Европейскa конференция EURONET

На 12 март 2018 г. в „София Балкан Хотел” се проведе Европейскa конференция „EURONET-Italian Networking around Europe: Innovation and INTERNATIONalization in DIGITAL SOCIETY within the Bulgarian Presidency of EC 2018”, организирана от Италианска търговска камара в България, в тясно сътрудничество с Българското председателството на Съвета на Европейския съюз и с подкрепата на партньорите Universitas Mercatorum, Università Telematica Pegaso и Pegaso International (Основен спонсор), международната правна фирма Penkov, Markov and Partners (Gold Sponsor), EDM Insurance Broker, Ferrerigroup, Orsetti Pasticceria, Social Café, Sofia Balkan Hotel и United Business Clubs, както и на медийните партньори Investor Media Group, Bulgaria On Air и Bloomberg TV Bulgaria.

Конференциата се проведе по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е неизменна част от двугодишната среща на 30-те италиански търговски камари в чужбина – Зона Европа, които в момента са координирани от Италианска търговска камара в България и представлявани от председателя Марко Монтеки в рамките на италианската асоциация „Assocamerestero”. Конференцията събра най-видните национални, европейски и италиански представители около темите и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, на дигиталната икономика и професиите на бъдещето, на високотехнологичната индустрия и на интернационализацията на малки и средни предприатия на европейските пазари в дигиталната ера пред близо 150 участници – председатели и генерални секретари на 30-те италиански търговски камари от 23 европейски страни, сътрудници, центрове за иновации, представители на дипломатическия свят, на двустранния камарен свят, както и на академичната общност.

Със своята реч председателят на Италианска търговска камара в България, Марко Монтеки, повери началните поздрави на посланика на Италия в България, Стефано Балди, който подчерта, че програмата от дейности и тематиките, към които бе насочено вниманието на гостите, са били интересни и отговарят на приоритетите на европейския свят в подкрепа на икономическия растеж, като не пропусна да подчертае ролята на Италианска търговска камара в България като участник в Система Италия.

 

„Мисля, че другите председатели на европейските търговски камари в чужбина ще се съгласят, че е много важна дейността на всяка отделна търговска камара и на всеки един от нейните членове, но също толкова важно е тя да се развива в рамките на една система, за да има по-голяма ефективност.” „Това зависи от усилията на всеки от вас, които допринасят положително и за образа на цялата национална система. В България съвместната дейност на Система „Италия” присъства и мога да кажа, че председателят Монтеки винаги е осъществявал отлично тази съвместна дейност заедно с всички участници от Система „Италия” и използвам случая да благодаря на Генералния секретар на „Assocamerestero”, проф. Гаетано Фаусто Еспозито, който, с присъствието си, показва не само близост до Системата от италиански търговски камари в чу жбина, но и важността, която италианските камари в чужбина притежават”, каза в заключение Стефано Балди.

Също и Генералния секратар на “Assocamerestero”, проф. Гаетано Фаусто Еспозито, отправи поздрави към публиката и представи институционалното видео на италианската асоциация, направено на английски език от Италианската търговска камара в България. Видеото показва същността на мрежата от италиански търговски камари в чужбина и целите, които си поставя, в подкрепа на италианските фирми. Проф. Еспозито също така поздрави председателя на „Assocamerestero”, Джан Доменико Аурикио, и председателя на „Unioncamere”, Иван Ло Бело.

Последваха думите на Министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, Лиляна Павлова, която, след излъчването на официалното видео на българския семестър, подчерта основните приоритети, върху които се фокусира не само председателството, но и България, а ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България, Огнян Златев, постави акцента върху иновацията, цифровата трансформация, развитието на европейска екосистема на стартиращите фирми, както и върху работата, която Европейската комисия извършва активно за въвеждането на регламент, целящ да повиши конкурентоспособността в тази посока.

Заместник-министърът на икономиката на Република България, Александър Манолев, поясни, че „оборотът на услугите в сектора на информационните технологии и комуникациите в България се е повишил с 300% през последните 7 години и е достигнал 2,5 милиарда евро”, а главният изпълнителен директор на агенция „Invest Sofia”, Владимир Данаилов, представи програмата „EU Digital Cities Challenge” и дейността, която общината, чрез агенцията, възнамерява да развие в подкрепа на иновацията и цифровизацията.

Първата среща, на тема „Innovation and digital Innovation in Sofia as EU Digital Capital of Markets”, бе водена от Генералния секретар на Италианска търговска камара в България, Роза Кузмано. Участваха също председателят на фондацията „WEBIT”, Пламен Русев, и представителят на Unipegaso, Universitas Mercatorum и Pegaso International, проф. Джузепе Саконе. Имаше анализи и дискусии относно важността и тясната връзка между иновация, цифровизация, образование, управление и креативност.

Втората среща, на тема „SME Internationalization in Europe: EXperience of Italian Chambers of Commerce AbroadEU Area in European fundings (Erasmus Plus program)”, бе водена от ръководителя на отдел „Международна сътрудничество – структурни фондове и програми на ЕС” към Италианска търговска камара в България, Таня Траянова. Благодарение и на участието на Димка Радева от HRDC – Център за развитие на човешките ресурси и на Микеле Торе, ръководител на „Desk Europa” на „Аssocamerestero”, по въпроса за европейските програмите с цел да подкрепят интернационализацията на европейските предприятия, за създаването на стратегически партньорства и опита, който италианските търговски камари в чужбина – зона Европа – са придобили, както и за възможностите на програмата „ERASMUS PLUS”, за която бяха изтъкнати най-добрите практити на някои от италианските търговски камари в чужбина – зона Европа.

ВИЖ ФАЙЛОВЕТЕ

 Comunicato_Stampa_BG

Comunicato_Stampa_ITA

Programma_Convegno_Europeo_12.03.2018

Folder_Convegno_Europeo_12.03.2018

Poster_Convegno_Europeo_12.03.2018

Roll Up_Convegno_Europeo_12.03.2018

Press Clipping (Video e Audio) & Clipping 2.0

Някои кадри от изминалото събитие!

Снимков материал, запечатал всеки момент от срещата, е наличен в социалните медии Facebook, Twitter, Linkedin и Instagram.

2018-07-18T15:17:07+03:00юли 18th, 2018|0 Comments