Новини за панаири

Новини за панаири2015-03-31T07:51:39+03:00

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ МЕСЕЦ НОЕМВРИ

Ecomondo_940x350-bulПАНАИРЪТ НА РИМИНИ, РЕКОРДНО ИЗДАНИЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО, ПОСВЕТЕНО НА ЗЕЛЕНАТА ИКОНОМИКА: 101 144 ПОСЕТИТЕЛИ (+ 8,6% в сравнение с 2013 г.)

1 200 предприятия са главните действащи лица на Ecomondo, Key Energy, Key Wind, H2R, Cooperambiente и Condominio Eco.

През 2015 се завръща SAL.VE. – Международният салон, посветен на екологичните превозни средства. 

ВИЖТЕ СЛЕДНОТО ВИДЕО:  http://youtu.be/2YaNPl8v2Xw

Римини, 8 ноември 2014 – Впечатляващи сигнали от Панаира на Римини: повече иновации, повече интернационализация, повече работа – всичко това под знака на зелената икономика.

Четирите дни, посветени на околната среда, със салоните, открити тържествено миналата сряда от Министър Джан Лука Галети, засвидетелстваха новата парадигма на развитието, която има своята стабилна основа благодарение на зрялата и конкурентна индустриална система. Събитието е готово да се представи и на международната сцена в синергия с FIMAI ECOMONDO BRASILE, което през 2015 г. ще се проведе в Сан Паоло. Това стана ясно след обявяването на придобиването му от Панаира на Римини и Gruppo Tecniche Nuove.

Положителният сигнал, рекорд за 18- годишната история на салоните за околната среда на Панаира на Римини, се открива в числата: 101 144 посетители (+8,6% в сравнение с 2013 г.).

Значителен е чуждестранният компонент, професионалисти от 86 държави, от които 30 презокеански. 350 купувачи (buyer) участваха на панаира: от Турция като най-представената страна, следвана от Балканските страни и Северна Африка, и след това Русия, България, Румъния, Южна Америка и Полша.

Представени бяха в шестнадесет палати 1200 фирми, разпределени в следните салони: Ecomondo (посветен на оползотворяването и повторното използване на материали и енергия), Key Energy (за възобновяема енергия и енергийна ефективност), Key Wind (за вятърна енергия), H2R (за устойчиво движение), Cooperambiente (за кооперативната система за околната среда) и Condominio Eco (за решения и услуги за недвижими имоти). Предизвестено беше, благодарение на един полезен договор  с Federutility, по-нататъшното развитие на секцията, посветена на водния цикъл и на опазването на водните ресурси.

 Над 550 акредитирани журналисти подробно отразяваха изложението в ежедневната преса, в националните и местните периодични издания, в телевизионните и радиомрежите и особено в интернет пространството. Впечатляващо е привличането на официални профили, постигнато от социалните мрежи: дванадесет топ екоблогъри, представени на панаира; в Twitter – достигнати почти 5 милиона одобрения и 900 000 профила. Във Facebookстраниците на отделните салоните през панаирната седмица “like” отбеляза нарастване 300 пъти в сравнение с предишната седмица, като същевременно в корпоративната страница на Панаира на Римини през последните дни like“ станаха 347 000.

ЕКОМОНДО: СЪСТАВКИТЕ И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ

Над хиляда доклада и осем хиляди участници. Това са числата, които синтезират наситения календар на събитията, промотирани от Научно-техническия комитет, воден от проф. Фабио Фава. Срещи, предизвикани от най-актуалните въпроси на предприятията, обмисляни в сфери, които са свързани със зелената икономика.

“Включихме в изложбеното пространство – обяснява проф. Фава, – конгреси и семинари, посветени на проблемите на фирмите, на технологичната иновация и международното коопериране, изграждайки една необикновена близост между академичната общност, индустрията и институциите; между политика, изследване и иновация. В това издание и в бъдеще нашата цел е да има една все по-конкретна възможност за операторите и предприятията, но и за обществените изследвания. Това не е само рекламен девиз, с който ЕКОМОНДО представя конкретни инструменти за растеж, разбира изследователския пробив, иновацията и възможностите за нейното финансиране, среща се с международното търсене и схваща възможностите, предлагани от нови производствени вериги и от „кръговата икономика“ на индустриалната симбиоза“.

Три са основните направления на съдържанието: внимание към света на малките и средните предприятия  –  гръбнак на националната икономика; трансфер на стойността на изследването и иновацията с илюстриране на възможностите за финансиране /сред които и тези от ЕС/ и техния икономически ефект; и на трето място –  тазгодишният международен фокус върху страните от Средиземноморието, Бразилия, Русия и Китай.

Устойчивият град се утвърждава като една от определящите насоки на ЕКОМОНДО. Изграден на 6 000 кв. м пространство –  проектирано от Панаира на Римини с поддържката на Управителния комитет и с търговското и проектното сътрудничество на eAmbiente –  Устойчивият град представи един идеален модел, демонстрирайки решения, технологии и проекти, които позволяват да се подобри качеството на живот на гражданина и да се подпомогне развитието на територията по устойчив и ефикасен начин.

Друг договор, подписан на ЕКОМОНДО в присъствието на Държавния секретар по околната среда Барбара Дегани, предвижда през следващите три години Nespresso, CIAL – Консорциум за алуминиев амбалаж, Федерамбиенте и CIC – Италианският консорциум за компостиране да работят заедно за събиране и подготовка за рециклиране на капсулите за кафе Nespresso, реализирани изцяло от алуминий.

Зелената икономика „Мade in Italy“ беше протагонист на Наградата за устойчиво развитие. Една бутилка реализирана с над 80% рециклирано стъкло и с намалено тегло (145 г), които я правят високоефективна по отношение на въздействието върху околната среда; една онлайн-платформа на „социална мрежа“ за популяризиране на устойчивото развитие; една иновативна система за събиране и рециклиране на земеделски отпадъци – това са продуктите, реализирани от три фирми,  спечелили премията, която се връчва за шеста поредна година от Фондацията за устойчиво развитие и от ЕКОМОНДО с подкрепата на Президента на Републиката.

В „Устойчивия град“ имаше едно пространство, посветено на проекти за околната среда на университетски фирми spin-off и на start-up. На семинар, организиран от Netval,  бе припомнено, че spin-off е инструмент за  остойностяване на резултатите от научното изследване. Всички представени предложения привлякоха интереса на посетителите, разкривайки, че най-иновативният продукт „гледа“ към пазара.

През 2015 г. изложенията на зелената икономика ще се проведат в Панаира на Римини от вторник,  3 ноември,  до петък,  6 ноември.

През следващата година ще бъде добавен и SAL.VE – Международният салон за екологично превозно средство, който от  тригодишен  се променя в биенале.

Всички прессъобщения са достъпни на следните интернет страници:

www.ecomondo.com; www.keyenergy.it; www.h2rexpo.it

[text_divider type=“single“ more=““][/text_divider] [push h=25]

БЮЛЕТИН №3 МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

Ecomondo_940x350-bulЕКОМОНДО – в Римини, Италия, от 5 до 8 ноември 2014

Предстои мащабно международно изложение, посветено на Зелената икономика, на което ще бъдат представени широка гама продукти и технологии за сектор Околна среда. Вижте списъка с изложителите:

http://www.ecomondo.com/catalogo/lista_adesioni.asp

Ще бъде организирана богата програма от конференции и семинари с международни лектори. Вижте цялата програма на:

http://en.ecomondo.com/Meetings_and_events/layout_eventi.asp

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Как да достигнете до Панаира на Римини:

http://en.ecomondo.com/visitors/how_to_reach_rimini_expo_center.asp

Свържете се с “Travelacx Agency”, за да запазите хотел:

http://en.ecomondo.com/visitors/hospitality_service.asp

tel. +39 0541 305882

bookingfiera@adriacongrex.it

СЪЩЕСТВУВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА ЕКОМОНДО

Стъпките за регистрация на посетители са следните:

 1. Посещавате: en.ecomondo.com-ticket
 2. Регистрирате паролата: F9BUL
 3. Попълвате изисканата информация
 4. Отпечатвате билета, който Ви гарантира безплатен достъп до изложението
 5. Електронният билет Ви гарантира 30 % отстъпка за каталога на изложението

[text_divider type=“single“ more=““][/text_divider] [push h=25]

БЮЛЕТИН №2 МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Ecomondo_940x350-bulЕКОМОНДО И КЕЙ ЕНЕРДЖИ СЪПОСТАВЯТ СВЕТА НА БИОГАЗА С МЕЖДУНАРОДНИЯ СЕМИНАР „ВЕРИГАТА ЗА ДОБИВАНЕ НА БИОГАЗ – ЗЕЛЕНО НАХОДИЩЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ“

За първи път ще бъдат обединени опитът на сектор Земеделие и на сектор Органични отпадъци. Инициативата, която е насочена към съпоставка на двата източника на биогаз – повторното използване на отпадъците в земеделието и органичните отпадъци от разделното събиране, е организирана от CIB (Италианският консорциум за биогаз) и от CIC (Италианският консорциум за компостери).

На срещата, която ще се състои на 7 ноември 2014 г. в Панаира на Римини, щебъде направен преглед насъстоянието на сектора както по отношение на биогаза, произлизащ от сектор Отпадъци, така и на този, произлизащ от тор, отпадни продукти и интегриращи култури. Семинарът ще задълбочи техническите и стратегическите теми, насочени към придаването на стойност на производствените вериги, свързани с биогаза. Разделението на сесиите според различните типове суровини, които захранват производството на биогаз, ще позволи да се опишат по-обширно производствените процеси, свързаните с тях нормативи и търговските възможности за придаване на стойност на този нов продукт. Ще бъде хвърлен поглед и върху перспективите за развитие и върху иновациите, свързани с тях, обединени от логиката, която цели да направи биогаза идеална технологична платформа за развитие на италианската зелена химия.

ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА САЛОНА „УСТОЙЧИВ ГРАД“ – ЕДИН ПРОЕКТ НА ПАНАИРА НА РИМИНИ, ПОСВЕТЕН НА ГРАДА НА ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ МРЕЖИ
Салонът „Устойчив град“ ще бъде разположен в палата В-7 (на площ от 6000 кв. м) и ще представи идеален модел на устойчив град, демонстрирайки решения, технологии и проекти, които позволяват да се подобри качеството на живота на гражданите и да се подкрепи развитието на териториите в посока устойчивост и ефективност.

Декорът, изработен от дизайнера Анджело Граси, поставя в центъра и във връзка с входовете пулсиращото сърце на Устойчивия град, представящо един разрез на част от град с впечатляващ издигащ се градски силует, където намират своето място италиански и международни компании, специализирани по темите на устойчивото развитие.

В центъра се издига огромна земна сфера, от която водят началото си всички технологични връзки.Тръби тръгват от издигащата се, строяща се конструкция (където се намират публичната администрация, малки, средни и големи фирми) и достигат до разпределителен паркинг, агората – обединяваща зона (идеалното място за обмяна на идеи и за връзка с околните светове), атенеум – академична зона, в която ще бъдат представени студенти от италианските университети, които посещават курсове по теми, свързани с околната среда. Следват светещи връзки на юг, където се достига до централната улица на града, откъдето извират цветни лехи, дървета и водни площи и фонтани. Прекосявайки ги, посетителят достига до битови и кетъринг зони с ресторант, предлагащ храна „0 км храна“.

Специалният  фокус на ЕКОМОНДО 2014 върху биогаза и разделното събиране на отпадъци е отразен в следните съпътстващи събития:

6 ноември 2014 от 9:30 до 13:30 часа, в зала Равеци, вход Юг – Федерамбиенте ще организира събитие на тема „Разделното събиране на отпадъци и рециклирането в градските зони; сравняване на европейския опит: Париж, Лисабон, Копенхаген, Берлин, Милано и Рим“

7 ноември 2014 от 9:30 до 18:00 часа, в зала Room 1, вход ЮГ – ще се проведе събитие на тема „Веригата за добиване на биогаз – зелено находище за изследване“, с участието на представители на Международната енергийна агенция, на Международната асоциация за твърди отпадъци, на Европейската мрежа за компост и на Европейската асоциация за биогаз.

ИТАЛИАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА В БЪЛГАРИЯ ОРГАНИЗИРА ДЕЛЕГАЦИЯ, КОЯТО ЩЕ ПОСЕТИ ЕКОМОНДО 2014

Остават още няколко дни до крайния срок за набиране на участници в делегацията, която Италианската търговска камара в България организира и която в периода 5 – 8 ноември 2014 г., ще посети ЕКОМОНДО. Използваме случая да напомним, че за участие са поканени фирми вносители или директни клиенти на: машини и технологии за събиране, третиране, извозване, инспектиране и рециклиране на отпадъци; пречистване на вода и въздух; саниране на замърсени терени; разрушаване на сгради, транспорт и рециклиране на инертни материали; оползотворяване на излезли от употреба превозни средства; фирмиуправляващи сметища; както и представители на индустриални предприятия от секторите: химическа промишленост, хартиена и дървообработваща промишленост, металургия, които имат проекти свързани с опазване на околната среда.

Програмата на делегацията включва задължително провеждане на минимум 10 двустранни срещи с предварително подбрани изложители. Регистрацията на срещите ще се осъществи чрез онлайн платформа. Разходите за три нощувки, трансферите от летищата на Болония, Анкона и Римини до хотела и обратно, трансферите до панаира, преводач за деня на срещите, както и входният билет са за сметка на организаторите.

Съществува възможност за безплатна онлайн регистрация за посещение на ЕКОМОНДО.

Стъпките за регистрация на посетители са следните:

 1. Посещавате: en.ecomondo.com-ticket
 2. Регистрирате паролата: F9BUL
 3. Попълвате изисканата информация
 4. Отпечатвате билета, който Ви гарантира безплатен достъп до изложението
 5. Електронният билет Ви гарантира 30 % отстъпка за каталога на изложението

[text_divider type=“single“ more=““][/text_divider] [push h=25]

БЮЛЕТИН №1 МЕСЕЦ ЮНИ

Ecomondo_940x350-bulECOMONDO – ГОЛЕМИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАНАИРЕН ЦЕНТЪР, ПОСВЕТЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА

ЕКОМОНДО не е единственото изложение в Панаира на Римини, което се провежда през периода 5 – 8 ноември 2014 г. Едновремнно с него ще бъдат представени: КЕЙ ЕНЕРДЖИ – международен панаир за устойчива енергия; КЕЙ УИНД – салон за вятърна енергия; КООПЕРАМБИЕНТЕ – салон за кооперативната система, свързана с околната среда, и H2R – мобилност за устойчивост.

Изложбената проява продължава да се изпълва със съдържание, за да постигне стратегическата си цел – позициониране в сърцето на Средиземноморския басейн като лидер. Едно действие, целящо превръщането и` в партньор на фирмите при определянето на нови възможности за бизнес, давайки адекватен отговор на стремежа да се организират постоянни и дългосрочни дейности, в силно развиващата се зона на Средиземноморието. Програмата на съпътстващите изложението конференции и семинари бихте могли да намерите на следния линк: http://en.ecomondo.com/Meetings_and_events/layout_eventi.asp

Някои данни, свързани със сферите на ЕКОМОНДО, демонстрират значението на зелената икономика. В Европейския съюз пазарът на отпадъците е оценен на 400 млрд. евро, а постигането на пълно съответствие с политиката на Общността  за отпадъците може да създаде допълнително 400 000 работни места и увеличение с повече от 10% на годишния оборот. В най-иновативния сектор – зелената химия, Европа с нейните 36 активни био-рафинерии захранва пазара с продукти на био основа, като се очаква този пазар да нарасне  в световен мащаб през 2017 г. до 340 млрд. евро, което представлява 15,4 % от общия брой химически продукти в обръщение. Пазарът на технологии за защита от наводнения и засушавания се увеличава бързо. Секторът обработка и управление на водите в ЕС включва 9000 активни МСП. Увеличение с 1 % на растежа в сектора може да означава 10 000 – 20,000 нови работни места. Що се отнася до замърсените терени, те са около 2,5 милиона в Европа, а едва малко повече от 50 000 са били санирани. Годишните разходи за управлението им е средно около 10 евро на глава от населението. Девет страни са си поставили нови цели на политиките за интервенция, а 17 държави отбелязват официални политически цели в тази област. За постигане на целите на ЕС за производство на енергия от възобновяеми източници и за намаляване на потреблението, инвестициите  се оценяват на над 20 млрд. евро с 250 000 нови работни места.

 

ECOMONDO СЪПЪТСТВА СВОИТЕ ФИРМИ В СВЕТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ БИЗНЕС, СВЪРЗАН СЪС ЗЕЛЕНАТА ИКОНОМИКА

Инициативите на ЕКОМОНДО 2014 са многобройни, систематични и ефикасни и са предприети с цел да подпомогнат фирмите в установяването на връзки с най-динамично развиващите се страни в сектор околна среда. Салонът представлява конкретен и полезен търговски инструмент, даващ възможност на зелената икономика да срещне съвременния международен бизнес.

Сред многобройните инициативи са: засилването на мрежата от консултанти на ЕКОМОНДО в страните с обективни перспективи за развитие, и следователно за инвестиции, както и стартирането през месец май 2014 г. на така нареченото Road Show – обиколка за популяризиране на събитието сред икономическите субекти от сектора. Платформата ЕКОМОНДО и фирмите изложители (италиански и чуждестранни) ще бъдат представени в осем международни етапа, включващи: Германия, Словения, Сърбия, Йордания, Румъния, България, Турция, Колумбия, Полша и Бенелюкс.

На 19-ти и 20-ти юни 2014 г. Италианската търговска камара в България в сътрудничество с Двустранната търговска камара България – Румъния организираха поредния етап от международното представяне на ЕКОМОНДО в София, Русе и Гюргево (Румъния). Представител на Панаира на Римини изнесе презентация пред бизнес форум за двустранно сътрудничество в Гюргево (Румъния). Присъстващите бяха запознати с възможността за безплатна онлайн регистрация за посещение на ЕКОМОНДО (валидна от 1 юли 2014 г.).

Стъпките за регистрация на посетители са следните:

 1. Посещавате: en.ecomondo.com-ticket
 2. Регистрирате паролата: F9BUL
 3. Попълвате изисканата информация
 4. Отпечатвате билета, който Ви гарантира безплатен достъп до изложението
 5. Електронният билет Ви гарантира 30 % отстъпка за каталога на изложението

ИТАЛИАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА В БЪЛГАРИЯ ОРГАНИЗИРА ДЕЛЕГАЦИЯ, КОЯТО ЩЕ ПОСЕТИ ЕКОМОНДО 2014

Италианската търговска камара в България започва организирането на делегация, която в периода 5 – 8 ноември 2014 г., ще посети ЕКОМОНДО. За участие са поканени фирми вносители или директни клиенти на: машини и технологии за събиране, третиране, извозване, инспектиране и рециклиране на отпадъци; пречистване на вода и въздух; саниране на замърсени терени; разрушаване на сгради, транспорт и рециклиране на инертни материали; оползотворяване на излезли от употреба превозни средства; фирмиуправляващи сметища; както и представители на индустриални предприятия от секторите: химическа промишленост, хартиена и дървообработваща промишленост, металургия, които имат проекти свързани с опазване на околната среда.

Програмата на делегацията включва задължително провеждане на минимум 10 двустранни срещи с предварително подбрани изложители. Регистрацията на срещите ще се осъществи чрез онлайн платформа. Разходите за три нощувки, трансферите от летищата на Болония, Анкона и Римини до хотела и обратно, трансферите до панаира, преводач за деня на срещите, както и входният билет са за сметка на организаторите.

[text_divider type=“single“ more=““][/text_divider] [push h=25]

KeyEnergy_940x350_bulKEY ENERGY – МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ЗА УСТОЙЧИВА ЕНЕРГИЯ

От 5-ти до 8-ми ноември 2014 г. в Римини ще се проведе КЕЙ ЕНЕРДЖИ – Международен панаир за устойчива енергия. Неразделна част от тази важна за зелената икономика среща са и съпътстващите салони: КЕЙ УИНД – второ издание на салона за вятърна енергия; КООПЕРАМБИЕНТЕ – салон за кооперативната система, свързана с околната среда, и H2R – салон „Мобилност за устойчивост”. Темата се допълва от паралелно провеждащото се изложение ЕКОМОНДО – Международен панаир за възстановяване на материали и енергия и устойчиво развитие.

През последните три години посетителите на изброените салони се увеличават ежегодно с 10 %, като през 2013 г. беше отбелязан рекорд от 93 125 професионалисти от различните сектори, свързани с опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Технологиите и съоръженията, които позволяват да се намалят сметките и да се ограничат разхищенията представляват силно нарастващ пазар. Затова Панаирът на Римини реши да организира за първи път в Италия изложбена секция, изцяло посветена на енергийната ефективност за индустрията и за услугите   КЕЙ ЕНЕРДЖИ WHITE EVOLUTION. Една от залите на панаира, наречена „Устойчивата фабрика”, ще бъде  посветена на най-добрите практики. Ще има и зона „Бялата арена”, където ще се проведат редица срещи с цел обмяна на техническа и финансова информация. Ще се чества втората годишнина на „Денят за енергийна ефективност”, придружен от богата семинарна програма.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИЗЛОЖЕНИЯТА ECOMONDO И KEY ENERGY В БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

На 19-ти и 20-ти юни 2014 г. Италианската търговска камара в България в сътрудничество с Двустранната търговска камара България – Румъния организираха поредния етап от международното представяне на изложенията ЕКОМОНДО и КЕЙ ЕНЕРДЖИ в София, Русе и Гюргево (Румъния). Представител на Панаира на Римини изнесе презентация пред бизнес форум за двустранно сътрудничество в Гюргево (Румъния). Присъстващите бяха запознати с възможността за безплатна онлайн регистрация за посещение на КЕЙ ЕНЕРДЖИ (валидна от 1 юли 2014 г.).

Стъпките за регистрация на посетители са следните:

 1. Посещавате сайта: www.keyenergy.it/ticket
 2. Регистрирате паролата: F2KEN
 3. Попълвате изисканата информация
 4. Отпечатвате билета, който Ви гарантира безплатен достъп до изложението

ИТАЛИАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА В БЪЛГАРИЯ ОРГАНИЗИРА ДЕЛЕГАЦИЯ, КОЯТО ЩЕ ПОСЕТИ КЕЙ ЕНЕРДЖИ 2014

Италианската търговска камара в България започва организирането на делегация, която ще посети международния салон за устойчива енергия КЕЙ ЕНЕРДЖИ в периода 5 – 8 ноември 2014 г. За участие са поканени фирми от селскостопанския сектор (животновъди, растениевъди, оранжерийни производители); фирми от хранително-вкусовата промишленост (производители на олио, мелници, млекопреработватели); представители на индустриални предприятия, които се интересуват от закупуване на инсталации за ко-генерация и имат завишена консумация на енергия, например: машиностроене, химическа и фармацевтична промишленост, хартиена промишленост.

Програмата на делегацията включва задължително провеждане на минимум 10 двустранни срещи с предварително подбрани изложители. Регистрацията на срещите ще се осъществи чрез онлайн платформа. Разходите за три нощувки, трансферите от летищата на Болония, Анкона и Римини до хотела и обратно, трансферите до панаира, преводач за деня на срещите, както и входният билет са за сметка на организаторите.