ДЕН НА ИТАЛИАНСКИЯ ДИЗАЙН: Дизайн и устойчивост

На 1 март в Бизнес център „Вертиго” се проведе срещата „Дизайн и устойчивост” по повод втория „Ден на италианския дизайн по света – Italian Design Day 2018”, един проект, който има за цел за цел да промотира на международно ниво постиженията и особеностите на италианския дизайн.

Събитието е организирано от Конфиндустрия България в сътрудничество с Посолство на Италия в София и Италиански културен институт и на него присъстваха всички членова на Система Италия в България, Италианска търговска камара и Агенция ИЧЕ София, заедно с главния архитект на община София и председателя на Камарата на архитектите в София, както и представители на предприемаческия и академичния свят и на различни сектори.

В откриването, посланикът на Италия в София, Стефано Балди, подчерта, че „тазгодишното издание на „Деня на италианския дизайн” е избрало като основна тема връзката между дизайн и устойчивост, разгледана в икономически, социален и природен аспект. Целта е да разберем как този проект може да окаже значителен принос към природата и човека. „Денят на италианския дизайн” съответства напълно на темата „Broken NatureDesign Takes on Human Survival”, предварително избрана за 22-та Международна изложба на „Triennale di Milano”, която ще се проведе от 1 март до 1 септември 2019. Италия, световният лидер в сектора, ще представи идеи, проекти и качествени решения, насърчавайки един международен дебат. Именно той ще бъде като мост към изложбата през 2019 и отправна точка за „Expo 2020 Dubai”, което е посветено на „Connecting minds, creating the future” и сред чиито теми е тази за устойчивостта.”

В своята реч председателят на Италианска търговска камара в България, Марко Монтеки, пожела да благодари, на първо място, на председателя на Конфиндустрия България, Мария Луиза Мерони, за поканата за участие в събитието, „което показва как всички ние, заедно с посланика, на подкрепяме промотирането на Италия е на #VivereallItaliana в България”.

Италианският архитект с международна слава Масимилиано Фуксас, почетен гост на събитието, представи пред публиката резултата „от своята дългогодишна работа, посветена на всеки човек и базирана на съчетанието между околната среда, природата и основните елементи, което да бъде в полза на обществото.”

„Денят на италианския дизайн по света” е резултат от съвместната работа на Министерство на външните работи, Министерство на културата, „Triennale di Milano”, агенция ИЧЕ, изложението „Salone del Mobile di Milano”, Associazione per il Disegno industriale, фондация „Compasso d’Oro” и фондация „Altagamma”, както и всички публични и частни лица, представляващи италианския качествен дизайн.

2018-07-20T07:54:22+03:00юли 20th, 2018|0 Comments