Новини от партньори

Новини от партньори2016-05-10T07:58:15+03:00

София, 9 май 2016 г.

Съобщение за печата

От 17 май до 25 юли предстои 13то издание на Италианския фестивал в България

От 17 май до 25 юли 2016 г. ще се проведе 13то издание на Италианския фестивал в България, организиран от Посолство на Италия, Агенция ИЧЕ, Италианския културен институт, Италианската търговска камара в България и Конфиндустрия България. Фестивалът предвижда програма, наситена със събития, посветени на марката Made in Italy в широко многообразие от сектори: кино, музика, театър, фотография, реставрация, архитектура, издателска дейност, еногастрономия, мода, икономика. На 17 май 2016 г. (вторник) ще се проведе пресконференция за представяне на събитието.

19605Представяне на книгата “ХУБАВО, ЧИСТО, СПРАВЕДЛИВО: Основи на философията Slow Food”

ИК Жанет 45 Ви кани на представянето на превода на български език на книгата “Хубаво, чисто и справедливо: Основи на философията Slow Food” на италианския писател и журналист Карло Петрини.

Авторът е радетел за устойчива хранителна система. През 1986 г. той и няколко негови приятели приготвят заедно спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е протест срещу отварянето на първият МакДоналдс в Италия.


София: 16 март 2016, 19:00, Vivacom Art Hall
Пловдив: 17 март 2016, 18:30, Студио 1 на Радио Пловдив

***

BAPRA BRIGHT AWARDS 2016BAPRA Bright Awards 2016 – подаване на заявки за участие 

Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА) стартира набирането на кандидатури в седмото издание на ежегодния PR конкурс BAPRA Bright Awardsединственият конкурс в сферата на маркетинговите комуникации у нас с жури изцяло от международни PR и комуникационни експерти от най-голям калибър. Заявки за участие ще се приемат през онлайн платформата на конкурса до 15 март 2016 г., включително. Кампаниите следва да са осъществени в периода март 2015 г. – февруари 2016 г. От тази година изискването към всички кандидатури е да са подготвени само на английски език.

Въведен е и нов начин за оценка в категория “Агенция на годината”. Финалната оценка в нея ще се формира като 50% представляват средната оценка, която журито дава на агенцията в категорията, а останалите 50% ще се формират от средната оценка на проектите, с които агенцията е участвала в другите категории на конкурса. И тази година в рамките на конкурса ще се проведе лекционният форум Sofia PR Summit с участието на изтъкнати местни и международни лектори. Основната тема, по която те ще споделят актуални възгледи и тенденции е „Креативност, стратегия, резултати“.

Италианската търговска камара в България е сред официални партниращи организации на BAPRA Bright Awards 2016, заедно с Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Френско-българската търговска и индустриална камара.

За повече информация, моля посетете официалния сайт.

***

50 повода да празнуваме българското вино. Класация на 50-те най-добри български вина излъчена от DiVino.bg

divino top 50_640X400-3Сайтът посветен на виното и винената публицистика DiVino.bg публикува класацията за 50-те най-добри вина за 2015 година. Класацията е изготвена от комисия от седем професионални дегустатора, които формират листа след оценка на стотици вина през изминалата година, само вина с партида на производство над 2000 бутилки. Вината са преминали през процедура по селекция състояща се от три етапа, като само през първия етап са били дегустирани стотици вина.

Ето какво споделят дегустаторите за DiVino.bg: “Нашият избор от 50 български вина и тази година ни остави щастливи от нивото на съвременното българско вино, от таланта на нашите винари и способността им бързо да реагират на световните тенденции и вътрешните пазарни търсения.” Освен това професионалистите изразиха радост, че все повече се работи с местни сортове и наблегнаха, че при една адекватна държавна подкрепа брандът “България” отново ще блести с високо признание на световната винена сцена.

Тук може да намерите пълната класация.

***

Семинар “Приложение на правото на Европейския съюз в българската съдебна практика”

На 26 февруари пт 13.00 ч., в сградата на Съюза на юристите в България (ул. “Пиротска” № 7) ще се проведе семинар по тема  “Приложение на правото на Европейския съюз в българската съдебна практика”. Събитието е организирано от Съюзът на юристите в България и лидерът в областта на  правно-информационни системи в България, АПИС Европа.

В семинара ще вземат участие доц. д.ю.н. Атанас Семов, носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС, ръководител на Международната магистърска програма „Право на ЕС” в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Директор на Института по Европейско право, който ще говори относно „Актуални проблеми в практиката на Съда на ЕС през 2015 г. относно значението на производството за преюдициални запитвания и ролята на съдилищата на държавите-членки” и съдия Любка Стоянова, заместник-председател на Административен съд София-град, която ще говори за „Защитата на интелектуалната собственост в Правото на ЕС”.

По време на семинара ще бъде представен новият продукт на АПИС, правно-информационната система е създадена с финансовата подкрепа на Европейската комисия, EuroCases (http://eurocases.eu) практика на Съда на ЕС в Люксембург и на върховните съдилища на Австрия, България, Великобритания, Германия, Италия, Франция и други държави-членки по прилагане Правото на Европейския съюз. 

Участието в семинара не се заплаща, но е необходимо да се регистрирате на тел.: 02/9883541  или тук.

Осигурена е алтернативна възможност да проследите семинара в реално време по Интернет на адрес: tv.apis.bg.

***

Нов конкурс за наемане на служител секретариат-архив-счетоводство на временен договор

Посолството на Република Италия в София обявява конкурс за наемане на един служител отговорен за секретариат-архив-счетоводство. Договоът е временен за период от 6 месеца. Пълна информация може да намерите на уеб сайта на Посолството. Моля, кликнете тук.

***

Конкурс за наемане на служител секретариат-архив-счетоводство

Посолството на Република Италия в София обявява конкурс за наемане на един служител на безсрочен договор отговорен за секретариат-архив-счетоводство. Пълна информация може да намерите на уеб сайта на Посолството. Моля, кликнете тук.

***

АРБИТРАЖЕН СЪД

Съвременният свят отдавна е открил предимствата на извънсъдебното решаване на спорове – арбитража. В исторически план арбитражът предхожда държавното съдебно правораздаване и е висша проява на диспозитивното начало в гражданския процес. Той е алтернатива на държавното правосъдие, което навсякъде, а особено у нас в момента, е по-бавно и по-скъпо. Това е изключително неприемливо и в много случаи безмислено за динамичните търговски и граждански отношения. Бизнесът се нуждае от навременно и икономично на време и средства решаване на възникнали спорове.

арИталианската търговска камара с радост Ви съобщава за арбитражния съд към сдружение с нестопанска цел «Европейска институция по медиация и арбитраж» (ЕИМА). Сдружението е адекватен и навременен отговор на новите потребности от правосъдието в Еропейския съюз (ЕС).

Арбитражното решение се изпълнява както в България и Европейския съюз, така и на всички територии, ратифицирали Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на арбитражни решения.

Предимства на арбитражното производство:

1. Бързина – арбитражното производство е едноинстанционно и  при неговото решение не подлежи на обжалване и може незабавно да бъде приведено в изпълнение.

2. Арбитражът е по-малко натоварен от държавните съдилища — насрочването на заседанията става с оглед нуждите на делото, а не с оглед натовареността на институцията.

3. Арбитражът е по-евтин — особено важно е, че разходите за защита, вещилица, преводачи и др. се правят само в една инстанция.

4. Конфиденциалност — разрешаването на спора чрез арбитраж дава по-добра възможност да бъдат запазени добрите търговски връзки между страните, които единствено имат право на достъп до арбитражното дело.

5. Страните избират арбитрите — посочването на арбитър/и може да се извърши още с договора – при избора на арбитраж.

6. Страните избират процедурата — това означава, че те могат да поискат делото да се гледа по правила, които се отклоняват от тези, предвидени в Правилника на АС, но са по-подходящи за конкретния случай.

7. Изпълнение в чужбина – признаването и изпълнението на съдебните решения в чужбина е подчинено на процесуалните правила на всяка отделна държава.

8. Съдебен контрол от касационния съд –арбитражните решения могат да бъдат оспорени с искане за отмяна пред Върховния касационен съд на изключително ограничени основания, който са:

– липса на арбитрална клауза или фалшифициране на клаузата

– арбитажното решение противоречи на обществения ред на Република България.

– нарушения при провеждането на арбитражната процедура.

Извън компетентността на арбитражния съд са споровете за:

• вещни права или владение върху недвижим имот;

• трудови спорове и дела за издръжка;

• публичноправни спорове, касаещи валидността или нарушение на административни актове.

Основания за компетентостта на арбитражен съд ЕИМА:

Арбитражният съд разглежда споровете, когато споразумение предвижда арбитраж или някоя от страните поиска спора да се разреши от АС ЕИМА и ответната страна не възрази в срока за отговор.

На този етап арбитражът намира приложение основно в частното право и най-вече в областта на търговско-правните спорове. Той е уреден в действащото ни законодателство – Закона за международния търговски арбитраж, Гражданско-процесуалния кодекс и др. У нас е известен най-вече в лицето на две арбитражни институции, създадени преди промените в обществените и икономически условия през 1989г. Днес вече има възможност субектите да избират между няколко арбитражни институции, като преценяват качествата на арбитрите и експертите в тях, както и капацитета им да осигурят бързо и удобно изпълнението на арбитражната процедура.

Арбитражната колегия при Арбитражния съд към ЕИМА е колектив от независими, безпристрастни и достойни арбитри и експерти с богат професионален опит и добро име в професията и обществото.

На този етап арбитражът намира приложение основно в частното право и най-вече в областта на търговско-правните спорове. Той е уреден в действащото ни законодателство – Закона за международния търговски арбитраж, Гражданско- процесуалния кодекс и др. У нас е известен най-вече в лицето на две арбитражни институции, създадени преди промените в обществените и икономически условия през 1989г. Днес вече има възможност субектите да избират между няколко арбитражни институции, като преценяват качествата на арбитрите и експертите в тях, както и капацитета им да осигурят бързо и удобно изпълнението на арбитражната процедура.

Арбитражната колегия при Арбитражния съд към ЕИМА е колектив от независими, безпристрастни и достойни арбитри и експерти с богат професионален опит и добро име в професията и обществото.

 

гр. София 1000

площад „Света Неделя“ 16, ет. 3

тел.: + 359 2 981 13 54

факс: + 359 2 981 79 75

е-mail: office@ac-eima.org

office@eimabg.org

ac.eimabg@gmail.com

www.ac-eima.org

This website uses cookies and third party services. Ok