Il 20 maggio 2025 si è svolto a Sofia, presso l’Hotel Intercontinental, il seminario “Denominazioni di origine e tutela dei prodotti agroalimentari: Italia e Bulgaria a confronto”, organizzato dall’ITA – Agenzia di Sofia (Italian Trade Agency) con il supporto delle principali associazioni bulgare del settore.
L’evento ha visto la partecipazione di oltre 40 tra imprese, esperti e rappresentanti istituzionali, con l’obiettivo di favorire lo scambio di esperienze e buone pratiche in tema di qualità, certificazione e promozione dei prodotti agroalimentari.
I lavori sono stati aperti dai saluti istituzionali di:
- Andrea D’Andrea, Direttore ITA Sofia
- S.E. Marcello Apicella, Ambasciatore d’Italia in Bulgaria
- Roberto Santorelli, Presidente Confindustria Bulgaria
- Alessandro Geretto, Presidente della Camera di Commercio Italiana in Bulgaria
A seguire, il programma ha previsto gli interventi di esperti italiani e bulgari del settore:
- Mauro Rosati (Fondazione Qualivita / Origin Italia) – sul modello italiano della DOP Economy
- Gianluigi Ligasacchi (ASSICA) – su DOP e IGP come strumenti di competitività e valorizzazione
- Elka Bozhilova (Ministero dell’Agricoltura bulgaro) – sulle politiche nazionali sui sistemi di qualità
- Antoaneta Bozhinova (Unione trasformatori frutta e verdura) – sulle sfide nella registrazione delle DOP
- Dilyana Popova (Associazione trasformatori carne) – sul ruolo dei trasformatori nella tutela delle tradizioni
Il seminario ha rappresentato un momento significativo di confronto tra Italia e Bulgaria, confermando l’impegno comune nella valorizzazione delle eccellenze agroalimentari attraverso sistemi di qualità e tutela riconosciuti a livello europeo.
BG:
На 20 май 2025 г. в хотел Intercontinental в София се проведе семинар на тема „Защитени наименования за произход и защита на агрохранителните продукти: сравнителен анализ между Италия и България“, организиран от ITA – Агенция София с подкрепата на основните браншови организации в България.
Събитието събра над 40 участници, сред които фирми, експерти и институционални представители, с цел насърчаване на обмяната на добри практики в областта на качеството, сертифицирането и популяризирането на агрохранителните продукти.
Официалното откриване беше направено от:
- Андреа Д’Андреа, директор на ITA София
- Н. Пр. Марчело Апичела, посланик на Италия в България
- Роберто Санторели, председател на Confindustria България
- Александро Джерето, председател на Италианската търговска камара в България
След откриването последваха изказвания на италиански и български експерти:
- Мауро Розати (Фондация Qualivita / Origin Italia) – италианският модел на икономика, базирана на ЗНП
- Джанлуиджи Лигасаки (ASSICA) – ЗНП (Защитено наименование за произход) и ЗГУ (Защитено географско указание) като инструменти за конкурентоспособност
- Елка Божилова (Министерство на земеделието на България) – национални политики за системи за качество
- Антоанета Божинова (Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци) – предизвикателства при регистрацията на ЗНП
- Диляна Попова (Асоциация на месопреработвателите) – ролята на преработвателите за съхраняване на традициите
Семинарът беше важен момент на диалог между Италия и България, като потвърди ангажимента на двете страни към съвместна работа за насърчаване и защита на агрохранителните продукти с високо качество, признати на европейско ниво.







