opera

Покана – Masterpiece of World Opera

Постер – Masterpiece of World Opera

LOGHI

[divider type=“1″]

[/divider]

Седмата Международна среща за туризъм в Пловдив: поредната възможност за развитие на италиански фирми от туристическия бранш

Италианската търговска камара в България, партньор на събитието, подбра чрез регионалния си офис две италиански фирми с дейности в сферата на туризма – в частност, в религиозния и еногастрономичния сектор.

IMG-20151126-WA0001

  Между 25ти и 28-ми ноември в хотел „Тримонциум Принцес“ в Пловдив се   проведе седмата Международна среща за туризъм (МСТ). Събитието бе открито от кмета на Пловдив, инж. Иван Тотев и зам. кмета,г-н Стефан Стоянов. Те подчертаха потенциала на туристическия отрасъл в Пловдив и региона, подсилен от избирането на града за Европейска столица на културата за 2019г., както и от разнообразните възможности, които регионът предлага в отраслите на религиознияеногастрономичния,спа и културния туризъм.

В събитието взеха участие над 300 туроператори, представители на международни и местни медии, световни експерти в туристическата индустрия, местни медии и други гости.

По време на церемонията по официалното откриване кметът подчерта факта, че Пловдив бе избран за домакин на престижния Concours Mondial De Bruxelles, в периода 29-ти април до 1-ви май 2016 г. Целта на конкурса е да се представят последните тенденции от винения сектор, като в същото време се предложи една цялостна и актуална гледна точка. След като конкурсът гостува на италианския град Йезоло през 2015г., той най-накрая пристига и в България.

IMG-20151126-WA0000

Кметът на Пловдив не пропусна да благодари на спонсорите на събитието, като изтъкна и партньорството с Италианската търговска камара в България и Германо-българската индустриално-търговска камара.Последните бяха представени като стратегически партньори за икономическия растеж на региона. Инж. Тотев изяви желание полезният принос на партньорите да подпомогне и туристическия поток към Пловдив, Европейска столица на културата за 2019г.

По време на форума се проведоха работни срещи от типа B2B, в които почеве от 120 участници, редом с двете италиански фирми, имаха възможност да представят туристическите си оферти, дейността и опита си и да се срещнат с потенциални партньори, разширявайки бизнес контактите си на международно ниво.

image-0cc730a1e4d41d1c93d44ae6ccb56aa6c540a79817c16ff3651af0cfbcb63a33-V

Информационно бюро, ръководено от експерта услуги за фирми и членове на регионалния офис в Пловдив на Италианската търговска камара в България Диана Стоянова, бе осигурено с цел да се подкрепят италианските фирми и да се отговори на всички запитвания от туроператорите участващи в събитието, организирано от община Пловдив, общинското предприятие „Туризъм” и Министерството на туризма.

Във фейсбук страницата на Италианската търговска камара в България може да намерите галерия със снимки от събитието. 

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

 

Тазгодишното издание на ИНТЕРФУД & ДРИНК потвърди успеха на традиционното международно специализирано изложение. Голям брой български и международни професионалисти и купувачи.

На 14-ти ноември събота приключи 14-тото издание на международното специализирано изложение ИНТЕРФУД & ДРИНК посветено на хранително-вкусовата промишленост, пакетирането, машините и технологиите за хранително-вкусовата промишленост. Събитието бе организирано от Интер Експо Център и браншови асоциации, в сътрудничество с търговски камари и международни организации представляващи чуждия бизнес в страната. Освен български, сред изложителите имаше и многожество чуджестранни фирми и през четирите дни на провеждането му се усъществиха множество бизнес контакти, обещаващи възможности за осъществяване на контакти и затвърждаване на парньорства.

intradeИНТЕРФУД & ДРИНК се е превърнал вече в традиция, заедно с провеждащите се едновременно с него изложения като Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното. Изложенията получиха институционална подрепа, като в церемонията по откриването  взеха участие министъра на земеделието и храните Десислава Тенева, министъра на икономиката Божидар Лукарски и други представители на българските институции. И двамата подчертаха основната роля на хранителния сектор в икономиката на страната, целеви сектор за българското правителство, което се насочва към развитието на устойчива национална стратегия.

През 2014 година, правейки отпратка към откриването на универсалното изложение посветено на храната и изхранването ЕКСПО Милано 2015,  Италия постави началото на избирането на „страна партньор” на изложението, а тази година за партньор бе посочена Унгария. Сътрудничество оказаха унгарското правителство, посолството на Република Унгария в София и Българо-унгарската търговска камара.

По случай специализираните изложения в София пристигна унгарският зам. министър на земеделието Каталин Тот, която  откри събитието заедно с Н.Пр. Андраш Клайн, посланик на Република България в София.

Като страна-партьор Унгария нямаше как да не доминира сред изложителите, но Италия потвърди силното си присъствие посредством близо 20 фирми дошли по повод изложението от Ботуша, за да представят най-доброто от страната и да се срещнат с потенциални партньори. Италианската търговска камара менажира „Павилион Италия” , разположен тази година на още по-централно място и с по-големи възможности да промотира Made in Italy. В павилиона участваха следните фирми:  In Trade Srl , ‎Lab Caffe , ‎Fadi Incoming Service , ‎IMA Food‪, ‎Unione Pastori di Nurri, ‎Su Sirboni, Sarda Affumicati,  ‎Pasta F.lli Cellino‪, La Casa del Grano, Chessa Winery,  ‪Cantina Paulis di Monserrato, Silvio Carta,  ‎Copar,  ‪‎Sa Marigosa,  ‪‎Fornaio di Talana; и Ферери Груп България със следните фирми: ‪‎Industria Carni F.lli Scarlino‪, RDS Food Service Divisione Robo,‎Cantina Montepascini‪‎Cantina Caruso&Minini,  ‪‎Cantine Europa , ‎Pasta Lori,  ‪‎Zi Caffe, ‪‎Caseificio Antica Fattoria,  Cantina F. lli Lombardo,  Sommariva и Olio Guglielmi.

presambasНа 13 ноември Италианската търговска камара също организира и церемония по награждаване на Марката „Италианско гостоприемство – италиански ресторанти по света 2015-2016”. Събитието се проведе във фоайето на Интер Експо Център, докато течаха изложенията посветени на храната и хранително-вкусовата промишленост. Италианският посланик в София Н.Пр. Марко Контичели награди общо 17 ресторанта14 които са запазили високите стандарти за качество през годините и 3 сертифицирани през тази година.  Посланик Контичели каза, че „е повече от ясно, че Италия има много какво да предложи в този сектор и никак не е случайно, че страната е традиционно един от главните изложители на Интерфуд & Дринк. Именно и наградата на Марка Италианско гостоприемство има за цел да насърчи и постави фокуса на еногастрономочните силни страни на италианската хранително-вкусова традиция, която е позната и призната по цял свят. Отправям поздравления към Италианската търговска камара в България погрижала се за организацията на това събитие и за постоянните й усилия в лансирането на мериприятия и инициативи от висок ранг, които имат като крайна цел промотирането на хранителните продукти и рестораньорството Made in Italy.“

Негово Превъзходителство не пропусна и да спомене и ролята на икономиката: „…бих желал да подчертая един важен факт, с който ние италианците трябва да сме много горди … през първото полугодие на тази година търговските отношения между Италия и България са нараснали с 7% и Италия стана вторият най-важен икономически партньор за тази страна, важно събитие, което е признание за усилията, способностите, традиционното италианско присъствие на този пазар и преди всичко идеите, доверието на нашите предприемачи към този пазар … ние ще продължим да полагаме усилия до тогава, до когато това второ място не бъде затвърдено и не донесе преспектива за едно бъдещо първо място.“

12246629_10153703233944817_1656108223612432398_nКем тези думи президентът на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки добави: „…думите на посланника носят много надежда за нас предприемачите и ние ще се постараем да дадем най-доброто от себе си и посредством подкрепата на посолството и посредством подкрепата на институции и ассоциации, които лансират България. Що се отнася до сертифицирането и борбата с продуктите имитиращи италиански произход, то ние я започнахме през 2010 г., когато камарата бе призната като единствения орган в България отговорен за проекта «Qualità Italiana» и аз Ви уверявам, че и през шестото му издание ние ще продължим да държим на автентичните италиански продукти и сертификатите за качество и произход, посредством бюрото “Ospitalità Italiana” (ospitalita@camcomit.bg).

20151113_153214През следващото издание на програмата, главният секретар и екипът на камарата в София и Пловдив ще имат за задача да организират промоционални инициативи и да информират относно платформата Italian Quality Experience. Ще се цели да се представи територията, културата, госотоприемството и най-доброто от тях като се илюстрират дейностите на италианските фирми, природните дадености, със стремежа да се затвърди Италия като уникална симбиоза между територия, талант и традиция.

Поздравления на 17-те ресторанта сертифицирани с Марката „Италианско гостоприемство”

Може да посетите уеб сайта на инициативата и да потърсите сертифицираните италиански ресторанти в България! www.10q.it

Cinecittà Osteria Italiana, Confetti Gelateria Ristorante, La Bottega Prima , La Bottega All’angolo, La Bottega Centro, La Bottega Due Piani, La Bottega Al Vicolo, La Capannina, La Vita è Bella, Leo’s Trattoria Pizzeria, Leo’s Pizza “Il Rustico”, Panorama, Piccola Italia, The Residence Exclusive Club (Sofia), Trattoria “Il Maestro Giuseppe Verdi” di Sofia, Trattoria “Il Maestro Giuseppe Verdi” di Plovdiv e Vip Room Club.

 

[divider type=“1″]

[/divider]

Икономически форум “Бизнес мисия в България: технологии за агроиндустрията, промишлеността и инфраструктурата“

20151102_101036На 2-ри ноември в хотел  „Хилтън“ се проведе икономическият форум  „Италианска бизнес делегация в България: технологии за агроиндустрията, промишлеността и инфраструктурата“

Събитието бе инициирано от всички организации, съставляващи т.нар. Система Италия, а именно: ИЧЕ (Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина) – Търговска агенция, Унионкамере и Конфиндустрия, под егидата на италианските Министерство на външните работи и на международното сътрудничество и Министерство на

икономическото развитие, с оперативната подкрепа от тяхните еквиваленти в страната ИЧЕ – София, Италианска търговска камара в  България и Конфиндустрия България, с подкрепата на  Посолството на Италия в София.

Събитието се проведе по време на служебната визита на италианския министър на външните работи и международното сътрудничество Паоло Джентилони и даде възможност за затвърждаване на икономическите отношения между Италия и България.

KRUM5715Посланикът на Република Италия Марко Контичели откри деня с приветствено слово в началото на първия панел посветен на „Възможности за икономическо сътрудничество между Италия и България“. Медиатор на панела бе Чинция Бруно, директор на офиса на ИЧЕ – София, а сред посетителите бяха Личия Матиоли, председател на Техническия комитет за интернационализация и инвестиции на Конфиндустрия Италия, Джовани Саки, директор на дирекция „Координация на услуги по промотиране на Система Италия” към ИЧЕ, Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара в България и представител на председателя на Унионкамере – Иван Ло Бело, както и Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Г-н Янев подчерта, че Италия е на 10-то място по инвестиции в България и изрази желание те да продължат да се увеличават, също и благодарение на структурните фондове.

KRUM5853Впоследствие се проведоха два паралелни панела, посветени съответно на технологии и машини за промишлеността и за агроиндустрията и на инфраструктурата. И в двата панела редица представители на различни български и италиански асоциации и институции представиха секторите си със съответните възможности за бизнес. В частност Алфредо Инглети, заместник-председател по интернационализацията към асоциацията ОИЧЕ, изтъкна значимостта на партньорството с италианските фирми, а Масимо Рустико от Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Република Италия подчерта способността на България да реализира европейски фондове.

България в действителност е на 10-то място сред редица държави по спазване на ангажиментите си към Европа. В същото време директорът на дирекция „Координация на програми и проекти, ОП„Транспорт” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Галина Василева насърчи италианските предприемачи да се поинтересуват от различните възможности за договори като подизпълнители за строителството на железопътна мрежа в рамките на Оперативна програма 2014-2020, с оглед и на новия Закон за обществените поръчки, влизащ в сила през март 2016г.

Следобед се проведоха повече от 200 двустранни срещи се между италиански и български предприятия с цел създаване и засилване на търговските отношения.

KRUM5880Икономическият форум бе закрит с участието на външните министри на Италия и България, Паоло Джентилони и Даниел Митов.

Италианският министър посочи, че „Италия има интерес да се засилят бизнес отношенията и инвестициите в България, в един вече печеливш контекст – през първата половина на тази година е отбелязано повишение от 6.25% в бизнес отношенията между двете страни, което поставя Италия на второ място между  партньорите на България.“

В допълнение той подчерта подкрепата от страна на Италия спрямо политика на  отворените граници на ЕС, както и ролята на България като своеобразен трамплин за италианските фирми за целия Балкански регион. Относно присъединяването към ЕС на други държави от региона, той обяви, че „Италия е напълно съгласна по този въпрос, тъй като ЕС е доказал себе си в допринасянето за стабилността в тези страни и преодоляването на конфликти помежду им“.

Той също така добави, че Италия подкрепя България за присъединяването й към Шенгенското пространство. Всъщност, макар и член на ЕС и НАТО, България е подложена на оценки на напредъка по Механизма за сътрудничество и проверка (MCV) в областите на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. Тези оценки са от съществено значение за присъединяването й към Шенгенското пространство.

KRUM6159По време на закриването Джентилони повтори, че „България дава възможности за инвестиция за целия балкански регион. В допълнение – отбеляза той – страната е конкурирентноспособна на пазара, от гледна точка на данъчното облагане и на цената на труда и  енергията. Бизнес отношенията са се увеличили с 6% до повече от 4 млрд. евро, което поставя Италия на второ място сред партньорите, с които България търгува най-много на международния пазар.”

Списък италиански фирми участници

 

20151102_10453112191902_1025149977506511_2739903123115270083_n

KRUM5877KRUM5811

 Всички снимки от събитието може да намерите на страницата на Италианската търговска камара във Facebook.

[divider type=“1″]

[/divider]

ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ И ИТАЛИАНСКА БИЗНЕС ДЕЛЕГАЦИЯ ТЕХНОЛОГИИ ЗА АГРОИНДУСТРИЯТА, ПРОМИШЛЕНОСТТА И ИНФРАСТРУКТУРАТА

Италианска търговска камара в България има удоволствието да Ви информира, че по повод официалната визита на Министъра на външните работи и Международно сътрудничество на Република Италия, Паоло Джентилони, на 2 ноември т.г. в София, ще се състои икономически форум, който ще се проведе в Хотел Хилтън София.

Инициативата е организирана от италианските организациите, съставлящи т.нар. Система Италия, а именно ИЧЕ- Търговска агенция, Унионкамере и Конфиндустрия под егидата на Министерство на външните работи и Министерство на икономическото развитие с оперативната подкрепа в тяхните еквиваленти в страната ИЧЕ – офис София, Италианска търговска камара в  България и Конфиндустрия България с подкрепата на  Посолство на Италия в София.

Целта на инициативата е да предостави на италианските фирми панорама на икономическит перспективи на страната в конкретните сектори и да насърчи споразумения за сътрудничество и общи дейности с българските фирми посредством организирането на двустранни срещи между българските и италиански участници.

Програмата предвижда конференция за широката публика, която ще се проведе от 11.00 до 12.00ч., в която ще вземат участие външните министри на двете страни, Даниел Митов и Паоло Джентилони, Посланикът на Република Италия в България Марко Контичели, и други официални лица, които ще поздравят присъстващите и ще говорят за перспективите за развитие на българо-италианските търговски отношения.

Веднага след пленарната част италианските делегати и българските фирми и организации ще чуят изказванията на представители на браншови организации от двете страни, които ще изтъкнат силните страни и потребностите на съответните сектори. След кратък обяд от 15.00 до 17.30 ще се проведат двустранните бизнес срещи  – първи контакти на  италианските фирми с потенциални български партньори.

Двустранните срещи са резервирани за български фирми потенциални директни партньори на италианската бизнес делегация от фирми.

Участието в конференцията и двустранните срещи е безплатна. Предвиден е превод.

Заинтересуваните фирми трябва да попълнят приложения формулярв срок до 22 октомври на следните адреси coordinatore@camcomit.bg  и sofia@ice.it

програма

Покана

Списък италиански фирми участници

Заявка за срещи

 [divider type=“1″]

[/divider]

Триест, 24-ти симпозиум на Италианските търговски камари по света: президентът на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки бе избран да представлява „Зона Европа“ за периода 2015-2018

12038097_1021492347872274_1133432085994810185_nМежду 24-ти и 27-ти октомври в Триест, Италия се проведе 24-тото идание на международната среща на Италианските търговски камари по света, организирана от „Асокамерестеро“ – Асоциацията на италианските търговски камари по света (Assocamerestero), в сътруднечство с Търговската камара на Триест и специализираната фирма „Ариес” (Azienda Speciale Aries).

11224718_1023123814375794_1697539797399947465_nНа 24-ти и 25-ти се проведоха вътрешни обсъждания с делегатите от международните камари, като също така се състояха и избори за президенти и главни секретари на 7-те геогафски района, на които е разделена мрежата на Италианските търговски камари по света, за периода 2015-2018 година. За преседател на „Зона Европа” бе избран президентът на Италианската търговска камара в Бъгария Марко Монтеки.

12189019_1642801989323691_4348991895933010526_nНа 26 октомври в конгресния център „Стационе Маритима“ в Триест се проведе открит за публиката симпозиум „ЕКСПОртиране: нови сценарии за Made in Italy”, като първият панел бе посветен на „ЕКСПО 2015, видян през погледа на света и ролята на италианските търговски камари в чужбина”, докато втората част засегна „Нови сценарии на популяризирането на Made in Italy”. В дискусиите участваха институционални представители от Министерството на външните работи и международното сътрудничество, Министерството на икономическото развитие, Министерството на финансите, регион Фриули – Венеция Джулия, област Триест, община Триест, Унионкамере Фриули-Венеция Джулия, както и с любезното участие на президента на Търговската камара на Триест Антонио Паолети.

Събралите се 200 делегати от различните страни, предимно президенти и главни секретари, бяха ангажирани в две лаборатории за изготвяне на проекти: един отнасящ се до хранителния сектор и друг засягащ иновативните компании, стартъп и спин-оф компаниите.  В рамките на лабораториите бяха изнесени презентации от представители на видни компании от региона.

12004686_1023140734374102_5436220027311871638_nПоследният ден се проведоха работни срещи между представители на италианските търговски камари и местни фирми имащи желание да разгърнат дейността си в чужбина, съответно в страната на даденото представителство. Контактите с делегатите от камарите целяха да насочат бизнеса към „най-привлекателните” и „най-атрактивните” пазари, за да могат да развият проектите си за разширяване в чужбина.

Главният секретар на Италианската търговска камара Роза Кузмано участва активно през първите дни на набелязване на проекти заедно с колегите си от Министерството на икономиката и икономическото развитие, Министерството на външните работи и международното сътрудничество, Унионкамере. През последния ден от симпозиума г-жа Кузмано се срещна с представители на 15 местни фирми.

Снимки от събитието.

11147174_1023123751042467_6276322434505970081_n 12046837_1906287346263611_8542541962122819602_n

Всички снимки може да намерите на фейсбук страницата на Италианската търговска камара в България.

 

[divider type=“1″]

[/divider]

 Конференция „Добрата храна е сила“

12074774_1017838368237672_3773728224445398264_n (1)На 15 октомври в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе третото издание на конференцията „Добрата храна е сила”, организирана от фирма „Тандем”, в сътрудничество с хранителни и селскостопански търговски асоциации. Участниците получиха възможност да анализират теми, свързани с хранителната стойност и безопасност, управлението и защитата на качеството на хранителните продукти, правилното им консумиране, сертифициране и проследяването на производството им. Освен това по време на конференцията бе подчертана и важността от развиване на стратегия за промотиране на българските фирми в хранително-вкусовия бранш.

Сред многобройните участници в конференцията бяха  представители на академичната общност, експерти по храните и здравословното и пълноценно хранене. Участие взеха също така и студенти, както и фирми, опериращи в хранително-вкусовия бранш, медии, специализирани в храненето и земеделието, журналисти от Дарик радио, представители на браншови асоциации от млекопроизводителния, плодово-зеленчуковия, месния и селскостопанския сектор.

12141617_1017838171571025_3524938088854631359_nБяха обсъдени доклади на академични и държавни представители, с основен фокус върху защитата и изготвянето на план за предпазни мерки за българските хранителни продукти и за техните качествени подобрения, насочени към намаляване на негативното  им въздействие върху здравето на потребителя.

В този контекст Роза Кузмано, генерален секретар на Италианската търговска камара в България, представи електронна платформа демонстрираща италианския опит в защитата на хранителната продукция, на насърчаването напредъка на агроиндустрията и най-вече на стратегиите на успешни италиански фирми, на проследимостта и сертифицирането на италианското производство. Тя представи и италианския опит в разработването на инструмент за пряка връзка между производители и крайни потребители.

Този инструмент е електронната платформа Italian Quality Experience – Италия, нейната история, продукти представено по време на Експо 2015“, с подкрепата на Унионкамере и представена по време на конференцията заедно с петгодишния проект „Италианско гостоприемство италианските ресторанти по света“, реализиран в страната от Италианска търговска камара в България. Проектът има за цел да посочи добрите практики, да промотира изполването продукти със сертификат за произход (DOP/IGP) и да противодейства на фалшифицирането на италиански продукти и феноменът „Italian sounding” (бел. ав. феномен, при които продукти произведении извън Италия и неотговарящи на стандартите за качество на страната, биват назовани и обвързвани с имена на италиански географски обекти или предмети, като заблуждават потребителя, че продукта идва от Апенините.)

banner 2 italianexperienceПроектът „Италианско гостоприемство италианските ресторанти по света“ донесе и по-голяма популярност и спомогна за осъществяване на целите на уеб платформата Italian Quality Experience” показваща италианския модел на доставката на храни от селскостопански вериги.

И наистина, с помощта на този инструмент италианските ресторанти по цял свят, притежаващи сертификат за качество, имат възможност чрез CRM система да свържат  клиентите в чужбина с онези 700 000 компании, които представляват Made in Italy добре познатo съчетание от талант, традиция и територия.

12143168_1017838241571018_9086599104982964593_nЗа да илюстрира важността на италианските добри практики, генералният секретар подчерта и значимостта на разбирателството между институции, търговски асоциации и предприемачи при създаването на модели на сътрудничество на няколко нива в рамките на хранително-вкусовия сектор и насочени към приемането на стратегия, чийто фокус е върху промотиране на „Трите Т-та“ – територия, талант, традиция.

Снимки от събитието може да намерите на Facebook страницата на   Италианската търговска камара в България.

 [divider type=“1″]

[/divider]

Световна премиера на „Имало едно време един уестърн“ в Cinema City в София

12068953_10153620226367560_1208914093099517384_o  На 7 октомври в Cinema City София се състоя премиерата на филма „Имало едно време един уестърн”. На прожекцията присъстваха близо 450 гости, включително членове на Италианската търговска камара в България, местни и международни партньори, дипломатически представители и медии. Италианският посланик Н. Пр. г-н Марко Контичели, директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди и директорът на ИЧЕ – София Чинция Бруно също посетиха световната премиера.

      Филмът е продуциран от „Arthouse Blockbusters” с подкрепата на Националния филмов център, в копродукция с Българската национална телевизия и „Аудиовидео Орфей”. Лентата бе представена за първи път пред

публика на 7-ми октомври благодарение на „Cinescope” и Италианската търговска камара в България, като това се осъществи под патронажа на Посолството на Италия в София и на Италианския културен институт.

Специален гост на събитието бе свеовноизвестната италианска актриса Клаудиа Кардинале, която пристигна в София заедно с продуцента и режисьор Борис Деспотов.

12112085_1014248141930028_7183088510410666263_n

Сутринта преди световната премиера се проведе пресконференция, последвана от коктейл организиран от нашия член Ferrerigroup.

След пресконференцията в кино Одеон Италианската търговска камара в България, в сътрудничество със сертифицирания с италианска марка за качество ресторант тратория „Маестро Джузепе Верди“, организираха специален обяд. Към него се присъединиха и италианския посланик в България  Марко Контичели, президентът и генералният секретар на Италианската търговска камара в България –   г-н Марко Монтеки и г-жа Роза Кузмано, спонсорът „Bovardia Film” и част от снимачния екип.

12107058_10153620222702560_2259822648195409805_nНа Youtube страницата на камарата може да видите сцените от филма заснети в пустинята Табернас в южна Испания, както и в дома на Клаудия Кардинале в Париж: https://www.youtube.com/watch?v=t73vYahJYPg.

„Имало едно време един уестърн“ излиза на големия екран на 9-ти октомври в редица кинозали: Cinema City Mall Sofia, Cinema City Пловдив, Cinema City Русе, Cinema City Благоевград, Cine Grand Sofia, Cine Grand Sofia Ring Mall, La case del Cinema, Euro Cinema, Одеон, G8 Cinema, Френския институт в София.

IMG_-egqvpe

Италианската търговска камара в България има удоволствието да благодари на всичките си партньори: на Grand Foods International и тратория „Маестро Джузепе Верди” за организирането на гала коктейл, в рамките на  „Италианско гостоприемство„, на Ferrerigroup за приветствения коктейл и на „Шератон  София Хотел Балкан“!

Пълна фото галерия от събитието е достъпна на Facebook страницата на Италианската търговска камара.

[divider type=“1″]

[/divider]

Конференция „Образование и Медии“

12052461_1013117182043124_6265916043533211573_oНа 5-ти октомври в „Шератон София Хотел Балкан” се проведе конференцията „Образование и медии“. Както говори и името на събитието, целта бе да се изследват сложните връзки между развитието на мас медиите и еволюцията на обществото в днешното модерно общество.

Участниците в събитието, д-р Ювей Лин (Университет за креативни изкуства във Фарнъм /University for the Creative Arts/, Великобритания), д-р Веселин Вачков, (вестник „Лидове новини”, Чехия), Барчин Инанч (вестник „Хюриет”, Турция), проф. Масимилиано Дибитонто  (център DASIC – Digital Administration Centre and Social Innovation Link Campus University, Италия), обсъдиха по-специално социалните и образователни последици от универсализацията на медиите, както и през призмата на тепърва развиващите се новите социални медии и методи за комуникация.

Дебатът разкри необходимостта от преосмисляне на основните точки на познавателното и културно развитие в едно общество, в което всеки един от нас е потенциален създател на новина.12072653_1013117622043080_1080181676298192759_n

Събитието бе организирано от медийна група „България он Ер”и Bloomberg Television, в сътрудничество с Италианската търговска камара в България, ВСУ „Черноризец Храбър”, Уникредит Булбанк, Икономически университет – Варна, Provident, Български Форум на Бизнес Лидерите, Глобалния договор на ООН, Българската стопанска камара, Френско-българска търговска и индустриална камара, Българската асоциация за управление на хора, BDVO, JobTiger.bg, Джуниър Ачийвмънт България, AIESEC, Akademika.bg, Bica

Гледайте представянето на проф. Дибитонто, от университета Link Campus (партньор и член на Италианската търговска камара в България), като кликнете тук.

 [divider type=“1″]

[/divider]

 Голям успех пожъна третия голф турнир между търговските камари на Италия и Франция. Френският отбор спечели купата след две години последователни победи за Италия 

ROS_3084Голф турнирът, организиран от Италианската търговска камара в България и Френско-българска търговска и индустриална камара, се проведе в Голф клуб “Св. София” в събота, 26-ти септември в голф клуб „Св. София”, Равно поле.

Осемдесет и четири участници, разделени по двойки, играха и се състезаваха в режим Texas Scramble, докато професионалист от голф клубът домакин преподаде уроци на над 30 начинаещи голфъри.

Климатичните условия не помрачиха настроението на играчите, които се състезаваха от 10.00 до 16.00 в съревнование за наградите: два двупосочни билета София-Варна, предоставени от „България Ер”, безплатна застраховка и ваучери от „Бул Инс”, шампанско и вино в магнум размери от „La Cave“, ваучери за услуги, предоставени от агенция „First Estates”, традиционни италиански продукти (сертифицирани като DOP и IGP) от Калабрия, Кампания, Пулия и Сицилия в рамките на проектa Signa Maris.

12019766_1501241910190567_3258638011795086413_nПо време на турнира голфърите се насладиха на едни от най-добрите гастрономични предложения от италианската кухня, сертифицирани с марката „Италианско гостоприемство – италиански ресторанти по света”, предложено от Тратория „Маестро Джузепе Верди”, както и с традиционните френски сладкиши, предоставени от Гастротека „L’Art de Vivre”. Елизабет Бояджиева и Иван Бояджиев спечелиха първото място с 49 точки и получиха като награда самолетните билети. Второто място, с 48 точки, бе отредено на Пламен Хранков и Георги Голомеев. Докато третото място, с резултат от 45 точки, заеха Мартин Дановски и Петър Стратиев.

IMG_0457Две допълнителни награди бяха отсъдени за Елизабет Бояджиева (Longest  to the pin) и Рос Ронен (Nearest to the pin). В края на церемонията по награждаване президентите на двете камари, г-н Марко Монтеки и г-н Стефан Дюлае връчиха трофея на победителите. Така трофеят, който в продължение на две години бе получаван от отбора на Италианската търговска камара в България, премина достойно на френска страна.

Италианската търговска камара в България благодари на всички партньори, подкрепили това събитие: „БУЛ ИНС”, Intermarket Diamond Business, Orsetti Pasticceria и Тратория „Маестро Джузепе Верди“!

Фото галерия от събитието е достъпно на страницата Италианската търговска камара в България във Facebook.

Поздравления на победителите! Очакваме ви догодина!

[divider type=“1″]

[/divider]

SIGNA MARIS – Porti e aeroporti d’Italia come porte d’accesso alle bellezze culturali ed ai sapori delle Regioni del Sud: Campania, Calabria, Sicilia e Puglia

 

signa_marisИталианска търговска камара в България бе избрана като партньор на проекта Signa Maris  реализиран от Министерство на културното наследство и дейности на Италия, в сътрудничество с Националната агенция за привличане на инвестиции и развитие на туристическите маршрути в Южна Италия и по специално „Бая – Неапол”, във връзка с разкриването на директен полет София – Неапол.

Целта на проекта Signa Maris е насърчаването на едно общо предложение за туризъм-култура-море, което би насърчило притока на туристи към Южна Италия. Проектът се осъществява също с подкрепата на Invitalia – италианската Национална агенция за привличане на инвестиции и развитие на компании и с оперативната подкрепа на 44 Италиански търговски камари по света.

Проектът представя един нов начин за възползване от италианските туристически предложения чрез мрежа от 38 малки и по-големи пристианища и аерогари в Пулия, Сицилия, Кампаня и Калабрия, които представляват естествен вход/ начин на достъп към територията.

С други думи, проектът се стреми да подобри притока на туристи като използва по-малките и по-малко популярните пристанища и аерогарите, чрез поставяне на фокуса на културното наследство, природните дадености и еногастрономическите традиции. По този начин се повишава способността за привличане на туристи към територията на Италия  и да подпомага и местния бизнес.

11959988_1011206718900837_54617306969400411_nВ рамките на третия голф турнир между търговските камари на Италия и Франция – „3rd French-Bulgarian Chamber of Commerce and Italian Chamber of Commerce in Bulgaria Golf Tournament , който се проведе на 26-ти септември, Италианската търговска камара представи проекта Signa Maris. В събитието взеха участие туристически агенции, туроператори и БНТ. Публиката имаше възможност да се запознае с проекта чрез рекламни материали и видеа, както и опитаха продукти от южните италиански региони Кампаня, Калабрия, Пулия и Сицилия. Българският потребител имаше възможност да открие красотите на културата и природата на южните региони благодарение на оперативната програма „Културни и природни магнити и туризъм” (POIn “Attrattori culturali, naturali e turismo”)

,

 

[divider type=“1″]

[/divider]

Дни на България на Експо 2015 Милано“: промоционални инициативи и бизнес networking събития, организирани от Италианската търговска камара в България, с институционалната подкрепа на Министерството на икономиката на Република България, в пряко сътрудничество с Българска агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Promos Milano – Специалиирана агенция на Миланската търговска камара за насърчаване на международната дейност, Миланската Камара за търговия, промишленост, занаятчийство и земеделие и Parma Alimentare

Дните на България на Експо 2015 Милано се състояха в Милано и Парма между 8-ми и 11-ти септември, в рамките на международното изложение ЕКСПО Милано.  Италианска търговска камара в България, с институционалната подкрепа на Министерството на икономиката на Република България разработи пълна програма на промоционални инициативи и бизнес networking събития.Основната цел бе да се увеличат възможностите за бизнес между български и италиански малки и средни предприятия и в същото време да се засили стратегическата роля на България на Балканите.

„Първоначалната идея на този проект е свързанa преди всичко с досегашното неизменно участие на български малки и средни предприятия в изложения и панаири в Милано, за които Италианската търговска камара в България осигурява годишно повече от 300 потенциални копувачи и създава възможност за бизнес срещи с италианските им колеги”, обясни президентът на Италианската търговска камара в България г-н Марко Монтеки по време икономически форум, проведен на 14 април в София. Нещо повече, от повече от две години стратегията на ИТКБ е посветена основно на развитието на рекламни проекти с висока добавена стойност с цел ускорение процеса на увеличаването на малките и средни предприятия на местния пазар, както и подкрепа на българските такива при интернационализацията им в Италия. Развиването на тези проекти се случва с подрепата на български и италиански институции.

„Дните  на България на ЕКСПО” е и  резултат от успешното сътрудничество със Специалната агенция на Миланската търговска камара за насърчаване на международната дейност Promos Milano, Италианската асоциация на външната търговия – AICE, Асоциацията на индустриалците от  Милано, Лоди, Монца и Брианция – Assolombarda и италианска система Конфиндустрия, заедно с Генерално консулство на Република България в Милано, Почетното консулство на Република България за Ломбардийска област и Посолството на Република България в Рим. Това сътрудничество доведе до организирането на 8-ми септември на „Презентация на България: нова стратегия за укрепване на инвестиционните и бизнес възможности между Италия и България “ по повод ЕКСПО 2015 г. Това бе и първият ден на скоростни бизнес networking срещи и размяна на данни между фирми и институции.

На 9-ти септември участниците в делегацията, съсвавена на представители на институциите и бизнес делегати, направиха обиколка на експозицията и по-конкретно на павилионите на Италия, на регион Ломбардия, този на Европейската комисия (ЕК). Целта бе да се вникне в тематиката на изложението – „Да изхраним планетата, енергия за живот”, но също така и в политиките отвъд този слоган.

Третият ден, 10-ти септември, бе посветен на посещението на българската делегация, заедно със заместник-министър Любен Петров, в Парма по покана на Съюза на индустриалците в Парма и Търговската камара на Парма. Целта бе да се увеличи осведомеността относно достойнствата на Парма и икономическата система на града.  През целия ден се провеждаха работни срещи и обиколко, в които взеха участие над 40 български делегата.

Последният ден, 11-ти септември, бе посветен на теренни посещения в регион Ломбардия целящи да увеличат добрите практики между Италия и България.

Специални благодарности на всички партньори, които направиха възможен успеха на Дните на България на Експо 2015 в Милано: Пенков, Марков и партньори (основен спонсор),

Алиас, Aлпетранс, Italia Comfidi, Макдоналдс, София Тех Парк, Termoraggi и Timako Work Agency!

Някои снимки от посещенията. Пълна галерия може да намерите на фейсбук страницата на камарата.

12036856_1005023119519197_2735677988582022239_n

 12039655_1005024696185706_3533195131324270361_n

 

 

 

12039312_1005023636185812_1862915345184050008_n11145079_1005046456183530_483197649789278702_n

12003986_1005030859518423_725715155419667876_n11145105_1005051722849670_643520346339405762_n

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

 

 

 

 

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

11148600_1420790521560585_7632034810943697773_n

 „SIGNA MARIS – Porti e aeroporti d’Italia come porte d’accesso alle bellezze culturali ed ai sapori delle Regioni del Sud: Campania, Calabria, Sicilia e Puglia“ 

Италианска търговска камара в България има удоволствието да Ви покани на представянето на проект  „SIGNA MARIS – Porti e aeroporti d’Italia come porte d’accesso alle bellezze culturali ed ai sapori delle Regioni del Sud: Campania, Calabria, Sicilia e Puglia“  реализиран от Министерство на Културното наследство и дейности на Италия в сътрудничество с  Национална агенция за привличане на инвестиции и развитие на фирмите. Проектът предлага иновативен метод за промоция на територията за развиване на интегрирана оферта туризъм – култура – море, която да генерира нов туристически поток в Южна Италия.

Целта е да се привлекат туристи посредством промотирането на пристанищата и малките регионални летища като отправна точка за валоризиране на културното, природно и еногастрономично наследство на регионите Пулия, Сицилия, Кампаня и Калабрия, естествена врата за достъп до територията и техния предприемаческия капацитет.

Представянето на проекта ще се състои в рамките на предстоящата инициатива „3rd French-Bulgarian Chamber of Commerce and Italian Chamber of Commerce in Bulgaria Golf Tournament “ , който ще се проведе на 26 септември т.г. от 16.00 ч. в Голф клуб „Света София“, Равно поле.

ОЧАКВАМЕ ВИ !

logo_UE_FESRLogo-PCM-vettoriale-con-linee-288x231
poinmibact

[divider type=“1″]

[/divider]

Expo-banner-1

EXPOBulgaria  Days 2015”: Италианска търговска камара в България с подкрепата на Министерство на икономиката инициира, промотира и координира дейностите за представяне на страната в Италия в сътрудничество с правителствените агенции – Агенция за инвестиции и Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП (ИАНМСП) и ПРОМОС Милано.

 Италианска търговска камара в България има удоволствието да Ви съобщи, че в периода 8-11 септември т.г. в Милано ще се състои „EXPOBulgaria  Days 2015” , инициатива която има за цел да увеличи възможностите за бизнес между българските и италиански МСП и в същото време да допринесе за засилване ролята на страната като стратегически партньор на Балканите.

„EXPOBulgaria  Days 2015” е серия от промоционални инициативи и бизнес  срещи, организирани от Италианска търговска камара в България, Министерство на икономиката, Агенция за инвестиции, Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП, ПРОМОС Милано и Търговска камара на гр. Милано.

Тази инициатива бе обявена от заместник-министъра на външните работи и международното сътрудничество, сенатор Бенедето дела Ведова, по време на състоялия се на 14 април т.г. в гр.София Икономически форум „Италия-България – Заедно за постигане на растеж”, който я определя като „допълнителна възможност за икономическо развитие и за подем на чуждестранните инвестиции в страната като привлекателна дестинация в Източна Европа. Италианската търговска камара в България ще насърчава промоционални инициативи в подкрепа на интернационализацията на италианските и български МСП по време на ЕКСПО 2015, спомагайки същевременно за увеличаване на търговския стокообмен между нашите страни“, продължи зам.министър дела Ведова, като в заключение добави „в Италия, България е известна като една от най-добре пазените тайни в Югоизточна Европа, а нашата задача е да разкрием тази тайна”.

Целта на този проект е преди всичко да бъде продължена дългогодишната традиция, свързана с колективното българско участие в основните панаирни прояви, провеждани ежегодно в град Милано и по повод на които Италианската търговска камара в България всяка година осигурява участието на над 300 български търговци и фирми, като организира бизнес срещи с италианските им партньори”, обясни по време на икономическия форум президентът на търговската камара Марко Монтеки. „Към това следва да се добави и фактът, че през последните две години стратегията на Камарата е ориентирана предимно към развитие на промоционални проекти с висока добавена стойност, насочени към ускоряване растежа на малките и средни предприятия на местния пазар и насърчаване на интернационализацията на българските МСП в Италия съгласувано, разбира се, с италианските и българските институции.

Тази промоционална инициатива е резултат и от ползотворното сътрудничество с „Промос Милано” – специализирано звено на Търговската камара на Милано, и с всички браншови сдружения, Конфиндустрия, Генералното консулство на Република България в Милано, Почетното консулство на Република България за област Ломбардия и Посолството на Република България в Рим, с които Италианската търговска камара в България ще работи за успешната реализация на проекта „EXPOBulgaria  Days 2015”.

 “Country Presentation Bulgaria: new strategy for strengthening investment and business opportunities

between Italy and Bulgaria”

Вторник,  8 септември 2015г. – 09.00/18.00

Търговска камара на гр. Милано, Палацо Турати  – Зала Конференции, Вия Меравили 9/B

09.00ч. – 09.30ч.     Регистрация на участниците
09.30ч.10.00ч.     Официални приветствия
Модератор  Марко Монтеки, Президент на Италианска търговска камара в БЪлгария
Н.Пр. Марко Контичели,  Посланик на Р. Италия в София
Росен Руфев, Генерален консул на България в Милано
Амато Луиджи Молинари, съветник в Търговската камара на Милано
Фабрицио Грило, Генерален секретар павилион Италия Експо Милано 2015
Леонардо Санти Симонели, Президент на Асокамерестеро
10.00ч.– 10.15 ч. Божидар Лукарски, Министър на икономиката
10.15ч. – 11.00ч.   Встъпителни представяния
Мариета Захариева, Изп. директор, Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП
“Възможностите за бизнес в България за италианските МСП
Маджиде Ахмедова, Зам.изп.директор,  Агенция за инвестиции
“Финансирания и облекчения за инвеститорите в България
Владимир Пенков, Управляващ съдружник,  Пенков, Марков и Партньори
“Качеството на правните услуги за сигурна инвестиция в България”
11.00ч. – 11.15ч. Кафе пауза
11.15ч. – 12.45ч.  Интернационализацията на фирмите минава задължително през създаването на стратегически партньорства. Техническа сесия с експерти.
Таня Траянова, Ръководител отдел “Международно сътрудничество” в Италианска търговска камара в БЪлгария
“Възможностите за финансиране чрез Структурните фондове: представяне на ОП на ключовите сектори на българската икономика 
Франко Фратини,  Управител, Алиас Груп
“Как да правим бизнес в Българияa: поглед над счетоводната система за фирмите
Елица Панайотова, Изп.директор, София Тех Парк
“Да подкрепим иновациите: първия български научно-технологичен парк” 
Енрика   Делгросо, Координатор райони Пиемонт и Лигурия SACE SpA
“Подкрепа на интернационализацията чрез  SACE: опита в България
Емилио Куатроки, Управител, Italia Comfidi
“Моделът на финансиране на МСП чрез гарантиране на кредита и бъдещите перспективи реализиране на италианския модел в България
Деница Менгова, Управител, Тимако Уърк Еъджънси България  
“Пазарът на труда в България и високият професионализъм на човешките ресурси във връзка с концепцията за „устойчивост” приложим в хранителната индустрия”.
12.45ч. – 13.00ч.           Реални примери / Успешни практики / Въпроси и отговори
Серафино Дино Толфо, Управител, Alpetrans Italia
“Инвестиции в сектора  транспорт и логистика: Алпетранс разказва за опита си в България”  
12.45ч. – 18.00 ч.         Networking Business Lunch & Speed Date Meeting

[divider type=“1″]

[/divider]

Прикачения файл

програмата на събитието_Country_Presentation_EXPOBulgaria Days 

програмата на събитието_EXPOBulgaria Days 

организатори:

 logobsmepa

BAI-logo-en

 

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

В СЪТРУДНИЧЕСТВО С


promosPAD_ITA_ORIZ_CMYK_POSlogo aice alta definizioneAssolombarda_trasparente_LOGO-e1437741265826

 

 

 

 

под патронажа на:

logo_en

 

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

основният спонсор:

[412428]-logo_6

Членове  спонсори:

photo008874687ml_rm_ilib_tm_4cc_l 2

 

 

 

logo.italiacomfidi_PICCOLOunnamedTIN_logo

TIMAKO Logo

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

„Viva l’Opera, Viva La Musica“

Повече от 2.500 зрители присъстваха на концерта „Viva l’Opera, Viva La Musica“ в Пловдив: празник на италианската опера и култура за Италия и България едновременно

opera-open6На 9-ти юли 2015 с проведе вторият концерт Viva l‘Opera, Viva La Musica, организиран от Италианската търговска камара в България в пряко сътрудничество с Държавна опера Пловдив, под патронажа на Посолството на Италия в София и Италиански културен институт в София. Събитието се проведе с любезната подкрепа на общините на Пловдив и Матера, на фондация „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и на Фондация за „Матера – Европейска столица на културата 2019“.

Това бе уникална възможност за зрителите да чуят най-добрите арии и дуети от италианската оперна традиция от Пучини, Верди, Росини и Доницети, да се насладят на изпълнението на пловдивския балет в предразполагащия Античен театър в Пловдив.

Солистите Вера Гиргинова, Александър Носиков, Мариана Панова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Евгени Арабаджиев, Борислав Филипов, Петър Данаилов, Стоян Даскалов, Михаил Пулиев, Марк Фаулър се изявиха под диригенстката палка на маестро Лучано Ди Мартино и получиха бурна овации. Специално участие взе италианският тенор Паоло Бартолуци. Артистите представиха отлично най-доброто от италианската опера, печелейки зрителите със своите страст и ентусиазъм, с омайващото си пеене, актьорското си майсторство и сценичните си костюми.

DSC_8564В началото на концерта президентът на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, обяви, че „идеята за концерта се поражда от  редица важни събития състояли се през 2015 и които са свързвали Италия и България. Евентите също така са демонстрирали как крепките двустранни отношения през могат да подтикнат към икономическо и социално развитие и повишаване на сътрудничеството на местно и национално ниво.

И двете държави са посочили Европейски столици на културата през 2019 – Матера и Пловдив – една чудесна възможност за двете страни да преоткрият и разширят вековните си отношения, на което е и посветено това събитие. Камарата отправя искрени благодарности на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, на заместника му г-н Стефан Стоянов и на кмета на Матера г-н Де Руджери за приноса им в осъществяването на това събитие, което се надяваме, че е важен момент на отдаване на почит на културата в рамките на Програмите за Европейска Столица на културата през 2019 г.

В допълнение г-н Марко Монтеки изтъкна ценното дарение на спонсорите  Мистрал Груп, част от Алиас Груп, Intermarket Business Diamond и Orsetti Pasticceria, а също и подкрепата на членовете Алпетранс и Centro Medico Italiano, за която той поднесе благодарности.

DSC_8793Концертът бе последван от коктейл проведе Italian Quality Cocktail организиран от Италианската търговска камара в България и Държавната опера Пловдив и осигурен от Pasticceria Orsetti. Той бе допълнителен повод за networking, както и демонстрация на италианската традиция, доминирана от изкуство, храна и вино.

Сред гостите на коктейла бяха  представители на местните власти и институции като г-н заместник-кметът, председателят на фондация „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.”, а също така и директорът на агенция ИЧЕ – София, Чинция Бруно, управителят на Италианския културен интситут, Луиджина Педи, спонсорите и техните гости, членове, солисти и балет на Държавна опера Пловдив и  диригентът Лучано Ди Мартино.

Фото галерия от събитието може да намерите на Facebook профила на Италианската търговска камара в България.

[divider type=“1″]

[/divider]

“Viva l’Opera, Viva la Musica”

opera-open6Италианска търговска камара в България в сътрудничество с Държавна Опера Пловдив, организира Гала спектакъл с оперна музика  с иметоViva lOpera, Viva la Musica на  9 юли т.г. в Античен театър Пловдив.

Под патронажа на Посолство на Италия в София и на Италианския културен институт  и с подкрепата на Община Пловдив,Община Матера  и Фондация Пловдив 2019  и Фондация Матера 2019,“Viva l’Opera, Viva la Musica” се зароди от наличието на поредица  от важни събития и инициативи през 2015 година, които свързват Италия и България и които показват как силните и исторически утвърдени двустранни отношения са способни да генерират развитие в социален и икономически план и да засилят сътрудничеството на местно и национално ниво. Двете страни са домакини на Европейските столици на културата за 2019 година, а именно Матера и Пловдив.

Освен като принос към културата във всичките и форми  Viva lOperaViva la Musica  е част от програмата на фестивал „Opera Open” 2015,  провеждащ се в Пловдив и има за цел за пореден път да представи културата като свързващ елемент от дълга поредица от дейности за бизнес коопериране и създаване на контакти между Италианска търговска камара в България и институционалните, публични и частни субекти в Пловдив, градът, който домакинства на първия регионален офис на сдружението като център за обединяване на местната  българска и италианска предприемаческа общност.

 “Viva lOperaViva la Musica си поставя следните цели:

 • Да затвърди връзките между това типично италианско изкуство и българската публика, която се запознава с него още в средата на 19 век и пордължава и до днес да следи тенденциите му и до днес;
 • Да даде допълнителни възможности засилване на връзките между европейските столици на културата за 2019 година с цел да направи по-ефикасни поставените цели от съответните две програми “Open for Future” и “Together”
 • Да увеличи броя на инициативите, имащи за цел създаването на междукултурен диалог и връзки между бизнес общностите, присъстващи в България;
 • Да се увеличи броя на инициативите за networking с цел да се промотира България и нейните възможности за развитие на предприемачеството между италианската и българска бизнес общност;
 • Да подпомогне развитието на икономическите и културни връзки между европейските страни на двустранно и мултикултурно ниво.

Мястото с най-добрата естествена сценография в страната, Античен театър Пловдив,ще посрещне  11 български солистис международна слава, които под диригентството на маестро Лучано ди Мартино и със специалното участие на тенора Паоло Бартолучи, ще поднесат на гостите богат и цветен репертоарот най-известната оперна класика, който ще бъде изпълнен от артистите в костюми от постановките на съответните опери в програмата на театъра директно от балета на Държавна опера Пловдив.

Използвай случая да рекламираш своя бизнес чрез събитието  “Viva l’Opera, Viva la Musica” и да да си на най-привилигированата и внушителна сцена в страната!

организатори:

logo800x400px

 

 

 

 

 

[divider type=“1″]

 

[/divider]

под патронажа на:

Ambasciata logoiic_logo

с подкрепата на:

Loghi ConcertoSuppoter

 Членове  спонсори :

intermarket diamond businessMistral logo NUOVO

 

 

 

file-page13footer

 

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

Форум Италия-България за възможностите за двустранно търговско-промишлено сътрудничество в областта на туризма

10995684_969518203069689_2118349723393081422_nНа 6-ти юли във Военния клуб в София бе осъществен форум Италия-България за възможностите за двустранно търговско-промишлено сътрудничество в областта на туризма.

Преди икономическата среща се проведе пресконференция, по време на която министърът на туризма Николина Ангелкова описа актуалното състояние на отношенията между двете страни, след което представи италианския министър на културните ценности и туризма Дарио Франческини.

Той заяви, че партньорствата между България и Италия се увеличават, изрази радостта си от това нарастванем дължащо се също на факта, че и двете страни са част от Европейски съюз, факт стимулиращ потока на азиатските посетители. Министър Франческини разчита на създаването на религиозни маршрути, които биха могли да вържат Италия с България. Той подчерта също значимостта на градовете Матера и Пловдив,в резултат на избора им за Европейски културни столици за 2019 г. „Ние бихме желали да се увеличи обмена на туристи между Италия и България  и заедно да се опитаме да открием възможности за привличане на международния туризъм към българските маршрути и дестинации“, обяви министър Дарио Франческини.

11667365_969519023069607_5445254141088485225_nФорумът бе открит от пезидента на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки, който приветства публиката, министър Франческини, министър Ангелкова и кмета на София г-жа Фандъкова, която не пропусна да благодари и на посланика на Италия в България, Н.Пр. Марко Контичели.

Г-н Монтеки изтъкна дейностите на Италианската търговска камара в България, които са насочени към промоционални инициативи, укрепващи туристическия бизнес и даващи му допълнителни възможности и финансиране идващо от ЕС. Италианската търговска камара се отнася с особено внимание към италианските компании опериращи в сферата на туризма и се старае да им даде максимално много информация, за да могат да разщирят бизнеса си и в България и останалата част на Европа.

Президентът също добави, че високото качество на туризма като преживяване и подчертаването на най-добрите черти на държавите са основните активи гарантиращи развитието на бизнеса и увеличаването на инвестициите в двете страни.

11227941_969519669736209_2216087735970315712_nПо време на панела „Туризъм България-Италия: сектори с потенциал за сътрудничество“, гнералният секретар на Италианската търговска камара в България Роза Кузмано покани да разлистим ежемесечника на Италианската търговска камара в България „Corriere Italia- България“ и подчерта важността на „храната като задвижваща сила за увеличаване на потока между Италия и България във връзка с Експо2015“.

Генералният секретар подчерта важността от промотиране и оценка на териториите и на почвата, откъдето произлиза и Italian Excellence. Така тя представи опита, придобит от Италианската търговска камара в проекта „Италианско гостоприемство – Italian Quality Experience for EXPO 2015″.

В рамките на форума думата взеха и г-жа Фъндъкова, зам. кмета на София, представители на хотели Конфиндустрия, туристическия бранш и балнеоложкия и спа сектора. В конференцията се включиха повече от 200 участници, сред които посланикът на Италия в България Н.Пр.Марко Контичели, директорът на агенция ИЧЕ-София Чинция Бруно, директорът на Италианския културен институт в София Луиджина Педи, представители на асоциации на ресторантьорите и хотелиерите, туристически агенции, български и италиански туроператори, както и членове на Италианската търговска камара.

11705092_969519159736260_5046302979524028296_n

 11737834_969519333069576_525897905336310650_n

 

 

 

 

11705358_969516783069831_8389237689087545152_n

11705129_969519456402897_2393784889427643013_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[divider type=“1″]

[/divider]

Втори годишен конгрес Сандански „Туризъм и здраве – 2020“:

отдела за „Международно сътрудничество“ на Италианската търговска камара в България взима участие с „Достъпен туризъм: инвестиция в бъдещето

На 27 и 28 май се състоя втората годишна конференция „Туризъм и здраве – 2020“ в гр.Сандански, организирана от Българския съюз по балнеология и СПА Туризъм, в сътрудничество с община Сандански и Министерство на туризма.

В конгрес взеха участие редица правителствени представители като министъра на туризма Николина Ангелкова, министъра на здравеопазването Петър Москов и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, а също така и представителят на Европейската спа ассоциация Йоао Барбоса, както и  ръководителят на отдел „Международно сътрудничество“ на Италианската търговска камара в България Таня Траянова.

Бяха споделени и демонстрирани добри практики от Италия, представени от кмета на Банио ди Романя Марко Бачини, както и от Чехия, касаещи управлението на туристическия поток, менажирането на хотели и пряката връзка между туризъм и здраве.

На 27 май се проведе семинар с работни срещи от типа B2B, които дадоха пряка възможност на участнициге за диалог относно бъдещо партньорство.

 

[divider type=“1″]

[/divider]

 

Осмо издание на „Празник на българското кино“ в Рим

Сто години българско кино

 

LOCANDINA_it_loghiОт 25 до 31 май 2015 г. италианският Дом на Киното (Casa del Cinema – Villa Borghese) ще е домакин на осмото издание на „Празника на българското кино в Рим”. Организиран от Българския културен институт в Рим, Празникът представя най-доброто от новото българско кино.

Диалог в рамките на кинематографията съществува между Италия и България от много години, а тазгодишното издание е посветено на една годишнина – през 2015 г. се навършва точно век от прожекцията на първия български игрален филм „Българан е галант“ на Васил Гендов.

В тазгодишната програма са включени някои от най-значимите заглавия на 2014, като „Съдилището“, последната творба на режисьора Стефан Командарев, чиито главни актьори са Асен Блатечки и сърбина Мики Манойлович („Черна котка, бял котарак“ на Кустурица и “Il macelliaio” на Грималди), както и „Досието Петров“ – интересен поглед върху приятелството и предателството през последните години на комунистическия режим в България, пречупен през призмата на френския сценарист Жан-Клод Кариер (автор и на сценариите на редица други забележителни творби: от „Дневна красавица“ и „Този неясен обект на желанието“ на Бунюел, през „Лиза“ на Ферери, та чак до „Призраците на Гоя“ на Форман). На Празника ще бъдат показани и десет от най-обичаните филми от миналото, подбрани от българските зрители през последните месеци чрез телефонно гласуване в рамките на формата на Българската национална телевизия „Лачените обувки на българското кино“ – една от най-успешните инициативи по случай стогодишнината. Някои от тези заглавия са добре познати в Италия, като например „Козият рог” на Методи Андонов (Специална награда на журито от Карлови Вари 1972 и Втора награда „Сребърен Хюго“ от Чикаго 1973) и „Крадецът на праскови” на Въло Радев (участник на Фестивала във Венеция 1964).

По традиция „Празникът на българското кино“ в Рим бе повод за среща на български режисьори, артисти и продуценти с италианските им колеги. За тазгодишното откриване в Рим ще пристигне делегация на активни филмови дейци от България, водена  от министъра на културата на Република България Вежди Рашидов. Нека си припомним, че сред гостите на последните издания бяха: Еторе Скола, Мария-Грация Кучинота, братята Тавиани, Луиджи Перели, Себастиано Сома и др.

В програмата е включена и изложба на плакати на младите български графици от plakatkombinat.com на тема Обичам този филм“ – съвременна художествена интерпретация на популярни български и световни филми. Плакатите ще бъдат представени по време на целия фестивал в залите Sergio Amidei и Cesare Zavattini на Casa del Cinema.

Припомняме, че събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата на Република България, под патронажа на Посолствата на Република България в Италия и при Светия Престол. „Празникът на българското кино в Рим” се провежда с подкрепата на Италианския съюз на писателите, Българския национален филмов център, българо-италианската асоциация „Феникс” и Италианската търговска камара в България.

Медиен партньор на събитието още от първото му издание е Българската национална телевизия (БНТ), а от тази година това са вече и: списание Cinecorriere, Cineuropa, What’s up magazine, Corriere Italia-Bulgaria, както и онлайн вестникът affaritaliani.it.

Прожекции

Програма на събитието

[divider type=“1″]

[/divider]

БЪЛГАРИЯ-ИТАЛИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ ФОРУМ

Forum Italia-Bulgaria bulgaro

Италианската търговска камара в България има удоволствието да Ви информира, че по повод посещението  на г-н Дарио Франческини, Министър на културата и туризма на Република Италия, насрочена за 6-ти юли 2015г, е предвидено организирането на Форум България- Италия, фокусиран този път върху двустранните ндустриални и търговски възможности в туристическия сектор.

Семинарът е организиран от Италианската търговска камара в България и Министерството на Туризма на Република България – отдел Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма, съгласуван с Посолството на Република Италия в България и в сътрудничество с Конфиндустрия България. Ще се проведе на 6-ти юли 2015г. в Централен военен клуб,  София от 14.30 ч.

Конференцията ще бъде открита с приветствени поздравителни слова от страна на институциите, от Министъра на културата и туризма на Република Италия, г-н Дарио Франческини, и от Министъра на туризма на Република България, г-жа Николина Ангелкова.Ще последват два панела, фокусирани върху някои общи точки на интерес за икономическа и промишлена кооперация между италианските и българските предприятия, работещи в туристическия сектор: Термалните и СПА центрове, културата и хранително-вкусовия сектор.

По този повод ще присъстват Заместник-министър на туризма, г-жа Ирена Георгиева, Заместник-председател на Българския Съюз по балнеология и СПА туризъм, който е също така член на борда на директорите на Европейската асоциация за СПА центрове /ЕАСП/, г-жа Сийка Кацарова; Президентът на Конфиндустрия Алберги – Италианска хотелиерска асоциация, г-н Джорджо Палмучи; Президентът на БХРА, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, г-н Благой Рагин.

Също така е предвидено присъствието на много български и италиански представители на предприемаческия свят, на икономическите асоциации и на местните власти.

Тук можете да намерите програмата на събитието.

Моля, ако проявите интерес за участие, изпратете запитване на следния имейл адрес: info@camcomit.bg

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

 

SEE_Growth_Summit-680x580

GROWTH SUMMIT: SouthEast Europe Букурещ, 9-ти Юни 2015

Бизнес събитието на годината наближава 

 • Искате ли да РАЗРАСТВАТЕ своя бизнес без това да се отразява на текущите задачи?
 • Имате ли нужда от повече от най-ценния ресурс – ВРЕМЕ?
 • Трябват ли ви повече СВОБОДНИ ПАРИ в банковата сметка?
 • Имате ли желание нещата да се случват точно както ги искате по-често: да УБЕЖДАВАТЕ?

SEE Growth Summit 2015 е точно за вас!!!

В Букурещ ще съберем експерти от световно ниво, които да споделят своите практични и лесни за усвояване съвети.

Вижте на живо Върн Харниш  –The  ”Growth guy” – автор на бестселъра „Mastering the Rockefeller Habits“, подкрепен от над 100 CEO-та и публикуван в 28 страни. Системата Rockefeller се използва от над 20 000 маниджъра в различни точки на света.

Серийният предприемач и автор на “Less doing, more living” Ари Масел ще представи методологията “Doing less” и ще сподели полезни и удобни за прилагане съвети, които биха ви спестили време и са валидни за всяка сфера от живота.

Алан Милц – “The king of cash” ще сподели с участниците на SEE Growth Summit 2015 приложими техники за финансов анализ, които могат да подобрят значително финансовото състояние на вашия бизнес.

Стийв Мартин ще представи научно обосновани техники за влияние и убеждаване, които могат да подобрят поведението на вашите потребители, служители и всеки друг, който има нужда да бъде убеден.

За повече информация  и регистрация посетете сайта на събитието: http://www.seegrowthsummit.com/

Като член на CAMCOMIT ползвате допълнителна отстъпка от -15% от таксата за участие. За да я използвате въведете промо код ICCB3a15 в регистрационната форма.

Ще ви очакваме в Букурещ!

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

„La Dolce Vita Food & Wine Event“ – презентация, с дегустация на италиански храни и вина

file-pageИталианската търговска камара в България съвместно с Агенция за пoдпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина (ИЧЕ) организират, в рамките на Италианския фестивал в България 2015, презентация и дегустация на италиански храни и вина, която ще проведе на 3-ти юни в гр.София.

Професионалното събитие, преименувано за своето VII издание на ,,La Dolce Vita Food&Wine Event“, има за цел да представи различни италиански продукти и да засили тяхното присъствие на българския пазар.

Подбрани са 26 италиански фирми от различни региони (Абруцо, Кампания, Ломбардия, Пиемонт, Пулия, Сардиния, Сицилия, Тоскана, Венето), които ще представят викокачествени италиански продукти DOP (Защитено наименование за произход), DOC (Контролирано наименование за произход), DOCG (Контролирано и гарантирано наименование за произход), IGT (Типично географско указание), сред които: вино, екстра върджин зехтин, паста без глутен, моцарела от биволско мляко от област Кампания, сладкиши, салами и сирена.

Освен да представят своите автентични продукти, участниците ще имат възможността да се срещнат със свои потенциални партньори, както и да опознаят местните хранителни традиции.

От 14.00 ч до 16.30 ч ще се проведат срещи B2B, след което достъпът до събитието ще бъде отворен за свободните посетители.

Кликнете тук, за да видите каталога на фирмите участници 

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

I-во издание на италианско- френски тенис турнир

11233426_947289728625870_2918984836951467080_nФренско-българската търговска и индустриална камара спечели първото издание на френско-италианския тенис турнир в лицето на Душан Цветкович, зам.-директор и главен секретар на БНП Париба България. Втора награда грабна Здравко Пешаков, от фирма Auxionize Ltd, представител на Италианската търговска камара в България. Наградите им връчиха посланикът на Италия в България Н.П. Марко Контичели и Анатоли Илиев, секретар на комитета „София Европейска столица на спорта 2018”.

Събитието, представляващо business social networking, беше организирано от Италианската търговска камара в България и Френско-българската търговска и индустриална камара, в сътрудничество с комитета „София Европейска столица на спорта 2018” и беше изключително успешно.

11168024_947288911959285_7947054562971520621_nНа турнира присъстваха 150 души, сред които институционални представители, представители на икономическите среди, както и на италианското, българското и френското предприемачество, заедно техните семейства и приятели. В турнира пък участваха около петдесет състезатели, които се съревноваваха по схемата на директното елиминиране с осмина финали, четвърт финали, полуфинали и финал.

След обяда в италианския ресторант Leo’s Trattoria Pizzeria, сертифициран с марката на качество „Италианско гостоприемство – Италиански ресторанти по света”, се пристъпи към финалната фаза на турнира, като преди това се проведе exhibition match между президентите на двете камари, Марко Монтеки и Стефан Дюлайе.

11219605_947322551955921_9158029026210037193_nОтправяме специални благодарности на всички спонсори, които дадоха възможност да се осъществи тази инициатива, а именно: БНП Париба (Main sponsor), Edenred, Eufarma e Sade, Alpetrans, Bioderma, Centro Medico Italiano, „Червената точка”, Danone, Ricard и Torrecorta!

Честито на победителите и до следващото изда ние на турнира през 2016 година!

Прикачения файл

Press Monitoring

организаторите:

immagine evento tennis eventi camerali

Партньори на събитието:

banner loghi tennis

 

Членове  спонсори на Италианската търговска камара в България:

alpetrans e cmi

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ ИТАЛИЯ – БЪЛГАРИЯ: Заедно за постигане на растеж 14 април 2015

banner.sala_Във вторник 14 Април 2015 г., в София Хотел Балкан ще се проведе ИКОНОМИЧЕСКИЯT ФОРУМ ИТАЛИЯ-БЪЛГАРИЯ 2015 „Заедно за постигане на растеж”, организиран съвместно от Посолството на Италия в София, от ИЧЕ – Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, Конфиндустрия България и Италианската търговска камара в България. Форумът предоставя важна възможност за обсъждане на макроикономическите въпроси и перспективите в икономическите отношения между Италия и България.

 Събитието ще бъде открито от заместник-министъра на външните работи и международното сътрудничество на Република Италия сенатор Бенедето Дела Ведова и от министъра на икономиката на Република България Божидар Лукарски. Очаква се и участието на председателя на Агенция ИЧЕ Рикардо Монти, директорa на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, председателя на Унионкамере Феручо Дарданело, заместник-председателя на Конфиндустрия Алберто Бабан, на отговарящия за институционалните и регулаторни въпроси на Уникредит Джузепе Сконямильо и на генералния секретар на Асокамерестеро Гаетано Фаусто Еспозито.

Освен това се предвижда силно присъствие на представители на италианското и българско предприемачество, на икономическите асоциации и местните институции.

 По случай Икономическия форум ще бъде представено Ръководството за инвестиции в България 2015, създадено за пръв път с участието на всички институции от Системата Италия в страната със съдействието на Българската агенция за инвестициил.

програмата на събитието

спонсори на събитието

banner1-NUOVO21

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

 

IV° Европейски форум за социално предприемачество в България:

Италианска търговска камара в България взе активно участие в събитието чрез своя Eurodesk

IMG-20150326-WA0001Eвропейският форум за социално предприемачество – EFSE България бе открит за четвърти път на 26-ти март на Международния панаир в Пловдив. Тази година повече от 90 фирми от Белгия, Румъния, Италия, България и Турция представиха своите продукти, произведени от хора с увреждания. Форумът предложи новаторски модел за подсилване и подкрепа на социалното предприемачество, на кооперациите и прозводствата извършвани от хора с увреждания. Италианската търговска камара в България участва с информационен щанд, където персоналът на регионалния офис в Пловдив и ръководителят на отдел „Международно сътрудничество“ към камарата Таня Траянова предоставиха информация на участници и гости.

На официалната церемония по откриването зам. министър-председателят и Министър на труда и социалната политика на Република България Ивайло Калфин обяви законопроект по темата, който скоро ще бъде обсъден в българския парламент. Сред присъстващите бяха и изпълнителният директор на Пловдивския панаир Иван Соколов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, директорът на ГД Растеж (Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП) към Европейска комисия Марко Цуравич и президентът на Европейската секция на Международната организация на промишлени, занаятчийски и кооперации производители на услуги (CICOPA-CECOP) Манюел Марискал.

Директорът на ГД Растеж Марко Цуравич, зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров и президентът на CICOPA-CECOP Манюел Марискал, както и редица други важни гости, взеха участие в първия панел „Предприемачество за растеж и заетост“, където бе обсъдена ролята на България и на Европейския съюз в контекста на законодателството за социалното предприемачество. Подчертана бе по-голямата способност на социалните предприятия да се справят с кризата: броят им се увеличава, а дейността им се разнообразява. Лекторите представиха доказателства за значимостта на подобряване обучението и информираността, което Европейският съюз следва да предостави на всички държави-членки, за да нарасне броя на социалните предприятия.

IMG-20150326-WA0000Вторият панел „Иновативни подходи за развитие на социалното предприемачество“ бе по-скоро фокусиран върху конкретни предложения за подобряване на социалното предприемачество: г-н Ристо Райвио, представител на Европейската комисия, ГД по заетостта, изтъкна значението на обучението, докато г-жа Теодора Тодорова, представител на Министерство на труда и социалната политика, подчерта значимостта на отдела си, който в рамките на Министерството би могъл да бъде полезен за стратегическото засилване на социалните политики и за новосъздадените предприятия. По време на втория панел лектори бяха и г-н Гарсия Торес, представител на асоциацията на социални предприятия в Андалусия FAECTA, както и Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания (АХУ). Те представиха опита на андалуския регион по отношение на кооперативите и социалните предприятия, илюстрирайки с доклад за заетостта на хората с увреждания. След това дойде реда и  на г-жа Таня Траянова, ръководител на отдел „Международно сътрудничество“ към Италианската търговска камара в България. Тя сподели с публиката и останалите участници резултатите от EASE & SEE – проект за международно сътрудничество, което има за цел да насърчи социалното предприемачество. Той бе разработен и ръководен от Италианската търговска камара в България. Г-жа Траянова представи и „Звено за подкрепа на бизнеса за социални предприятия“, наскоро създадено в рамките на Италианската търговска камара в България в подкрепа на бизнеса сред социалните предприятия, според италианския модел.

IV Европейски форум за социално предприемачество приключи успешно на 29 март с голямо участие на европейски фирми и експерти, надвишаващо това от предишни години.

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

Редовно Общо събрание на Италианска търговска камара в България

8468_ho_00_p_953x385Управителният съвет на Италианска търговска камара в България, в съответствие с чл. 26 на ЗЮЛНЦ и чл.10 от Устава, свиква редовно Общо събрание на членовете на сдружението на 25 март 2015 г. в 17:00 ч. в София, Хотел „Новотел София”, зала Европа, бул.”Цариградско шосе” №115, 1784 София.

Дневен ред:
1. приемане на отчет за дейността и годишен финансов отчет за дейността за 2014 г.;
2. приемане на програма за дейността и проектобюджет на камарата за 2015 г.;
3. приемане на отчет за дейността на УС за 2014 г.
4. изключване на членове на сдружението поради неплащане на членски внос, както и на такива членове, които не спазват устава и вътрешните правила на камарата; приемане на нови членове на сдружението;
5. приемане на изменения и допълнения на устава;
7. изменения в броя и състава на УС; освобождаване от длъжност и назначаване на нови членове на УС;
8. изменения в броя и състава на КС; освобождаване от длъжност и назначаване на нови членове на КС;
9. разни.

Уведомяваме всички членове, че на Общото събрание са поканени да присъстват Н.Пр. г-н Марко Контичели – извънреден и пълномощен посланик на Италия в България и заместник-ръководител на мисията, завеждащ търговско-икономически отдел, съгласно чл.12, т.2 от Устава на сдружението и чл.7 от Закон № 518/70.

Поканват се всички членове на сдружението да присъстват лично или чрез упълномощен представител (съгласно чл.7, т.3 от Устава). При липса на кворум, на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ и чл. 11 от действащия Устав, събранието ще се проведе един час по-късно на същото място и при същия дневен ред независимо от броя на явилите се членове.

Напомняме Ви също, че съгласно чл.29 (ал.2) от Устава на сдружението, членовете, които не са заплатили годишния членски внос до датата на редовното Общо събрание губят правото си да участват в същото.

Материалите по свикване и провеждане на Общото събрание се предоставят на всеки член при поискване от УС.

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

Посланикът на Италия в България открива регионалния офис в Пловдив на Италианската търговска камара в България

_MG_2237Италианската търговска камара в България има удоволствието да съобщи, че по случай официалното откриване на панаирните Салони на International Fair of Plovdiv и на Изложението свързано с италианските деликатесни продукти, се откри регионалния офис на камерната структура в гр. Пловдив, в присъствието на Посланика на Италия в България, Н.Пр. Марко Контичели, на Почетния Консул на Пловдив, Джузепе Де Франческо и на Президента на камарата, Марко Монтеки, придружен от Главния секретар, Роза Кузмано и от Мениджъра  на регионалния филиал, Джузепе Акардо.

 „За мен е чест да бъда тук днес за да открия „антената-предавател” на Италианската търговска камара в България в гр. Пловдив. Смятам че това е важна крачка напред за цялата Система Италия присъстваща на територията на Страната и съм уверен, Търговската камара ще продължи да развива ефективно и ефикасно дейностите си по интернационализиране на българска територия и да се превърне в представител, заедно с всички други италиански институционални индивиди на популяризирането на Made in Italy.

10856767_888803387830042_3357395013471790095_o

Отново потвърждавам пълната си готовност за предоставяне на подкрепа от моя страна за привличането на италиански инвестиции в България”, заяви Посланика на Италия.

На церемонията се изказаха някои членове на Board на Италианската търговска камара в България, състава на камерната структура от София, членове на камарата и оператори от местните медии.

 Снимки от събитието може да намерите на фейсбук страницата на камарата.

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

SAPORI D’ITALIA, изложбена витрина посветена на италианските еногастрономични превъзходни продукти

Vkusove2015enza_saitaИталианската търговска камара в България има удоволствието да Ви уведоми, че от 04 до 08 март на Международния пловдивски панаир ще се проведе 11-то издание на Sapori d’Italia (Палата 11), изложбена витрина посветена на италианските еногастрономични превъзходни продукти, организирано от пловдивската Fair Service Ltd с подкрепата на регионалния офис на Италианската търговска камара в България, пловдивския Университет по хранителни технологии, Euro Sviluppo Ltd и Италианската езикова гимназия „Иван Вазов”.

Както винаги, изложбена витрина посветена на италианските еногастрономични  продукти, ще се проведе едновременно с панаирното изложение „АГРА” посветено на земеделието и селското стопанство, „ВИНАРИЯ” изложение на вина, машини и оборудване за производството на вино, „ФУДТЕК”, панаир на хранителните продукти и на съоръженията за производството и пакетирането им, CATERING & HORECA панаир на ресторантьорството и „ АПИ БЪЛГАРИЯ” панаир на пчеларството. Това е едно обширно представяне на изложения, което ще позволи на италианските фирми изложителки да влязат в директен контакт с потенциални местни партньори и да задълбочат опознаването на българския пазар.

Официалното откриване е предвидено от 10.00 часа в 6 палата и ще бъде направено от Министъра на Земеделието и храните, Десислава Танева. На откриването на специализираните изложбени витрини ще присъстват Посланика на Италия в България, Н.Пр. Марко Контичели, Почетният консул на Италия в Пловдив, Джузепе Де Франческо и Президента на Италианската търговска камара в България, Марко Монтеки, заедно с Мениджъра на Регионалния офис, Джузепе Акардо и Главния секретар, Роза Кузмано.

С официалното откриване на панаирните мероприятия ще стартират изложбените дни, по време на които фирми от 24 Страни ще имат възможност да представят продукцията и технологиите си, да се срещнат с потенциални местни партньори и да се запознаят с оператори от сектора, представители на дистрибуторската мрежа и професионални посетители за да задействат сътрудничества и да постигнат търговски взаимоотношения.

Все така на 04 март ще започне поредицата от информационно/квалификационни семинари, промотирани от пловдивския Университет по хранителни технологии, спонсор на „Sapori d’Italia” и отправна точка за Източна Европа от гледна точна на престиж и ценност, и от Регионалния офис на Италианската търговска камара в България, които целят да привлекат вниманието на участниците (потребители – оператори и представители на сектора) различните тематики свързани с храненето, правото на храна, хранителната устойчивост, която между другото е основен елемент на ЕКСПО МИЛАНО 2015 с на „КАРТА НА МИЛАНО”.

Това ще бъде и повод да се подчертае ролята на италианските фирми производителки на деликатесни хранителни продукти на италианска територия чрез стартирането на платформата Italian Quality ExperienceКрасивата Страна, историята и продукцията й на Експо 2015” и директното засвидетелстване на фирмите, Консорциуми и GAL изложители (подкрепяни от Търговската камара на Катания) като най-добро представяне на територията, таланта и традицията . Акцент върху начина на получаване на Марката „Италианско гостоприемство – Италиански ресторанти по Света”, институционален и международен проект, ръководен от Италианската търговска камара в България, ще допринесе до повишаване на осведомеността за консумирането на продукти с качество Made in Italy и необходимостта човек да се храни здравословно.

Ще има институционален щанд на Регионалния офис на Италианската търговска камара в България в Палата 11 и е предназначен да асистира италианските фирми изложителки и да подпомага създаването на бизнес контакти. Щандът, също така, ще дава информация и ще промотира най-големите италиански панаирни изложения от сектора food&beverage e hospitality

Прикачения файл

програмата на поредицата семинари

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

Италианската търговска камара в България участва в националното събитие за връчването на Наградата  „  Инвеститор зна годината  2014”.

default_file-857-2509Девета поредна година Българска агенция за инвестиции, институционален партньор на Италианска търговска камара в България, организира събитието за награждаването на инвеститора на годината. На церемонията провела се в престижния Хотел София Балкан, на 4 февруари, присъстваха президента на Република България – Росен Плевнелиев, вице-премиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, министрите Божидар Лукарски и Николина Ангелкова, различни заместник министри, председатели на комисии в Парламента – Менда Стоянова, Найден Зеленогорски, Петър Кънев, представители на предприемаческото съсловие и водещи фигури на обществения и политически живот на България.

Сред гостите присъстваха и посланиците на Италия, Япония, Турция, Казахстан съвместно с държавни представители на различни държави, представители на местните двустранно камерни системи – Италианската търговска камара в България с участието на  Президента и на Генералния секретар, Френско-Българската търговска и индустриална камара и др., членове на Парламента от различни парламентарни групи, журналисти и радио-телевизионни оператори.

Откриването на събитието бе поверено на изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции – Стамен Янев, който благодари на всички за присъствието и  пожела на представителите на предприемаческото съсловие да продължат с успешния си бизнес в България и през 2015 г. и да увеличат броя на победителите за следващото десето издание на Наградата. Целта на това съревнование на Българска агенция за инвестиции е да награждава най-значимите инвеститорски проекти в страната, съобразявайки се с различните категории.

По време на периода предхождащ церемонията над 80 заявки от фирми от различни икономически сектори, IT и здравеопазване, са постъпили в министерствата, регионални и общински администрации. След обсъждане и обстойна оценка в съответствие с обективността, тридесет на брой са били положително оценените фирми за реализирането на значими инвеститорски проекти през 2014 г. и участници в съревнованието „Инвеститор на годината”.

default_file-858-2510Президентът на Република България – Росен Плевнелиев, връчи статуетката „Golden Bull”, реализирана от скулптора Сейфетин Шереков, за инвеститора на годината на Серж Шмидт, изпълнителен директор на „Девня Цимент Италчементи Груп” награден за реконструкцията и модернизирането на съоръжението за производство на неизгорял остатък и цимент извършено през 2014 г.

Новият проект, чиято себестойност на инвестиция е от 114 милиона лева, ще доведе до общо подобряване в посока енергийна ефективност и до значително намаляване на разхода на изкопаеми горива и вода; освен това ще се постигне осезаемо намаляване на СО2, SO2 и други емисии на газ и прах – проектът ще допринесе до устойчиво развитие на месно и национално ниво, тъй като новото съоръжение ще може да използва алтернативни горива, включително модифицираните като RDF – Refuse Derived Fuel и биомаси. За по-подробна информация за инвестицията на „Девня Цимент Италчементи Груп” кликни тук.

Следват наградите, разпределени по категории.

 1. Категория „Зелена инвестиция”: „Behr Hella Thermocontrol (BHTC) връчена от Меглена Кунева, вице – премиер делегирана за Европейските политики и Институционалните дела.
 2. Категория „Инвестиция в човешки капитал”: “Язаки България”  (производител на кабели) връчена от Томислав Дончев, вице-премиер делегиран за Европейските Фондове и Икономическа политика.
 3. Категория „Инвестиция за разширяване”: „Лукойл Нефтохим” Бургас връчена от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.
 4. Категория „Инвестиция за придобиване”: Телерик връчена от Божидар Лукарски, министър на икономиката.

Следват кристалните плочи на InvestBulgaria, разпределени по категории.

 1. Категория „Инвестиция за опазване на околната среда”: „Аурубис България” (интегрирана група производител на мед) връчена от Менда Стоянова, председател на Комисията Баланс и Финанси в Народното събрание.
 2. Категория „Инвестиране в иновации”: „Теклас България” Кърджали (строител на сгради, офиси и складови помещения, машини, съоръжения и оборудване) връчена от Любен Петров, зам. министър на икономиката.
 3. Категория „Инвестиция за завладяването на нов пазар”: „Булфарма” ООД връчена от Николина Ангелкова, министър на туризма.

Освен това Българска агенция за инвестиции връчи специални сертификати на фирми и организации, които са се отличили с борбата си срещу младежката безработица, устойчивото развитие в България и откриването на работни места в общините с висок процент на безработица, и създаване на успешни партньорства.

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

Развиване на бизнес в България”: ден посветен на анализи и задълбочаване на възможностите за търговия и инвестиции в Балканската страна.

DIM_2066На 30 януари в гр. Торино се проведе ден на анализи и проучвания на тема „Развиване на бизнес в България”. Инициативата е включена в програмата на развойните дейности на Италианската търговска камара в България за 2015 г. и представлява продължението на roadshow на представянето на страната започнало през изминалата година.

Денят посветен на анализ, промотиран от Почетния консул на Република България за регионите на Пиемонте и Валле Д`Аоста, Джани Сторнелло, приветства участието на Посланика на Република България в Рим, Н.Пр. Марин Райков, на Президента на Италианската търговска камара в България , Марко Монтеки, който илюстрира определящата роля на Търговската камара в подкрепа на развиването на бизнес, а също така присъствието на Директора на Българска Агенция за инвестиции (ИнвестБългария) и на Отговорника на направлението Инвестиции с обзорно обобщение за „Мерките в подкрепа на новите инвестиции в България и данъчния режим”.

На информационното мероприятие участваха и Президента и Директора на Конфиндустрия България, за да изтъкнат случаите на успешно развиване на бизнес на италианци на българската територия, докато Генералния директор на Уникредит Булбанк разясни на присъстващите фирми макро-икономическия сценарий и финансовата подкрепа на италианските предприемачи, проявяващи интерес да инвестират в България. Семинарът приключи с изказване на тема: „Правната система в България: възможности и предизвикателства за инвеститорите” от представител на правната кантора Благоева, Ганчева & Стратева.

ALE_6499Ден на анализи от изключителна важност, който допринесе до по-обстойно опознаване на българския пазар от страна на 30-те фирми от територията на Пиемонте и същевременно им даде възможност да се срещнат и разговарят с предприемачи от италианската promotion, които развиват дейност на място в подкрепа на развитието на проектите им за интернационализация.

Мероприятие network, последвало семинара, бе организирано в чест на Република България, в престижната атмосфера на Театъра Витория  на Торино.

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]


MASTERPIECE
OF WORLD OPERA

по повод предстоящите коледни празници

Италианска търговска камара в България  и Френско –българска търговска и индустриална камара, в сътрудничество със Софийска опера и балет, под патронажа на Председателство на Съвета на Европейския съюз, под патронажа на Кмета на София, Италиански Посланик в София и  Френски посланик в България, заедно с Италиански Културен Институт в София и Френски Институт в България организират концерт MASTERPIECE OF WORLD OPERA, по повод предстоящите коледни празници, 1 декември, 2014г. Софийска опера и балет.

Идеята за концерт под наслов Masterpiece of World Opera се зароди по време на общи инициативи за коопериране и networking промотирани съвместно от Италианската и Френска търговски камари в България, в контекста на сътрудничеството им базирано на подписания  Memorandum of Understanding, според който да работят съвместно и с цел по-силна промоция на България и нейния потенциал за развитие на предприемачеството в различни икономически сектори и по-специално сред италианската, френска и международна бизнес общност и същевременно да позволят създаването и реализирането на сделки между тях.

 Masterpiece of World Opera  е продължение на големите културни и артистични събития реализирани от Италианска търговска камара в България през  2003, 2005 и 2009 година, които освен чисто театрални и музикални събития се оказаха и повод за изява на италианската общност в България.

Masterpiece of World Opera си поставя допълнително и следните цели:

–   Да подсили връзките между това типично италианско изкуство и българската публика, която се запознава с него още в средата на 19 век и продължава да му се наслаждава и да следи тенденциите и днес;

–  Да пресъздаде големите български гласове интерпретирали италианската лирическа музика (Райна Кабаиванска, Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов и др.);

–   Да засили културния и артистичен обмен между Италия, България и Франция

– Да увеличи броя на  инициативите имащи за цел създаването на междукултурен диалог и връзки между бизнес общностите присъстващи в България;

–    Да се увеличи броя на инициативите за networking между търговските камари организатори с цел да се промотира основно България и нейните възможности за развитие  на предприемачеството между италианската, българска и френска бизнес общност;

–    Да подпомогне развитието на икономическите и културни връзки между европейските страни на двустранно и мултикултурно ниво;

–    Да предхожда отбелязването на коледните празници и тяхната уникална и магическа атмосфера.

MASTERPIECE OF WORLD OPERA ще подари на всички любители на италианската и френска лирическа музика допълнително и други широко известни откъси по време на спектакъла.

За допълнителна информация свързана със спонсорските пакети, моля да се свържете с Италианска търговска камара в България  :

Роза Кузмано – Главен секретар, segretariogenerale@camcomit.bg

Елена Търкаланова – Координатор, coordinatore@camcomit.bg

Тел . +359 2 8463280/1

организаторите

[column title=““ title_type=“single“ nomargin=“false“ divider=“false“ class=““ width=“1/2″ ]
CAMERA_logo_simple_01
[/column]
[column title=““ title_type=“single“ nomargin=“false“ divider=“false“ class=““ width=“1/2″ last=“true“]
Print
[/column]

ко организаторите

Sofijska-opera_logo

GOLD SPONSOR 

chirico EDM novotel logo-R-Mc

SILVER SPONSOR 

logo il viaggi22o PRISMA GROUP indesit MEDI bv copia

MEDIA PARTNER

bulgaria fair bulgarian_national_radio Classic-FM-20-years

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

 

DSC_6246

II-ро издание на голф турнир

Италианската търговска камара в България има удоволствието да ви уведоми, че през месец септември в голф клуб „Св.София“ ще се състои II – рото издание на голф турнир. Събитие на нетуоркинг, организиран от Италианската търговска камара в България и от Френско-българската търговска камара със специалното участие на Клуб „Дипломати и бизнес“ в София.

Очаквайте скоро детайлите по организацията и начина на участие.

ПРОГРАМА ЗА ГОЛФЪРИ
9:00 – Закуска и регистрация в клубхауса
10:00 – Шотгън старт от 18 дупки
12:00 – Обяд и напитки на игрището
16.30 – Церемония по награждаване и коктейл

ПРОГРАМА ЗА НЕГОЛФЪРИ
13:00 – Обяд в ресторанта на клуба
14:00 – Групов голф урок и пътинг състезание
15:30 – СПА процедури и плаж край басейна на клуба
16:30 – Церемония по награждаване и коктейл

Прикачения файл

покана

формуляр за кандидатстване

СЪОРГАНИЗАТОРИ

organizatori-golf-2014

ПАРТНЬОРИ

GOLF-SPONSORS

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

Sofia saluta Roma new

София поздравява Рим VII

Литература, джаз, кино и фотография представят за седма поредна година българската култура в Рим

На 21-ви и 22-ри септември 2014 българо-италианскатакултурна асоциация „Феникс“ с подкрепата на Община София и благодарение на сътрудничеството си с Българския културен институт в Рим организират седмото издание на „София поздравява Рим“ – традиционното събитие, посветено на представянето пред италианска публика на най-високите постижения на българската култура. Един празник, който за седма поредна година доказва и утвърждава отличните отношения между Община Рим и Община София, както и традиционните приятелски връзки между България и Италия.

Програмата предвижда срещи с литература, кино и джаз на световно ниво. На 21-ви септември от 18 часа в Българския културен институт (Рим, via Madonna di Campiglio) ще бъде представена книгата „Великите сили и България (1876 – 1914)”, ново изследване на историята на международните отношения и на институциите, които през XIX век формират новите европейски граници и определят политическия ред на Стария континент. Стефка Ракова, магистър по Европейски и международни политики от Факултета по Политически науки към Миланския католически университет, се впуска във вълнуващо пътуване през непубликувани документи от Тайния архив на Ватикана, свързани с историята на България. Книгата ще представи българския Посланик при Светия Престол Н.Пр. Проф. Кирил Топалов.

Следва прожекцията на новия документален филм „Златното сърце на София“ на режисьора Найо Тицин, който разказва неизвестната и пълна с обрати история на храм-паметника Св.Александър Невски. История, отразяваща сложното битие на България от годините непосредствено след Освобождението до наши дни. Пред камерата се редуват икони, стенописи и архитектурни детайли, които посетителите няма как да видят с такава яснота. Става ясно, че храмът е финансиран почти изцяло от дарения на българските миряни, като има и държавно участие. Включени са и архивни кадри, най-впечатляващи сред  които са тези с великия бас Борис Христов.

На 22-ри септември от 18:30 часа събитието се мести в сградата на българското Посолство за джаз-концерта на Михаил Йосифов Секстет – една от най-интересните формации на българската джаз-сцена. Роден от креативността и изобретателността на разностиловия тромпетист Михаил Йосифов, секстетът предлага репертоар, обхващащ джаза от най-традиционния му вариант до големите класици в салса-джаза, също както и някои италиански евъргрийни в джаз-аранжимент. На сцената: Михаил Йосифов (тромпет), Атанас  Хаджиев (саксофон), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Димитър Шанов (бас) и Димитър Димитров (батерия).

Концертът ще бъде придружен и от фотографската изложба на Евгени Димитров – „София, един хилядолетен град“ – дълго пътешествие през културно-историческото минало на града с хилядолетна история – от неовизантийската атмосфера през най-значимите ѝ паметници до образци от съвременната архитектура.

На събитието ще присъстват представители на българските държавни институции и техните представителства в Италия от най-висок ранг.

Напомняме, че събитието се осъществява с подкрепата и съдействието на Община София, и е под патронажа на Община Рим, на Посолството на Република България в Италия, Посолството на Република България при Светия Престол, Министерство на културата на Република България и Италианската Търговска Камара в България. То е и част от културните инициативи, заложени в спогодбата за сътрудничество между Община Рим и Община София, подписана на 10 октомври 2009, която предвижда задълбочаването на стратегическите отношения с цел насърчаване на развитието на туризма, културата и изкуствата.

Входът е свободен след предварително потвърждаване на присъствието чрез изпращане на e-mail на istbulroma@yahoo.com, istituto@ibcroma.it, или на телефона на БКИ-Рим  06/3312704.

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

Sfondo

Днес стартират „петте дни“, посветени на град Лече, със специалитети от кухнята на Саленто, приготвени по традиционни рецепти от област Пулия, които пресъздават  една земя, където традицията и талантът намират своя максимален израз: това е последната среща в рамките на инициативата „Вкуси 2019 …“, посветена на честването на превъзходните представители на марката „Made in Italy” и земите на Италия. Събитието се провежда и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. Област Пулия и столицата й Лече се комбинират във вкусни рецепти.

LEO’S Trattoria Pizzeria, италиански ресторант, сертифициран с марка за италианско гостоприемство, тази вечер ще предложи специално меню от Лече.

Открийте град Лече и всичките негови културни и художествени забележителности чрез интерактивната карта на „Вкуси 2019 …“https://mapsengine.google.com/map/u/0/edit?hl=en&authuser=0&mid=znKU7QfiNjZ8.k7ZFYv7llUGw

Както бе обявено на 16 юни по време на пресконференцията по случай откриването на кулинарното и гастрономическо събитие, тази вечер ще се проведе томболата за клиентите, които са посетили поне 3 ресторанта, партньори на инициативата, и са вкусили италианските регионални специалитети.

Организирано  от Италианската търговска камара в България, Асоциация за развитие на София и Столична община, събитието се разглежда като уникална възможност за запознаване на публиката с художественото и културното наследство на италианските градове Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена през тяхната традиционна кухня и с помощта на „посланиците на италианските вкусове”, а именно ресторантите, сертифицирани с марката за качество на италианско гостоприемство.

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

ItalianFestivalsmallИзключителна възможност да се представи още веднъж пред широк кръг българска публика традиционната среща, представяща най-емблематичното лице на нашата Страна, която поддържа и непрекъснато укрепва отношенията между България и Италия. От реставрацията, историята, изкуството и архитектурата до спектакъла, от инфраструктурата до кулинарията и вината. Италианският Фестивал смесва език и съдържание в широкия спектър на “произведено в Италия”. Програмата за 2014 г. на Фестивала, организиран от Офисът в София на Агенция ИЧЕ с повече партньори, по повод на 2 юни, Националния Празник на Република Италия, е богата на ценни срещи, които ще при- влекат вниманието на публиката от 1-ви до 30 юни. „България и Италия: Да строим заедно”, конференция, насочена за развитие на българо-италианските споразумения в инфраструктурните проекти; семинар за техниките на реставрация на мозайки, със съпътстващи практически демонстрации, среща, която да подкрепи сътрудничеството между София и Равена, кандидати за Европейска столица на културата през 2019, и освен това „вкуси 2019” – един кулинарен и туристически маршрут, посветен на традиционната кулинария на италианските градове, кандидати за Европейска столица на културата 2019, организиран в някои италиански ресторанти в София. „Винена дегустация” на италиански вина, пред професионална публика, и още много културни изяви. Специална благодарност на Посолството на Италия в София и на наши- те партньори, които направиха възможно осъществяването на единайстото издание на Фестивала.

„ВКУСИ 2019-а ……“ 16-30 юни 
в ресторанти, сертифицирани с марката „Италианско гостоприемство – Италианските ресторанти по света”. Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на София и на Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, заедно с италианските градове: Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Целта е да се представи художественото и културно наследство на тези градове чрез тяхната традиционна кухня. Всяка от шестте вечери е посветена на отделен град и представеното меню ще бъде на разположение на клиентите през следващите 5 вечери. На 24 юни ще бъде изтеглена награда за клиент на ресторантите.

организатор: Италианска търговска камара в България, Асоциацията за развитие на София – София 2019 и Столична община

За допълнителна информация можете да се обърнете към нас на следните електронни адреси segretariogenerale@camcomit.bg (Роза Кузмано, Главен секретар) и coordinatore@camcomit.bg (Елена Търкаланова, Координатор)или на телефон +359 2 846 32 80.

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

Invitation
Програма

Европейската инициатива за медиен плурализъм (The European initiative for media pluralism) открива свое представителство в София. Това дава шанс на журналистите и гражданите в България да поискат директно от ЕК промени в европейското законодателство, чрез които да се прекъсне връзката медии-бизнес-политика.

За целта е нужно в седем европейски държави да бъдат събрани 1 милион подписа.

Разберете как съсловието и гражданското общество в България могат сами да спрат натиска върху журналисти – на 16-ти май от 12:00 часа в Дома на Европа на ул. Раковска 124.

На събитието са поканени посланиците на всички държави-членки на ЕС, членове на парламентарната комисия по културата и медиите, кандидат-евродепутати, академици, представители на браншови и неправителствени организации.

Моля, потвърдете присъствие на l.rangelova@mediainitiative.eu

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

Уважаеми членове и партньори,

Италианска търговска камара в България има удоволствието да Ви информира за предстоящата инициатива ,,Ден представяне на България – портал към развиващите се пазари в Югоизточна Европа”, която ще се състои в гр. Милано, Италия на 14 май т.г., в седалището на Търговската камара на Милано (Палацо Турати).

Продължава т.нар. roadshow за представяне на търговските и инвестиционни възможности на тази балканската страна, промоирано от Италианска търговска камара в България в сътрудничество със своите италиански партньори, имащо за цел засилването на двустранните търговско-икономически отношения и в подкрепа на процеса на интернационализация на италианските МСП.

След представянето в гр. Перуджа, България ще бъде в центъра на вниманието на публиката и в Палацо Турати, който ще посрещне българската институционална делегация начело с зам.министъра на кономиката и енергетиката, г–жа Ана Янева.

Приложено можете да намерите програмата на събитието, която е налична и на нашия уеб сайт.

Всеки, който проявява интерес да вземе участие, може да се регистрира на следния линк : http://www.promos-milano.it/Iniziative/In_Italia/Operare-In-Bulgaria-Accesso-Al-Mercato-E-Opportunita-Di-Business.kl

За допълнителна информация можете да се обърнете към нас на следните електронни адреси segretariogenerale@camcomit.bg (Роза Кузмано, Главен секретар) иcoordinatore@camcomit.bg (Елена Търкаланова, Координатор)или на телефон +359 2 846 32 80.
[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]
bapra_300x214_final

Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА) удължава крайния срок за подаване на заявки за участие в петото юбилейно издание на престижния ПР конкурсBAPRA Bright Awards. Поради големия интерес от страна на участниците, кандидатури ще се приемат през онлайн платформата на конкурса www.bapra.bg/2014 до 3 април, не по-късно от 23:59. Кампаниите следва да са осъществени в периода март 2013 г. – февруари 2014 г. Могат да участват проекти, организирани от ПР агенции и от вътрешни ПР отдели на компании.

Категориите, в които могат да се подават заявки в конкурса са седем: „Кампания за устойчиво развитие”, „Специално събитие”, „Иновативна кампания”, „Кампания, реализирана от вътрешен ПР отдел”, „Комуникационна кампания на годината”, „Агенция на годината” и „Комуникационна кампания в публичния сектор”.

Най-успешните ПР кампании в България ще бъдат оценявани от изцяло международно жури, председателствано от г-н Дейвид Галахър, президент на Световната ПР организация (ICCO). Сред останалите членове на журито са: Кристоф Жинисти, смятан за един от основните двигатели, допринесли за развитието на дигиталните комуникации в Европа и основател на неправителствената организация WebDiversity; Барт де Врийс, член на борда на Международната ПР асоциация (ИПРА) от 2009 г.; Д-р Янина Дюбейковская, съпредседател и програмен директор на Световния комуникационен форум Давос; Д-р Зехра Гюнгьор, президент на Международната ПР асоциация (ИПРА) за 2014 г.; Джон Сандърс, регионален президент на Fleishman-Hillard за Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА); Франсис Ингам, миналогодишният председател на журито и главен изпълнителен директор на Световната ПР организация (ICCO) и много други. Представяне на всички членове в журито можете да намерите тук: http://www.bapra.bg/2014/bg/jury/

Подробна информация за конкурса, срокове, такси и документи за участие може да бъде намерена на www.bapra.bg/2014. Актуална информация за BAPRA Bright Awards 2014 можете да следите и във Фейсбук страницата на конкурса: https://www.facebook.com/BAPRABrightAwards.

Официални партниращи организации на BAPRA Bright Awards 2014 са Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ), Италианска търговска камара в България (Camera di Commercio Italiana in Bulgaria), Гръцкият бизнес съвет в България (HBCB) и Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Медийни партньори на конкурса са:

сп. Мениджър, actualno.com, expert.bg, dir.bg, econ.bg, PR& Media News, news.bg, bulgariautre.bg,
mkt360.eu, bgreklama.bg, csr.bg,SeeNews, mypr.bg, списанието B2B и b2bmagazine.bg.

Спонсори на проекта са: Кемпински Хотел Зографски София, Протехника, Брангаба, Dve events, Текама, Gettyimages, Coca-Cola и Загорка.

Ако желаете да получите допълнителна информация за конкурса или да се присъедините като партньор, изпратете своето запитване на: office@bapra.bg.

***

За BAPRA Bright Awards

Наградите BAPRA Bright Awards са учредени през 2010 г. и много бързо се утвърдиха като единствения форум у нас, който дава възможност на ПР професионалистите да сравнят своите постижения със световната ПР практика. С всяка изминала година броят на заявките за участие расте значително. През 2013 г. участваха рекорден брой кандидатури досега C над 80. Изборът на победителите е напълно конфиденциален, като всеки член на журито оценява самостоятелно постъпилите кандидатури в дадена категория.

За БАПРА

Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА) е създадена през 2001 г. като независима и доброволна организация с нестопанска цел да подпомага и утвърждава ПР-а като дейност в полза на развитието на съвременното общество. БАПРА работи за подобряване партньорството на ПР бизнеса у нас с държавната и местната власт, академичните среди, бизнеса, граждански организации и медиите. Членове на БАПРА са най-авторитетните компании за комуникационни услуги на българския пазар. Всички членуващи компании в асоциацията приемат Етичния кодекс на ПР специалистите в България, гарантират прозрачна и почтена дейност, висок професионализъм и лоялно отношение, както към клиентите, така и към своите колеги. БАПРА е гласът на българския ПР бизнес.

Facebook: https://www.facebook.com/BAPRA.Bulgaria?ref=hl

Web-site: www.bapra.bg

За допълнителна информация:

Илиана Джамбазова

БАПРА

Тел. 02/ 43 40 781

Мобилен: 0896 786 735

Имейл: i.djambazova@bapra.bg
[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ: ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ

[push h=“15″]

6 февруари, Каляри, Италия,  T-Hotel

[push h=“25″]

convegno_2014_02_06_bulgariaНа 6 февруари т.г. в THotel, Каляри, Италия ще се проведе семинар за представяне на икономическите възможности и възможностите за инвестиции за фирмите от Сардиния в България. Събитието се организира от Асоциацията на строителите за Региона Сардиния (асоциация, която представлявва малки и средни фирми строителния бранш) в сътрудничество с ИМА Консултинг Италианска търговска камара в България и има за цел да информира заинтересуваните фирми от региона за основните приoритетни сфери за инвестиции, актуални инвестиционни проекти, индустриални и търговски политики, фискална система и мерки за насърчаване на инвестициите, които в момента характеризират България. Особено внимание ще бъде обърнато на секторите: строителство, възобновяеми енергии, хранително-вкусова промишленост.

[push h=“15″]

За допълнителна информация можете да се свържете с Камарата на coordinatore@camcomit.bg, tel +359 846 32 80.

[push h=“15″]

[divider type=“1″]
[/divider]

СЪБИТИЯ 2013

 

[text_divider type=“single“ more=““]

[/text_divider]

EMDC FOUNDATION ? NETWORKING & PARTNERSHIP EVENT: “Euro-Med MSMEs Internationalization: Sharing Business Opportunities and Alliances in the Light of a Reshaped Global Marketplace”

12-13 декември, дворец „Медзаноте”, Милано

EMDCФондация EMDC – Евро-Средиземноморски център за развитие на микро, малки и средни предприятия (Centro Euro-Mediterraneo per lo sviluppo delle micro, piccole e medie imprese) и Търговска палата – Милано, в сътрудничество с Европейската комисия, Съюз за Средиземноморието, Секретариат на Лигата на Арабските държави, Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка, Министерство на външните работи и Министерство на икономическото развитие, организира на 12 и 13 декември „Networking & Partnership Event” – инициатива, насочена към подобряване на партньорството между публичните и частните агенции, подкрепящи ММСП в страните по северното и южното крайбрежие на Средиземно море, както и за организиране на бизнес срещи между ММСП в рамките на макро целите на Фондацията, като структура за насърчаване на интернационализацията на ММСП в Евро-Средиземноморския регион.
На Фондация EMDC фактически са възложени управлението и координацията на международната мрежа от Национални центрове за развитие на микро, малките и средни предприятия (ММСП) в Евро-Средиземноморския регион с подкрепата на Европейска инвестиционна банка, Европейската комисия и Главния секретариат в Барселона на Съюза за Средиземноморието.
“Networking & Partnership Event” е широкомащабно събитие, в което участва и Италианска търговска камара в България в лицето на своя президент и на главния секретар; то е разделено на три части – среща при затворени врати на 12 декември следобед между партньорите на Фондацията и други значими публично-правни и частни субекти от региона, ангажирани в подкрепата за ММСП, една сесия от В2В срещи между предприятия от Италия и от страните от Средиземноморския басейн и в заключение – публична изява, посветена на въпросите на евро-средиземноморското сътрудничество, която ще се състои сутринта на 13 декември.

>> Допълнителна информация може да бъде получена на следния линк: A Milano Evento Di Cooperazione Con Imprese Del Sud-Est Europa E Del Mediterraneo

[/divider]

[push h=“15″]

СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМ. СТРАНАТА НА РОЗИТЕ НА ПЛОЩАД КАМПИДОЛИО
21-22 септември, Рим

sofia saluta roma

На 21 и 22 Септември се проведе шестото издание на „София поздравява Рим – VI“.
Събитието е по инициатива на Българския културен институт в Рим, на италиано-българската културна асоциация „Ла фениче”, на Италианската търговска камара в България с подкрепата на Рим, Община София и Посолството на Република България в Италия. Целта е в рамките на културното събитие италианската публика да се запознае с българската култура чрез музика, танци и изкуство.

Събитието събира най-добрите български фолклорни традиции в сърцето на живописния площад Кампидолио в Рим за да се подкрепи кандидатурата на град София за Европейска столица на културата през 2019 г. Входът е свободен до изчерпване на местата.